China vs. Apple: gadgeturile americanilor sunt ţinta maşinii de propagandă chineze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dispozitivele Apple produc miliarde de dolari în China. FOTO iMore
Dispozitivele Apple produc miliarde de dolari în China. FOTO iMore

Apple are o piaţă foarte mare în China, dar se pare că nu este complet pe placul autorităţilor. Mass-media din China publică materiale contra americanilor, iar una dintre miza ar putea fi promovarea companiilor chineze, unele dintre ele în ascensiune fulminantă.

Dacă există o entitate cu care americanii nu s-au înţeles niciodată prea bine, aceea este conducerea de tip comunist şi se pare că sunt probleme şi în China. În ultimele săptămâni au apărut tot mai multe materiale în mass-media conform cărora Apple este o companie lacomă şi acordul cu clienţii se face în termeni deficitari pentru aceştia. Apple nu are obiceiul de a schimba politica, indiferent că activează în SUA, Europa sau Asia. Iar în China contractul este la fel.

CCTV, reţeaua de televiziune deţinută şi controlată de guvernul comunist, a difuzat un material despre cum condiţiile proaste pe care le oferă Apple în cazul în care vrei să-ţi schimbi telefonul iPhone sau de ce nu e bună poliţa de garanţie pe doi ani. Apoi, ziarul „People's Daily“, cotidianul cu tiraj de 4 milioane de exemplare şi ziarul Partidului Comunist Chinez, a publicat pe prima pagină un articol acuzator la adresa Apple. Jurnaliştii chinezi au acuzat compania că nu le răspunde la întrebări şi evită interviurile.

Nu au fost deloc materiale probate de dovezi, de fapte, dar sunt semnele ale unei mişcări anti-Apple, notează Cult of Mac. Mai ales, mass-media chineze încearcă să le arate clienţilor cât de prost trataţi sunt de către americani. Nu s-au oprit acţiunile doar la nivel de presă, ci şi Administraţia de Stat pentru Industrie şi Comerţ a Chinei activează în acelaşi plan, tot cu argumentul că utilizatorii sunt trataţi prost.

Administraţia Generală de Calitate, Supervizare, Inspecţie şi Carantină din China i-a cerut companiei Apple să mărească perioada garanţiei la doi ani. Pe acest fond, au început să apară procesele contra Apple, indicând o acţiune colectivă, deşi nu colaborare directă, în instanţă. Un studiou de film chinez, supranumit Disney al Chinei, dă în judecată Apple pe motiv că vinde copii ilegale de-ale filmelor sale în iTunes.

Scenariul pesimist pentru viitor

Apple câştigă peste 7 miliarde de dolari în China şi această ţară este a doua sa piaţă. O pierdere aici nu ar fi insuportabilă pentru companie, dar ar fi o pierdere însemnată. Scenariul imediat este că vor începe tot mai multe procese care chiar dacă nu se soluţionează în favoarea chinezilor, Apple este văzută ca un duşman însemnat. Spre exemplu, există un proces cu privire la Siri, asistentul din dispozitivele Apple. Dacă este interzis în China, Apple pierde o funcţie importantă din dispozitivele sale.

O altă problemă ar putea fi magazinele false. Au fost închise 22 de astfel de imitaţii de către autorităţi, dar dacă le-ar fi permisă extinderea, acestea ar putea vinde sute de copii după produsele originale. Atunci, s-ar dilua toată imaginea companiei. Spre exemplu, iPhone 5S există deja, iar clienţii ar putea fi păcăliţi uşor.

Cine câştigă? În primul rând, companiile chineze, cum ar fi Huawei - care are cea mai mare cotă de piaţă dintre toate şi este pe locul 3 în lume - şi ZTE. Acestea pot creşte şi singure, dar cu ajutorul unei imagini favorabile, în comparaţie cu lăcomia americană, ar creşte mai repede, ar căpăta mai multă valoare în ochii oamenilor. În plus, companiile chineze pot fi controlate în mod direct de autorităţi, pe când Apple nu are cum fi supusă.

Apoi, Apple mai are momente în care verifică fabricile din China, nu vrea ca anumite norme umane să fie încălcate. În schimb, guvernele apreciază banii pe care îi pot face uneori prin trecerea peste anumite norme.

În final, e vorba tot de control. China vrea să-şi controleze cetăţenii, iar asta se poate face prin dispozitive. Reţelele sociale oricum sunt monitorizate, n-ar strica şi pe dispozitive un ochi agil. Totuşi, Apple aduce bani economiei chineze, un amănunt care i-ar putea prelungi existenţa pe piaţa chineză.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite