Cea mai neagră zi pentru Google: primul iPhone i-a distrus planurile de a lansa cea mai avansată platformă mobilă
0
Google voia să intre pe piaţa dispozitivelor mobile cu mult înainte de iPhone, nu căuta o alternativă la telefonul Apple, dar tocmai lansarea din 2007 i-a stricat planurile. Apoi, lucrurile au evoluat spre ceea ce Steve Jobs numea o copiere integrală a iPhone.
În 2005, Google voia mai mult decât Internetul, voia piaţa mobilă şi avea să înceapă, în Clădirea 44 din campusul său, un proiect care avea să ajungă în forma Android, notează The Atlantic. Au urmat doi ani de muncă asiduă la acest proiect, câte 60 până la 80 de ore pe săptămână inginerii încercau să-i croiască acestei companii un ecosistem cu care să înfrunte Microsoft. La acea vreme, Microsoft avea un avans considerabil cu Windows Mobile. Apple nu exista pe piaţa mobilă.
Google se pregătea ca până la finalul anului 2007 să lanseze primele dispozitive. De la mijlocul anului 2006 aveau prototipuri pe care testau sistemul lor de operare, discutau cu furnizori şi alţi parteneri, dar a venit anunţul lui Steve Jobs. În ianuarie 2007, cofondatorul Apple a urcat pe scenă, a prezentat iPhone - un telefon, un player de muzică şi un computer ultraportabil cu care să navighezi pe Internet ca pe PC.
Din acel moment, Google şi-a regândit strategia, iar celebră rămâne replica lui Chris DeSalvo, unul dintre inginerii Google care avea să ajungă, vreme de 10 luni în 2012, dezvoltator pe iPhone pentru Medium.
Din postura de consumator, am fost uluit. Am vrut unul imediat. Dar în calitate de inginer la Google m-am gândit: «Acum va trebui să luăm totul de la zero». Ceea ce aveam noi părea atât de... anii '90. Este unul dintre acele lucruri evidente abia când le vezi. Chris DeSalvo
Prezentarea primului iPhone
Nevoia unui ecosistem Google a venit pe fondul promovării produselor pe care compania deja le vindea. Au încercat să nu facă o platformă mobilă, dar n-au reuşit cu un randament suficient de bun. „Aveam o înţelegere cu Vodafone pentru a pune căutarea prin Google pe telefoanele lor. Numai că puteam oferi doar câteva rezultate, iar ei ar fi controlat mare parte din ele şi ceea ce am fi furnizat ar fi fost la baza fiecărei căutări“, a spus unul dintre inginerii Google.
La acea vreme, browser-ele pentru telefoanele mobile nu erau deloc de lăudat, iar operatorii preferau promovarea lucrurilor pe care le puteau vinde repede în locul unei experienţe bune per total. Mai mult, nu existau standarde în această industrie. Fiecare telefon avea sistemul său, aplicaţiile sale - unele scrise pentru Nokia nu rulau pe Samsung sau Motorola -, iar magazinele centrale cu aplicaţii erau doar un vis pentru cine îşi permitea să-l aibă. „Aveam un dulap plin cu 100 de telefoane [pentru care producea aplicaţii] şi noi trebuia să programăm pentru fiecare în parte“, a spus Larry Page, cofondator Google, în 2012 într-o notă către acţionari.
La vremea la care Steve Jobs îşi ţinea discursul de lansare a iPhone, Andy Rubin, creatorul Android şi directorul echipei de la Google, era în avion spre Las Vega pentru a discuta cu un producătorii de echipament şi cu operatorii care aveau să fie la Consumer Electronics Show. În drum spre CES, i-a cerut şoferului să tragă pe dreapta şi a urmărit întregul show al lui Jobs. „La dracu'! Cred că nu vom mai livra acel telefon“, i-a spus el unui coleg.
La peste un an de zile de când Apple punea pe piaţă iPhone, Google lansa HTC G1, primul telefon cu Android. N-au putut face o tastatură virtuală la timp, aşa că l-au dotat cu una fizică. În termeni de dotări, cele două erau similare, iar Android îşi începea drumul pe o piaţă pe care avea să o domine.
Află mai multe despre Android:
REVIEW Google Nexus 5 - După patru modele de tranziţie, ultimul e un succes
VIDEO Atheer One, ochelarii inteligenţi pe care chiar ţi i-ai putea permite