Cibersecuritatea - o problemă tehnologică sau una politică?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cibersecuritatea e o problemă cheie pentru guverne
Cibersecuritatea e o problemă cheie pentru guverne

Compania de securitate Symantec consideră securitatea informatică este o problemă politică şi trebuie abordată cu grijă. Unul dintre specialiştii firmei, Ilias Chantzos, spune că e mai uşor să cumperi softuri de atacuri online decât pistoale, iar acest lucru este îngrijorător.

Securitatea cibernetică, o problemă politică?

Ilias Chantzos, director pe relaţii guvernamentale la firma de securitate Symantec pe EMEA, consideră că securitatea cibernetică este o problemă politică pentru că guvernele şi politicienii recunosc că interesul naţional e influenţat serios de sfera cibernetică – termen care include toate sistemele automatizate sau computerizate, atât hardware, cât şi software -, sferă care are un rol important de susţinere la nivel de economie.

„Ameninţarea atacurilor informatice determină multe state şi companii să aloce resurse din ce în ce mai mari pentru combaterea acestora. În acelaşi timp, modalităţile prin care este abordată problema securităţii datelor şi informaţiilor condifidenţiale nu poate ţine pasul cu inovaţia şi cu viteza cu care avansează tehnologia”, consideră Chantzos.

„În Marea Britanie, nu e uşor să cumperi un pistol, de exemplu, dar e uşor şi ieftin să cumperi un instrument de atac online. De asemenea, mediul virtual nu are graniţe, iar instituţiile de aplicare a legii sunt puse în dificultate de faptul că investigaţiile depind de abilităţile atacatorilor şi de jurisdicţia sub care acestea sunt desfăşurate, adică de complexitatea investigaţiilor”, menţionează directorul de la Symantec.

Astfel, apar tensiuni şi riscuri de a extinde impactul securităţii sau protejării intimităţii în detrimentul altor drepturi fundamentale. „Reglementarea protecţiei în domeniul cibernetic reprezintă o sarcină uriaşă. Anumite măsuri vor fi luate în momentul în care piaţa şi problema securităţii din perspectiva politică se maturizează. Cu toate aceste, reglementarea domeniului nu reprezintă întotdeauna răspunsul”, a mai spus Chantzos, într-o opinie remisă „Adevărul”.

Războaiele cibernetice, o realitate?

Ilias Chantzos a acordat un interviu „Adevărul” anul acesta şi a vorbit inclusiv despre posibilitatea de a avea un război cibernetic.

„Sper să nu existe un Al Treilea Război Mondial. Cum a spus Einstein: Al Treilea Război Mondial se va lupta cu arme, dar al Patrulea va fi cu pietre şi bâte. Ar trebui să mai încetăm să vorbim de război cibernetic. Strict vorbind, nu ştiu ce e un război cibernetic. Războiul e o acţiune de ostilitate între două ţări. Nu am avut o astfel de ostilitate care să implice domeniul cibernetic. Poate cea mai apropiată situaţie de aceasta a fost în 2008, în Georgia. Dar dacă-i întrebi pe ruşi, atacatorii au fost nişte cetăţeni patrioţi, nu armata rusă. Evident, după acveea tancurile au început să meargă spre Tbilisi. Noţiunea unui război cibernetic nu există încă. Putem avea atacuri foarte bine ţintite, către platforme de comunicare, către sistemul de senzori, către infrastructura critică, aşa cum a fost Stuxnet.”, a spus atunci Chantzos.
 

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/symantec" target="_blank">View the story "Symantec" on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite