FOTO VIDEO UPC SmartNation e locul inventatorilor de mâine ai României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Buliga, directorul tehnic UPC România, a prezentat proiectul SmartNation şi ce îşi propune noua platformă. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Cătălin Buliga, directorul tehnic UPC România, a prezentat proiectul SmartNation şi ce îşi propune noua platformă. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

UPC România şi-a prezentat astăzi noul proiect destinat tinerilor cu idei şi dornici de inovaţie: SmartNation. Anul trecut, în centrul atenţiei era Tech School, acum platforma s-a maturizat, are mai mulţi mentori şi o nouă grupă de vârstă. Şi susţinători surpriză.

Proiectul Tech School sprijinit de UPC a fost un real succes anul trecut, iar faza a doua a acestuia se numeşte UPC SmartNation. Compania l-a prezentat astăzi, împreună cu noii piloni pe care vor să dezvolte ideile tinerilor români şi au anunţat câţiva dintre mentorii care îi vor sprijini pe aceştia şi îi vor învăţa să folosească potenţialul oricărei idei.

upc smart nation foto razvan baltaretu/adevarul

„Anul trecut spuneam că el [Tech School] este perfect aliniat cu strategia de responsabilitate socială a UPC. Pe de alta parte, ştim că sistemul de învăţământ are nevoie de programe adiţionale pentru a stabiliza acea parte teoretică şi să fie dezvoltată şi cea practică“, a afirmat Cătălin Buliga, director tehnic UPC România. Aici apare SmartNation. Dar înainte de prezentare acestuia au fost premiate cele mai bune proiecte de anul trecut.

  • iGrammar - locul 3: este o aplicaţie web care face o analiză de sintaxă şi morfologie pe texte în timp real. Florin Gheorghe, creatorul, spune că i-a venit această idee din dorinţa de a-i ajuta pe elevii de gimnaziu.
  • Sunny shirt - locul 2: este un tricou la care îţi poţi încărca gadgetul - telefon, tabletă, mp3 player, etc., iar acesta se încarcă cu energie solară. Creatorul este Costin Costea.
  • Mâna bionică - locul 1: creatorul este Constantin Voiniciuc, a primit 7.000 de euro pentru implementare şi el vrea ca acest proiect să ajungă să fie folosit în cât mai multe domenii, de la medicină la armată. 

Anul trecut au fost 6 mentori la Tech School. Pentru SmartNation au fost recrutaţi 30 de oameni care să-i coordoneze pe tinerii cu idei ai României. Printre ei se numără români care au ajuns la marile agenţii spaţiale ale lumii, dar şi profesori din România. UPC SmartNation este structurată pe trei mari secţiuni: Digital Home - informaţii pentru a înţelege ce este casa digitală şi cum poate deveni mai eficientă; Inspiration Arena - exemple de români care au reuşit, care au ajuns la companii sau centre de cercetare mari; şi Tech School - primeşte pe lângă robotică, programare, astrofizică şi domeniile digital media (reţele sociale), gaming

În plus, există o nouă categorie de vârstă: 20-24 ani gândită pentru studenţii care vor să-şi prezinte proiectele. Premiile ajung la 25.000 euro.

upc smart nation foto razvan baltaretu/adevarul

Cei interesaţi de SmartNation vor avea şansa să se întâlnească şi să comunice cu unii dintre cei mai importanţi oameni de ştiinţă şi creatori de tehnologie români şi internaţionali. Spre exemplu, Adrian Stoica de la NASA, Adrian Buzatu de la CERN, în proiectul Atlas, Andrei Alexandrescu de la Facebook şi chiar Tim Stevens, redactor-şef Engadget.

„Nu suntem învăţaţi să ne urmăm pasiunile, să ne clădim anumite visuri. Personal, eu m-am trezit târziu, după ce mi-am dat cele 4 restanţe în anul 4 de facultate, că ceva nu este bine“, a declarat Paul Neculoiu, Young Graduate Trainee in Artificial Intelligence – Advanced Concepts Team la ESA (Agenţia Spaţială Europeană). „Dar am găsit filmuleţe cu roboţi pe YouTube şi mi-am zis că trebuie să fac aşa ceva. Şi aşa s-a născut proiectul meu de diplomă“, a mai spus acesta.

Mesajul lui Tim Stevens pentru tinerii inventatori.

„Au în mână viitorul acestei lumi, pentru că lumea va avea de înfruntat probleme sociale, de organizare. Trebuie să răspundă acestor solicitări. Iar curiozitatea este un motor al cunoaşterii“, Adina Magda Florea, Decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, Universitatea Politehnica din Bucureşti.

„Sper să îi ajutăm să se dezvolte pe partea de ştiinţă. Eu sper să-i ajut să-şi dezvolte spiritul critic. Să-i ajut să gândească sau să fie critici cu ei înşişi“, a afirmat Adrian Buzatu. El a spus că multe idei sunt de folosit, multe sunt foarte bune, dar creatorii trebuie să şi vadă ce potenţial au, cât de fezabile sunt.

SmartNation este disponibilă pe web şi pe Facebook.

Hai să discutăm pe pagina de Facebook a „Tech Adevărul“

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite