VIDEO Belgradul fierbe. „M-am descălţat ca să mă apăr cu încălţările!” Mărturiile lui Belodedici din iadul sârb
0Se spune că top zece cele mai "hard" derbyuri din lume, Steaua Roşie- Partizan Belgrad îşi găseşte loc în primele cinci. Atât de mare este rivalitatea dintre cele două formaţii, iar sârbii împing pasiunea adesea dincolo de orice graniţă.
La Belgrad diseară e iar război. Liderul Partizan calcă pe terenul Stelei. Diferenţa dintre cele două echipe este de opt puncte, dar asta are prea puţină importanţă în faţa rivalităţii. Pentru a înţelege de ce e atât de mare ura dintre cele două echipe trebuie să ne întoarcem în anul 1945. Al doilea război mondial era terminat, iar oamenii căutau să uite de ororile ciocnirilor armate. Un grup de studenţi înfiinţează o echipă de fotbal în Belgrad, iar peste numai câteva luni, armata, mai precis partizanii iugoslavi ai lui Tito, reacţionează în acelaşi mod. Aşa s-a născut rivalitatea dintre Steaua Roşie şi Partizan, un duel care peste ani avea să rupă orice barieră a sportivităţii. În timp ce Tito se transforma într-un personaj tot mai antipatic în Iugoslavia, rivalitatea dintre cele cluburi devenea tot mai feroce.
Eterna confruntare
Precum în România, la Steaua-Dinamo, duelul dintre cele două echipe este supranumit "eternul derby", în sârbeşte "Veciti Derbi". Primul meci dintre cele două echipe a avut loc în 1947, cu an mai devreme decât primul Dinamo-Steaua, iar Steaua Roşie s-a impus cu 4-3. Totuşi, dacă derbyul românesc vi se pare intens, multiplicaţi totul de mai multe ori şi veţi înţelge cam ce înseamnă pentru sârbi derbyul lor.
"Maracana" şi "Templul Fotbalului", sau "Scrumiera" şi "Groapa"
Partizanii şi-au făcut primii un stadion propriu, în 1949 şi l-au numit "JNA", adică iniţialele de la "Armata Partizanilor Iugoslavi". Steaua Roşie a reuşit abia în 1963 să-şi ridice o arenă, însă a făcut-o la un alt nivel. Nu degeaba stadionul Steaua Roşie era cunoscut ca "Maracana", după numele celebrei arene braziliene. Într-un timp, putea găzdui şi 110.000 de spectatori, însă acum capacitatea i-a fost redusă la 55.000 din cauza normelor impuse de către UEFA. Dacă stadionul Stelei Roşii e "Maracana", partizanii au alt alint pentru stadion: "Templul Fotbalului". Dacă îi întrebi pe fanii Stelei Roşii, "Templul Fotbalului" e "Chiuveta" sau "Scrumiera", în timp ce pentru suporterii Partizanului, "Maracana" e de fapt "Groapa".
Despărţiţi de un gard
Cele două stadioane sunt despărţite de numai câteva sute de metri. În realitate, distanţa este una uriaşă, un munte de ură şi dispreţ reciproc. Fiecare meci înseamnă între 25 şi 100 de arestări, bătăi violente de stradă, ciocniri cu poliţia, coktailuri Molotov. Sfârşitul anilor ‘70 a însemnat şi începutul marilor lupte între cele două grupări. Rivalitatea s-a extins şi în alte ramuri, meciurile de baschet stârnind deseori dispute violente.
"Eroii" versus "Groparii"
Cei de la Steaua Roşie se autointitulează "Djele", adică "Eroii" sau "Curajoşii". Cei de la Partizan îi provoacă adesea cu scandarea "Cigani, Cigani!", ceea ce nu mai are nevoie de nici o traducere. Prima oară când cei de la Partizan şi-au numit adversarii "ţigani", cei de la Steaua Roşie au rispostat: "Suntem ţigani, suntem cei mai puternici!". În schimb, cei de la Partizan îşi spun "Grobari" adică "Groparii", culmea!, poreclă care le-a fost atribuită tocmai de rivalii de moarte, dar pe care şi-au însuşit-o cu mândrie.
Războiul i-a unit!
Deşi cele două grupări sunt duşmane de moarte, a existat totuşi un moment în care fanii celor două echipe şi-au întins mâna. În timpul răboiului care a fărâmiţat fosta Iugoslavie la începutul anilor ‘90, primii voluntari care s-au înrolat au fost membrii celor două galerii. Şi acum, în faţa celor două stadioane există monumente omagiale, pe care sunt trecute numele fanilor morţi în războiul din Iugoslavia.
Au distrus un oraş croat
De altfel, cunoscutul Arkan şi-a format gruparea paramilitară cu care a terorizat lumea cu indivizi aleşi tocmai din rândurile suporterilor Stelei Roşii. În timpul unui raid al "tigrilor" lui Arkan, un oraş croat aflat la graniţa cu Serbia, Vukovar, a fost distrus în totalitate. Apoi, la un meci între Steaua Roşie şi Partizan Belgrad, suporterii gazdelor au afişat pe rând indicatoare rutiere culese de pe drum: "Vukovar 20 km, Vukovar 10 km, Bine aţi venit în Vukovar!". În acel moment, cei de la Partizan au uitat de rivalitate şi şi-au aplaudat adversarii.
Suporter al Stelei de 17 ani, ucis pe stadionul lui Partizan
Duelurile dintre cele două galerii depăşesc de fiecare dată orice limită. A existat un eveniment ce a umbrit poate cel mai mult disputa între fanatici. În 1999, pe stadionul lui Partizan, unul dintre susţinătorii gazdelor a lansat o rachetă înspre galeria oaspete. Un suporter de numai 17 ani al Stelei Roşii a murit pe loc.
Belodedici: "Suporterii sunt greu de stăpânit"
Miodrag Belodedici a jucat în câteva derbyuri Partizan - Steaua Roşie Belgrad şi are amintiri de la acestea. "Susţinătorii echipei care câştiga derby-ul nu puteau fi opriţi să intre pe teren la finalul meciului. Nu lipseau torţele şi fumigenele de la niciun meci şi trebuia mereu să stăm minute în şir până se ducea fumul", spune singurul fotbalist român care a câştigat Cupa Campionilor cu două echipe diferite, Steaua şi Steaua Roşie. Actualul şef al departamentului de copii şi juniori din cadrul FRF a povestit un episod petrecut după un derby cu Partizan în care s-a temut pentru viaţa sa. „Era în `92, după finala Cupei Iugoslaviei. Noi pierdusem şi fanii lui Partizan au intrat pe teren. Pe noi ne înjurau. De frică să nu mă atace, m-am descălţat de ghete şi dacă venea vreunul mai ameninţător spre mine, îl loveam cu crampoanele ca să mă apăr".
50 la sută dintre sârbi ţin cu Steaua Roşie
32,2 la sută dintre sârbi sunt fanii lui Partizan