Visul american e un eşec pentru Google şi Motorola: telefonul „asamblat în America“ nu a avut succesul dorit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, Motorola a stârnit atenţia cu celebra deviză „asamblat în America“. Moto X a fost primul smartphone pe care Google, la acea vreme, să-l producă în SUA. Acum, visul american s-a încheiat, Motorola a ajuns la chinezii de la Lenovo şi închide fabrica.

În septembrie 2013, Google se lăuda atât de mult cu fabrica din Statele Unite ale Americii pentru Moto X, încât a pus-o şi pe Google Maps. Acum, i se închid porţile şi visul american de a avea telefoane produse în ţară se încheie la câteva luni de când Lenovo a cumpărat Motorola Mobility de la compania americană. Google a spus că va asambla un telefon în SUA şi acela a fost Moto X, iar fabrica era în Texas.

Fabrica reuşea, conform informaţiilor din septembrie 2013, să livreze circa 100.000 de unităţi Moto X în fiecare săptămână. Totuşi, costurile erau de trei ori mai mare decât cele din China, acolo unde cei mai mulţi producători îşi asamblează dispozitivele. „Ceea ce am descoperit e că piaţa nord-americană este deosebit de dificilă“, a afirmat Rick Osterloh, preşedintele Motorola, conform The Verge. Altfel spus, nici măcar marketingul „dezvoltat şi asamblat în America“ n-a reuşit să sporească vânzările, aşa că singura soluţie a abandonul.

Apoi, Lenovo n-avea de ce să continue să folosească această fabrică, din moment ce „ţara mamă“ este China, acolo unde costurile sunt încă mai mici decât cele din State. În Texas, mai erau angajaţi 700 de oameni la momentul anunţului, deşi Google a început cu câteva mii în 2013. Şi astfel este întărit şi mitul pe care Dennis Woodside, directorul Motorola, îl dorea demolat. „Există un mit cum că nu poţi să produci aici pentru că sunt costurile prea mari“, a spus acesta anul trecut.

Cum arăta fabrica din care a ieşit Moto X vândut în State. Pentru restul lumii, telefonul era produs în China

image

Costuri mari, vânzări mici şi astfel mai rămâne doar Apple drept companie care s-a întors la origini. Produce Mac Pro în State, dar este un computer care porneşte de la 3.000 de dolari şi poate ajunge la peste 10.000. Motorola va menţine programul Moto Maker prin care utilizatorii îşi pot personaliza telefonul. Doar că pe lângă personalizarea respectivă, va apărea şi fraza „fabricat în China“.

[<a href="//storify.com/razvanbaltaretu/afl-mai-multe-despre-moto-x-telefonul-produs-in-su" target="_blank">View the story "Află mai multe despre Moto X, telefonul produs în SUA" on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite