Ce le rezervă 2014 pasionaţilor de tehnologie
0Anul 2013 a fost unul foarte bun pentru iubitorii de gadgeturi. Pe piaţă au apărut noi tehnologii, iar cele deja existente s-au extins peste aşteptări. La ce să ne aşteptăm de la 2014?
Compania de analiză şi cercetare Juniper Research a lansat un top al trendurilor din tehnologie pentru anul 2014.
Oraşele vor deveni mai inteligente. Conectarea din ce în ce mai multor dispozitive la Internet duce la crearea de oraşe inteligente. Senzorii plasaţi în puncte cheie, dar şi aplicaţiile special concepute pentru cetăţenii oraşelor vor duce la o mai bună gestionare a consumului de resurse şi la o scădere a poluării. Oraşele conectate deja există – Dublin, Nisa sau Barcelona, de exemplu – iar în 2014 din ce în ce mai multe metropole vor deveni mai inteligente.
Finanţele migrează spre mobil. Compania estimează că soluţiile de plată cu smartphone-ul vor căpăta popularitate în 2014. Implementarea tehnologiei NFC uşurează tranzacţiile şi chiar şi cei care nu au telefoane inteligente pot face plăţi cu mobilul. În ţările în curs de dezvoltare, plata prin SMS este foarte populară.
Anul dispozitivelor portabile. În 2013 am văzut tot felul de accesorii inteligente. Cei de la Google au lansat ochelarii Glass pentru un număr restrâns de norocoşi şi ceasurile conectate au venit din toate părţile. Rămâne de văzut dacă şi cei de la Apple vor intra pe această piaţă, însă este cert că ea va deveni din ce în ce mai mare.
Tabletele nu vor fi numai pentru distracţie. Numărul tabletelor de pe piaţă a crescut enorm în 2013 şi preţul acestora a scăzut foarte mult. Nu e de mirare că acestea şi-au găsit loc şi pe băncile şcolilor şi liceelor. La nivel global – inclusiv în România – se implementează fel de fel de programe menite să transforme procesul educaţional.
Antrenorul personal din buzunar. Anul acesta accesoriile pentru fitness au fost pe listele cu cadouri ale multor persoane. Analiştii sunt de părere că acestea vor evolua de la pedometre la adevăraţi antrenori personali care vor monitoriza, printre altele, şi starea de sănătate a posesorului.
4G-ul prinde viteză. Numărul de utilizatori ai reţelelor de mare viteză se vor dubla în 2014. În România, principalii operatori de telefonie mobilă (Orange, Vodafone şi Cosmote) permit accesul la 4G în anumite zone ale ţării, urmând să-şi extindă reţelele anul acesta.
Dispozitivele te vor înţelege mai repede. Pe măsură ce puterea de procesare creşte, marile companii dezvoltă tehnologii care încearcă să intuiască ce doresc utilizatorii. Serviciul Google Now este un bun exemplu şi ne putem aştepta şi la mai multe astfel de aplicaţii în 2014.
Microconsola răstoarnă Xbox-ul mare. Sistemul de operare Android şi-a găsit o nouă casă anul acesta: microconsolele de jocuri. Acestea vor căpăta o popularitate foarte mare, fiind foarte ieftine în comparaţie cu sistemele celor de la Microsoft sau Sony.
Fiecare pe norişorul său. Scandalul spionajului NSA ne-a făcut pe toţi să ne gândim de două ori înainte să urcăm un fişier pe Internet. Cei de la Juniper estimează că asta va duce, în 2014, la un nou curent, cel al cloudului personal.
Tu ţi-ai cumpărat o imprimantă 3D? S-ar putea să o faci în 2014. Analiştii sunt de părere că numărul acestor dispozitive revoluţionare va creşte exponenţial pe parcursul următoarelor 12 luni. Acestea îşi vor găsi loc atât pe birourile utilizatorilor de rând, dar şi în ateliere sau fabrici.