Cum va schimba lumea Internetul de mare viteză: Va fi mai mult decât YouTube şi Facebook, va fi peste tot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În puţin peste două decenii, Internetul ne-a schimbat viaţa. În alte câteva decenii viaţa noastră va fi parte din el. „Tech Adevărul“ a vorbit cu Hartwig Tauber, omul care răspunde de monitorizarea Internetului de mare viteză în Europa. „Internetul va fi mai mult decât YouTube şi Facebook“, consideră acesta. Schimbarea a început deja.

Între 18 şi 20 februarie s-a desfăşurat în Stockholm, Suedia, conferinţa Consiliului European FTTH (Fibre-to-the-home) dedicată Internetul de mare viteză pentru utilizatori. „Tech Adevărul“ a fost acolo şi a discutat cu Hartwig Tauber, directorul CE FTTH. Internetul acesta, al viitorului, se prezintă bine în descrierea lui Tauber, deşi mai e mult de muncă. E de muncă, după cum afirmă directorul, la crearea infrastructurii de fibră optică şi la sporirea transparenţei dintre furnizori, utilizatori şi guverne.

Hartwig Tauber, directorul CE FTTH. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

image

Deocamdată, ne referim la fiber-to-the-home, cea mai bună conexiune, cea care duce fibra optică până în casa utilizatorului, şi este fiber-to-the-cabinet/building care presupune că fibra ajunge în bloc sau stradă, dar cuprul preia Internetul până la utilizator.

„Sunt furnizori de Internet care aduc fibra optică până în stradă, nu până în casa utilizatorului, dar îi spun acestuia că e conexiune prin fibră. Asta e provocarea, iar noi aici, la consiliul FTTH, spune că avem nevoie de mai multă transparenţă“, susţine Tauber. „Am vrea să vedem că un operator e sincer şi spune: «Uite, e viteză de până la 16Mbps, dar reală e pe la 6-7Mbps». Spre exemplu, dacă de la supermarket cumperi o cutie cu lapte şi scrie pe ea «are până la un litru de lapte» şi acasă vezi că ai doar 500 ml, te duci şi ceri banii înapoi“, completează acesta, menţionând şi că fibra optică îţi permiţi să promiţi şi să livrezi viteza promisă.

Când vine vorba de cei care ar trebui să investească, directorul consideră că nu e expres doar sarcina unui segment, privat sau de stat. „Când cineva ia bani de la guvern pentru o asemenea infrastructură, ar trebui să fie una deschisă şi celorlalţi jucători, nu să fie monopol. Şi mai e  nevoie de reguli de care un stat ar trebui să dispună“, spune acesta. Interesul jucătorilor privaţi este profitul direct, interesul statului, după cum afirmă Tauber, este asigurarea unui mediu bun pentru cetăţeni şi afaceri, pentru servicii şi comunicaţii din care obţine venit la buget.

Internetul făr' de memorie

Internetul e tânăr, cel sub forma „world wide web“, iar oamenilor le e teamă că mutând totul în digital, totul e mai uşor de distrus, de pierdut. Are sau nu memorie Internetul? Tauber susţine că e mai potrivită o memorie selectivă, nefiind toţi şi tot ceea ce producem online atât de important pentru societate ca întreg.

ftth2014 foto razvan baltaretu/adevarul

„E un citat care îmi place: «Pot să citesc prima Biblie tipărită de către Guttenberg, care are câteva sute de ani, dar nu pot să citesc o dischetă floppy veche de câţiva ani». Trebuie să înţelegem că acele lucruri digitale vor dispărea. Societatea va trebui să decidă ce e important şi ce trebuie salvat, obiecte de cultură, mesajele importante pe care le luăm din mediul digital şi le salvăm cumva pentru viitor“, afirmă Tauber. „Nu e pentru prima dată când omenirea trece prin această problemă. Spre exemplu, când oamenii au început să scrie cu cretă pe tablă şi-au pus întrebarea dacă nu cumva se pierde tot ceea ce creează, pentru că e atât de uşor să ştergi mesajele. Atunci, au luat decizia că sunt documente importante care vor fi trecute pe hârtie şi păstrate“.

Acestea sunt riscuri care ţin de ceea ce conţine Internetul şi ce nu, dar când vine vorba de riscuri pentru întreaga mişcarea FTTH, Tauber susţine că cea mai mare problemă e lipsa de realism, în unele cazuri, a investitorilor. „Sunt oameni care vor să investească în fibră şi cred că îşi recuperează banii în doi sau trei ani, iar asta nu e o estimare prea realistă. În realitate, o infrastructură are nevoie de un timp mai îndelungat pentru a fi rentabilă. Şi ai nevoie de reguli clare. Altfel, spre exemplu în Bucureşti, vine guvernul şi spune că are un proiect în zona în care tu ai deja infrastructura de fibră şi ai pierdut investiţia“, afirmă Tauber.

O revoluţie în următoarele decenii

„(Internetul) cred că va fi peste tot, vom fi conectaţi la tot şi asta cu viteză mare, iar noi nu îl vom mai percepe drept Internet, ca acum. Va fi parte din viaţa noastră, aşa cum e normal să avem un telefon mobil. În urmă cu 20 de ani nu era firesc“, descrie Hartwig Tauber acest viitor. „În următoarele decenii, Internetul va fi mai mult decât YouTube sau Facebook, Internetul va însemna, spre exemplu, că maşinile vor fi conectate la reţea şi vor fi interconectate între ele, vor fi dotate cu senzori şi acest sistem ne va duce în siguranţă dintr-un punct în altul“.

Când vine vorba de domeniul cu cel mai mare potenţial, Hartwig Tauber consideră că cel al sănătăţii va fi esenţial. „Europa îmbătrâneşte, iar dacă vrei ca sistemul de sănătate să nu fie dat peste cap de costuri prea mari, ai nevoie de noi moduri în care poţi avea grijă de oameni. Nu ne permitem să internăm toţi oamenii de peste 80 de ani în azile speciale“, afirmă el.

ftth2014 foto razvan baltaretu/adevarul

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a spus că prin Internet oamenii din ţările sărace au o şansă la o lume mai bună. L-am întrebat pe Tauber cum i se pare acest plan. „Cred că Internetul poate ajuta oamenii să se educe şi să se adapteze unui anumit comportament social. Dar dacă îi dai cuiva o conexiune la Internet, nu înseamnă că peste noapte încetează să mai fie sărac“, afirmă acesta.

„E un pic filosofic, dar dacă zeci de ani, în Africa, ai dus o viaţă nomadă, locuind în cort şi având aranjarea ta socială cu cei ca tine, şi dintr-o dată cineva îţi oferă acces la Internet şi îţi spune că viaţa ta se va schimba, nu cred că va funcţiona. Internetul le poate aduce educaţie, informaţie, dar trebuie să fie mai mult decât atât pentru a-şi dezvolta societatea“, a mai spus Tauber. El a rezumat altfel situaţia: nu poţi să visezi la Internet, când în anumite zone nici electricitatea n-a ajuns.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite