Utilizatorul, una dintre „ameninţările“ datelor de pe telefoane, computere şi web

Utilizatorul, una dintre „ameninţările“ datelor de pe telefoane, computere şi web

FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Un studiu Kaspersky Lab arată că 19% din utilizatori şi-au şters singuri date de pe dispozitiv, din greşeală. Însă şi mai mulţi pun prea puţin accent pe protecţie prin parole.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dispozitivele conectate la internet sunt mai populare ca niciodată, dar aproape jumătate dintre utilizatori, deşi înţeleg riscurile, nu îşi iau măsuri elementare de securitate, cum ar fi setarea unor parole sau a unui cod PIN. Studiul Kaspersky Lab arată că majoritatea utilizatorilor recunosc existenţa ameninţărilor de securitate la adresa informaţiilor deţinute, trei sferturi (73%) fiind de acord că infractorii cibernetici şi hackerii reprezintă un mare risc pentru datele lor.

Două treimi dintre respondenţi (65%) spun că programele malware sunt o ameninţare cu un grad mare de risc. Există, însă, o discrepanţă între îngrijorările pe care le au oamenii în legătură cu siguranţa datelor lor şi măsurile pe care le iau (sau mai degrabă nu le iau) pentru a-şi proteja datele.

Doar aproximativ jumătate dintre utilizatori îşi protejează dispozitivele cu o parolă: 53% folosesc una pentru smartphone, 42% - pentru tablete şi 48% - pentru computere. Mai mult, o persoană din 10 nu face nimic pentru a-şi proteja datele (19% - pe tablete, 10% - pe computer şi 11% - pe smartphone-uri). Deşi ameninţarea reprezentată de infractorii cibernetici şi de programele malware este considerată de mulţi drept un risc major pentru datele lor, doar aproximativ o treime dintre ei au instalată o soluţie de securitate pe dispozitive.

Neatenţia e un inamic natural al datelor

Mai puţin de jumătate dintre utilizatori (47%) recunosc că propria lor neatenţie poate să compromită serios siguranţa datelor. Totuşi, când au fost întrebaţi cum şi-au pierdut datele în trecut, 19% dintre aceştia au admis că le-au şters chiar ei, accidental. Această cauză se află pe locul al doilea, după persoanele care pierd date în urma defectării dispozitivului (23%).

Atunci când vorbim despre ataşamentul oamenilor faţă de datele lor, fotografiile şi videourile sunt văzute de mulţi drept cele mai valoroase şi de neînlocuit forme de date stocate pe dispozitivele digitale. Însă, acestea se află în cel mai mare pericol de a fi pierdute de pe smartphone-uri, 44% dintre oameni spunând că li s-a întâmplat în trecut, în timp ce 37% dintre utilizatorii de Internet şi 30% dintre utilizatorii de tablete au experimentat acelaşi lucru.  

Pentru îmbunătăţirea protecţiei datelor importante de pe dispozitive, utilizatorii pot să ia câteva măsuri simple de precauţie. Prin realizarea unui backup în cloud, datele pot fi recuperate uşor în orice moment, de oriunde, dacă dispar de pe dispozitivul folosit. Criptarea informaţiilor sensibile şi protejarea cu parole a dispozitivelor şi a aplicaţiilor vor îngreuna accesarea datelor dacă un dispozitiv ajunge la cineva rău intenţionat. Soluţiile de management al parolelor pot să ajute la crearea şi stocarea sigură a unor parole unice.

Utilizatorii ar trebui, de asemenea, să activeze conexiunile VPN pentru a-şi proteja datele atunci când folosesc reţele WiFi publice. Ca măsură suplimentară, datele sensibile pot să fie  şterse de la distanţă prin instrumente de administrare de la distanţă, dacă dispozitivul este pierdut sau furat.

citeste totul despre: