Cum arată stocarea fără moarte şi de ce oamenii nu vor mai pierde informaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O ilustraţie a modului în care funcţionează scrierea în 5 dimensiuni. FOTO Universitatea din Southampton
O ilustraţie a modului în care funcţionează scrierea în 5 dimensiuni. FOTO Universitatea din Southampton

Viitorul va aduce, pe lângă maşini zburătoare şi poate teleportare, medii de stocare de care oamenii nu vor trebui să se mai îngrijoreze că dispar. Ceea ce se prefigurează a fi viitorul stocării are specificaţii spectaculoase şi o durată de viaţă imensă.

În prezent, oamenii îşi fac griji că ceea ce lasă pe Internet se va pierde pentru totdeauna, că nu vor exista „biblioteci“ în care să poată fi stocată toată informaţia asta. CNET informează că acest lucru se poate dovedi fals, odată cu un nou mediu de stocare. Poate înregistra până la 360TB şi ar putea rezista la temperaturi de până la 1.000 de grade Celsius.

Spre comparaţie, în prezent hard disk-urile cele mai încăpătoare au 1-2TB capacitate. Totuşi, pentru a înmagazina 360TB de informaţie trebuie să ai parte şi de o viteză foarte mare de scriere. Iar cei care au dezvoltat acest mediu nou spun că nu va fi o problemă acest lucru. Ei au folosit un laser femtosecundă şi au reuşit să scrie cu succes 300KB de date pe acest mediu.

Cum arată acest „disc“? Este construit din nanostructuri care se auto-asamblează în strat de quartz. Iar produsul final seamănă cu cristalele pe care le are Superman la dispoziţie în peştera sa în filmele mai vechi. Acel laser emite unde de lumină scurte şi de mare putere către trei straturi de puncte din nanostructură. Fiecare dintre acestea se regăseşte la aproximativ 5 micrometri de celelalte (vezi foto).

„Este incitant să ne gândim că am creat primul document care, foarte probabil, va rezista mai mult decât rasa umane“, a afirmat Peter Kazansky, profesor la Optoelectronics Research Center. „Această tehnologie poate conserva ultimele dovezi ale civilizaţiei: tot ceea ce ştim nu va fi uitat“, a completat acesta. Profesorul Kazansky se referă la faptul că mediul acesta de stocare are o durată de viaţă estimată la un milion de ani. 

Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook.

Află mai multe despre stocare:

Cum vom stoca în viitor? Ţinem fişierele pe „nor“!

ADN-ul: un spaţiu de stocare a oricărei informaţie din societatea modernă

Un nou serviciu de stocare online declară război hard disk-urilor. Ce oferă Bitcasa

GALERIE FOTO Incursiune printre serverele Facebook care vor stoca pozele, comentariile şi like-urile europenilor

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite