Ramona Mănescu face un pas înapoi după ce a pus dronele la sol: dezbate legea cu operatorii
0Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a decis să ceară reanalizarea Ordinului 8 din ianuarie 2014 privind stabilirea condiţiilor de operare în spaţiul aerian naţional a aeronavelor civile monitorizate fără pilot la bord, dronele.
Astfel, având în vedere numeroasele sesizări primite de la cluburi de aeromodelism şi alţi profesionişti care utilizează aparate de zbor fără pilot, cu greutate mică, în scopuri comerciale (filmări) , ministrul transporturilor a cerut de la experţii şi responsabilii din minister, soluţii la problemele ridicate de aceştia.
Prin urmare, subsecretarul de stat Constantin Matei, coordonator pe domeniul aviaţiei va iniţia o serie de discuţii cu reprezentanţi ai acestor asociaţii, pentru a asculta punctele lor de vedere şi a analiza consecinţele ordinului asupra activităţii de aeromodelism.
În urma acestor întâlniri vor fi luate măsuri corectoare ce vor fi comunicate public.
Istoria unei legi controversate
În luna ianuarie, ministerul transporturilor a introdus o lege privind dronele, care interzicea folosirea acestora fără licenţă şi fără acordul organelor judeţene. De asemenea, filmatul cu dronele era interzis.
Potrivit textului de lege, la articolul 5 se face referire ladronele folosite de utilizatori pentru a filma sau fotografia de la câteva zeci de metri înălţime. „[Art. 5, litera b.; Prezentul ordin nu se aplică] aeronavelor civile motorizate fără pilot la bord şi cu masa maximă la decolare mai mică sau egală cu 1 kg, atât timp cât sunt operate într-o zonă deschisă, fără construcţii cu destinaţia de locuinţă, sunt operate fără depăşirea câmpului vizual al persoanei care asigură comanda aeronavei de la sol, dar nu mai mult de 150 m distanţă pe orizontală şi de 100 m distanţă pe înălţime faţă de această persoană şi nu au montate pe ele aparatură pentru filmare sau transmisie de date“.
Ordinul nr. 8/2014 a fost redactat în data de 13 ianuarie 2014 şi publicat în Monitorul Oficial pe data de 21 ianuarie (poate fi consultat aici textul în versiunea PDF). La articolul 3 din acelaşi ordin se menţionează şi cadrul pentru folosirea dronelor mai mari. „O aeronavă civilă motorizată fără pilot la bord şi cu masa maximă la decolare mai mare de 150 kg poate fi operată în spaţiul aerian naţional, în condiţiile respectării cerinţei prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2)“. Asta presupune că operarea se face într-un spaţiu aerian segregat temporar, iar limita de înălţime să fie cu cel puţin 150 de metri sub limita minimă a spaţiului aerian controlat.
Mai mult, cererea pentru acordarea spaţiului aerian se transmite de către utilizator Autorităţii Aeronautice Civile Române cu cel puţin 45 de zile înainte de data prevăzută pentru folosire. Modelul cererii şi alte informaţii vor fi furnizate pe site-ul caa.ro, dar abia la 30 de zile de la intrarea în vigoarea a acestui ordin. Nu sunt menţionate eventualele pedepse în acest ordin.
Conform Ministerului Transporturilor, dacă ai o dronă de uz civil cu greutatea de sub un kilogram, şi nu are montată aparatura de filmare, atunci o poţi folosi doar într-o zonă deschisă, fără clădiri de locuit prin jur. Mai mult, o poţi folosi atât timp cât nu iese din câmpul tău vizual, dar nu mai mult de 150 de metri pe orizontală şi 100 de metri pe verticală.
În cazul dronelor mai grele de un kilogram, dar cu greutatea de până în 150 de kilograme, acestea trebuie să fie şi asigurate, conform legii, pentru daune produse terţilor. Se mai menţionează că o astfel de aeronavă se poate folosi în ceea ce ministerul denumeşte „spaţiu aerian de clasă G“, adică zonă delimitată de spaţiu aerian în care nu sunt furnizate servicii de control al traficului aerian.