Google introduce calul troian în Windows 8. Cum se transformă produsele în ecosisteme digitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Google vrea să transforme Chrome OS în calul troian FOTO Reuters
Google vrea să transforme Chrome OS în calul troian FOTO Reuters

Google a lansat acum câteva săptămâni o versiune nouă a browserului său Chrome, care conţinea aplicaţii web, iar acum vrea să "preia" Windows 8 şi să-l transforme într-un mic sistem de operare Chrome OS. Miza? Ca mulţi alţi producători, trecerea de la produs la ecosistem.

În momentul de faţă, marii producători de software folosit pe scară largă de oameni încearcă să nu mai aibă doar un produs. Într-un context plin de aplicaţii şi de programe, tendinţa este de a ne alătura unui ecosistem. Ce înseamnă acest lucru? Un pachet de programe conexe, care să aparţină aceluiaşi producător şi care să ne crească productivitatea şi să înlocuiască abordarea de acum. Larry Ellison, şeful de la Oracle, vorbea de acest lucru acum 10 ani, când, întrebat care este viitorul tehnologiei, vorbea despre un computer conectat la internet, care să-şi extragă programele de acolo. Astăzi există Chromebook, Chrome OS, dar şi alte astfel de ecosisteme.

Google şi-a modificat versiunea pentru programatori a browserului Chrome pentru a rula Chrome OS în modul Metro de la Windows 8, după cum scrie "The Verge". Pentru sistemul de operare de la Microsoft, Chrome are două moduri. Poate fi descărcat tradiţional de pe internet, ca un program din Windows 7 sau poate fi folosit ca aplicaţie, descărcat din Windows Store. Practic, odată lansată versiunea pentru dezvoltatori, calculatorul se transformă într-un Chrome OS, cu toate funcţionalităţile sale - Chrome, Gmail, Google Docs, YouTube, Search. Acestea sunt aşezate în colţul din stânga jos al ecranului, la fel ca pe un laptop cu Chrome OS. De asemenea, în colţul din dreapta, unde utilizatorii găseau la vechile versiuni de Windows butonul de Start, Google a pus lansatorul de aplicaţii - de la Outlook, la Feedly sau Angry Birds. Chrome poate funcţiona astfel de pe Windows 8, nu şi pe Windows RT. Nu e Chrome OS, dar e cea mai bună imitaţie a acestui sistem de operare pe Windows, pentru că acoperă funcţionalităţile standard ale sistemului de operare.

Ecosistemul Chrome

Uitaţi de browser. Uitaţi de Gmail. Uitaţi de Office. Acestea par concepte ale secolului trecut în tehnologie. Ele se bazau pe ideea instalării aplicaţiilor în calculator. Astăzi tendinţa este de a avea aplicaţii în Cloud, stocate direct pe internet şi care se lansează cu ajutorul conexiunii contului de Google.

Chrome nu mai este de multă vreme un browser, dar Google pare că a ajuns la o maturitate în privinţa sa şi ştie ce trebuie să facă. Lansarea unui mod mai simplu pentru browser, care să conţină aplicaţiile principale de la Google este un pas esenţial. Astfel, Google Docs înlocuieşte Office, Gmail este prezent acolo, avem parte de YouTube şi alte scurtături către produse Google şi nu numai.

Chrome Web Store a fost lansat pe 6 decembrie 2010 şi permite introducerea de aplicaţii care să funcţioneze ca extensii ale browserului de la Google. Aplicaţiile sunt şi gratuite, dar şi plătite. E un fel de Play Store pentru internetul mare. În iunie 2012, utilizatorii instalaseră 750 de milioane de aplicaţii pentru web.

Aplicaţiile pentru Desktop se leagă la Chrome şi funcţionează direct din el. Care este problema lor? Pentru că încă folosim aplicaţii Desktop separate, calculatorul devine mai lent. De asemenea, multe nu sunt la nivelul programelor web, nici măcar cele mari, cum ar fi Evernote. Pe Chrome există un ecosistem uriaş: Wunderlist pentru liste, Google Keep sau Evernote pentru notiţe, cititoare de benzi desenate, aplicaţii de ştiri cum ar fi New York Times sau Google News.

Pot înlocui aplicaţiile web cele desktop? Pe computerele cu Windows 7 încă nu, dar Windows 8 pleacă de la ideea de ecosistem de aplicaţii, aşadar viitorul nu ar putea fi atât de departe.

Facebook şi ecosistemul său eşuat

Google nu este prima companie care încearcă să scurtcircuiteze adoptarea unor tehnologii, introducând un cal troian în interiorul unui sistem de operare. De altfel, gigantul online şi-a făcut-o cu mâna sa, în momentul când a introdus Android. Sistemul de operare mobil era uşor modificabil, era liber la folosire şi putea fi modificat după gustul fiecărei companii. Astfel, au ajuns să existe variante diferite de Android pe toate telefoanele, fiecare ornate cu aplicaţii proprii. Ecosistem.

Facebook a introdus anul acesta Facebook Home. Un dezastru care a arătat totuşi intenţiile reţelei sociale. Nu mai e destul să fii cel mai mare site din lume, ci trebuie să fii în fiecare loc unde se duce utilizatorul. Nu te mai poţi baza doar pe dorinţa oamenilor de a socializa, ci trebuie să le tai calea ori de câte ori vor să facă ceva pe internet.

Social Graph-ul de la Facebook a fost naşterea acestei idei - introducerea unui buton de Like şi Share pe fiecare site din lume. Acesta este primul pas către un ecosistem. Atât de uşor, dar atât de eficient. Apoi, pe dispozitivele mobile Facebook se conectează la contacte şi calendar, vrând să înlocuiască aceste "concepte" învechite. Cu toate acestea, încă nu poate fi eficient din cauza utilizatorilor: calendarul se modifică automat chiar şi la invitaţii irelevante, iar agenda se umple de dubluri, de oameni care au nume de cont false şi de necunoscuţi. Dar a fost o încercare. Pozele din telefon se pot urca automat pe Facebook în albume private, iar apoi pot fi distribuite mai departe. Opţiunea există şi pe Google+ sau pe Dropbox.

Ofensiva Facebook a fost oferită şi cu Facebook Messenger. Staţi în legătură direct pe calculator cu prietenii voştri. Iar Facebook Home a fost incununarea - schimbarea practic a sistemului de operare Android cu un launcher care să integreze Facebook în mijlocul vieţii voastre, pozele prietenilor pe ecranul principal. Nu a funcţionat, deoarece oamenii aparent nu voiau să-şi transforma telefonul într-unul centrat pe Facebook, dar a reprezentat un început, pentru că mici elemente din Home vor fi introduse pe mai multe telefoane cu Android.

Facebook nu e singurul ecosistem care vrea să-şi întindă tentaculele. Samsung are interfaţa TouchWiz şi un magazin propriu de aplicaţii. Oferă aplicaţiile Google într-un folder, dar şi propriile programe. Huawei şi-a modificat sistemul de operare pentru a rula pe o interfaţă nouă, HTC a construit BlinkFeed, iar Microsoft ar dori să fie sistemul de operare secundar de pe telefoanele cu Android de la HTC.Evernote a devenit atât de popular pentru că s-a integrat cu mai multe aplicaţi, pentru că a devenit un ecosistem. 

Dacă nici aceasta nu este o luptă a ecocistemelor, atunci nu ştim ce este.

Haideţi să discutăm pe Facebook - Tech Adevărul. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite