Google detaliază hărţile din Coreea de Nord. Următorul pas: Streetview în Phenian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Phenianul poate fi cunoscut un pic mai bine cu ajutorul Google Maps FOTO Reuters
Phenianul poate fi cunoscut un pic mai bine cu ajutorul Google Maps FOTO Reuters

Google îşi întăreşte influenţa în Coreea de Nord cu ajutorul Google Maps. Compania a publicat pe blogul propriu noi detalii asupra hărţilor din ţara asiatică, actualizate cu ajutorul datelor strânse public.

Google recunoaşte că ţara asiatică a fost una dintre cele care nu au avut hărţi foarte detaliate din cauza accesului limitat la cartografierea zonei. Dar începând de ieri Google oferă noi hărţi.

După cum mărturisesc reprezentanţii companiei, pentru a construi această hartă a fost nevoite de o comunitate de cartografi ce au pus cap la cap date, într-o formă nouă de implicare cetăţenească. Ei au folosit Google Map Maker şi au adăugat numele drumurilor şi punctele de interes.

Pentru a demonstra diferenţele faţă de versiunea anterioară, Google a publicat două imagini de deasupra Phenian-ului, capitala Coreei de Nord. Fără îndoială, versiunea actuală este mult mai detaliată şi oferă mai mult decât o simplă reprezentare a oraşului, ci aduce noi drumuri şi căi de acces denumite corespunzător.

Următorul pas în strategia Google ar fi fără îndoială ducerea maşinilor pentru StreetView în Phenian, dar e puţin probabil că acest lucru se va întâmpla prea curând, mai ales că locuitorii din Coreea de Nord nu au încă acces la internet.

Phenianul înainte de cartografiere

image

Phenianul după introducerea noilor hărţi

image

Google descoperă gulaguri moderne

Efortul gigantului online de a se implica în Coreea de Nord se duce mult mai departe decât vizita şefului ei, Eric Schmidt, în dictatura asiatică. Cu ajutorul Google Earth, un blogger a reuşit să arată lumii întregi unde sunt taberele de muncă din Coreea de Nord, adevărate gulaguri moderne.

Grupurile internaţionale pentru protejarea drepturilor omului aproximează că 250.000 de prizonieri politici şi familiile lor se confrundă cu problema raţiilor de mâncare, în cele mai îndepărtate lagăre aflate în munţi.

Pe bloggul lui Staton, freekorea.us, există imagini de pe Google Earth şi analize privind caracteristicile a şase lagăre de prizonieri politici. El a obţinut aceste informaţii de la experţi şi de la dezertori din Coreea de Nord, care au trăit şi au muncit în aceste lagăre.

„Cele mai mari lagăre seamănă izbitor de bine cu nişte oraşe sau sate, asta dacă nu ştii la ce te uiţi, iar eu cred că acestea sunt concepute în aşa fel încât să semene cu regiunile rurale“, spune Staton.

El a fost cel care a pus bazele Comitetului pentru Drepturile Omului în Coreea de Nord, o organizaţie non-guvernamentală care a dezvăluit existenţa lagărelor în cartea lansată în 2003, „Gulagul ascuns“.

„Imaginile puse la dispoziţie de Google Earth le permit foştilor deţinuţi să-şi identifice casele, cazarmele, locurile de execuţie şi alte repede din lagăre, pe care niciunui străin nu îi este permis să le vadă“, afirmă studiul lui Staton.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite