VIDEO Uniunea Europeană a lansat cu succes patru sateliţi noi pentru ca GPS-ul tău să meargă mai bine. Ce este sistemul Galileo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultimul zbor al rachetei Ariane 5 // FOTO via Nasaspaceflight.com
Ultimul zbor al rachetei Ariane 5 // FOTO via Nasaspaceflight.com

Sistemul de navigaţie european Galileo devine de astăzi mai bun, în urma lansării a patru noi sateliţi de localizare geografică. Aceştia au fost poziţionaţi cu succes pe orbita terestră după ce au fost transportaţi la bordul unei rachete Ariane 5, care a decolat de pe Spaţioportul Europei din Guiana Franceză.

În urma lansării de astăzi, numărul de sateliţi Galileo a ajuns la 26. Sistemul de navigaţie devine astfel şi mai precis, însă lansările nu se opresc aici. Pentru ca sistemul să fie asigurat în cazul unui accident, este nevoie de plasarea pe orbita terestră a unor sateliţi de backup, unii care să intre în funcţiune doar în cazul unor erori tehnice.

Galileo Maps este o aplicaţie disponibilă pe telefoanele mobile care operează Android sau iOS şi este o variantă ceva mai „compactă” la Google Maps sau Apple Maps. Ea poate fi folosită cu uşurinţă în mod offline, iar hărţile pe care poţi să le descarci ocupă mai puţin spaţiu decât este cazul la alte platforme mobile de acest gen.

Noii sateliţi Galileo vor îmbunătăţi precizia de localizare semnificativ, noua marjă de eroare fiind una infimă, de aproximativ 20 de centimetri. Pe lângă aplicaţia de hărţi, sistemul Galileo poate ajuta şi la operaţiuni bancare moderne, la transmiterea televiziunii prin satelit şi pentru gestionarea traficului şi a transporturilor feroviare. În plus, el poate identifica şi etajul şi gradul de elevaţie la care se află o anumită persoană.

Uniunea Europeană continuă să investească în operaţiunile spaţiale şi are de gând să pună bazele unui nou program spaţial, în valoare de 16 miliarde de euro, începând cu anul 2020. Pe lângă Galileo, UE a dezvoltat şi Copernicus, un sistem pentru monitorizarea planetei, care ajută la înţelegerea mai bună a efectelor cauzate de încălzirea globală şi la planificarea operaţiunilor de salvare, în cazul dezastrelor naturale.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite