Cât de expus eşti viruşilor: mulţi români au programe şi sisteme învechite

Cât de expus eşti viruşilor: mulţi români au programe şi sisteme învechite

Programele şi sistemele de operare vechi dăunează securităţii cibernetice.

La două săptămâni după atacul WannaCry, Bitdefender publică un studiu privind o problemă gravă: mulţi utilizatori n-au programe şi sisteme de operare la zi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei mai afectaţi de virusul WannaCry au fost utilizatorii Windows 7, un sistem de operare lansat de Microsoft în urmă cu două generaţii. Studiul Bitdefender a fost realizat în 2016, însă arată foarte bine de ce sunt atât de multe probleme cu vulnerabilităţile exploatate de hackeri. 

Peste jumătate dintre români nu folosesc cele mai noi versiuni de programe sau sisteme de operare pe dispozitivele lor, ceea ce le permite atacatorilor să îi infecteze cu diverse ameninţări informatice. Principalul motiv pentru neactualizare e că nu găsesc timp să facă asta (circa 35%). Urmează cei care nu ştiu cum să facă un update sau nu ştiu exact când sistemul de operare şi programele primesc actualizări de la producători (25%). Asta deşi companiile respective informează în mod vizibil şi sugestiv de fiecare dată când apare un update, iar actualizarea presupune de cele mai multe ori un simplu click, urmat de câteva minute de aşteptare.

Apoi, 20% din cei chestionaţi nu consideră utile actualizările şi nu înţeleg clar beneficiile acestora, iar 5% menţionează inclusiv teama de a nu bloca complet dispozitivul sau de a-l încetini după trecerea la noile versiuni. Restul spun că nu au nevoie de actualizări şi preferă să folosească softurile aşa cum sunt.

Mai grav, doi din zece români spun că nu au actualizat vreodată sistemul de operare şi programele folosite, având pe dispozitive aceleaşi softuri din momentul cumpărării, inclusiv Windows XP, sistem de operare pentru care producătorul a încetat să mai dezvolte actualizări de securitate în urmă cu doi ani.

Riscuri la care se expun utilizatorii

Atacatorii pot să exploateze vulnerabilităţi deja cunoscute şi remediate de producătorii respectivului software şi pot ţinti victime care încă folosesc varianta neactualizată a respectivelor programe, aşa cum s-a întâmplat recent în cazurile WannaCry şi Adylkuzz. Hackerii îi pot infecta cu ameninţări informatice, precum ransomware (care criptează datele şi apoi cer bani pentru deblocarea lor), troieni bancari (care fură datele financiare şi apoi golesc conturile victimelor) sau pot crea reţele de terminale (botnet) şi apoi opri activitatea unor site-uri populare.

Utilizatorii sunt expuşi şi tentativelor de invadare a vieţii personale, din moment ce atacatorii pot controla întreaga reţea de acasă, odată ce ameninţarea este instalată pe un dispozitiv. Camera de filmat de la laptop şi smart TV sau microfonul de la calculator sau din dispozitivele inteligente pot fi controlate de la distanţă şi transformate în unelte de spionaj.

Mare parte dintre cei care folosesc programe piratate nu le pot actualiza pe toată durata folosirii acestora, deoarece producătorul are posibilitatea să blocheze aplicaţia folosită ilegal. De aceea,  specialiştii în securitate cibernetică ai Bitdefender recomandă folosirea soft-urilor şi aplicaţiilor cu licenţă.

Un alt inconvenient este şi acela că utilizatorii nu folosesc la potenţial maxim respectivele programe, dat fiind că producătorii adaugă constant noi elemente care să îmbunătăţească experienţa în utilizare şi să remedieze eventualele probleme tehnice apărute pe de-a lungul timpului.

O soluţie de securitate performantă şi actualizată la zi nu va funcţiona la capacitate maximă pe un sistem de operare învechit şi, deci, nu va garanta protecţie împotriva celor mai multe atacuri informatice. Pentru a beneficia de protecţie cât mai mare, sistemul de operare şi programele folosite trebuie să primească constant actualizări de la producători, lucru posibil doar prin update regulat la cea mai nouă versiune disponibilă.

Studiul a fost realizat în România, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Germania, Franţa şi Australia.

citeste totul despre: