Final de drum pentru Lucescu
0Învins cu 2-0 de FC Porto, Il Luce a ieşit din cupele europene şi ar putea pleca în această iarnă de la Şahtior, după opt ani petrecuţi la Doneţk. După ce sezonul trecut pătrunsese în sferturile de finală ale Ligii Campionilor şi îşi atrăsese supranumele de “Barcelona Estului”, echipa din Doneţk a cunoscut reversul medaliei.
De la cea mai mare performanţă din istoria clubului, Mircea Lucescu este nevoit acum să trăiască cel mai nefericit sezon european la cârma lui Şahtior. O singură dată s-a mai întâmplat ca ucrainenii să nu intre în primăvară (2007-2008), dar atunci au ocupat ultima poziţie în grupele Ligii Campionilor cu două victorii şi şase puncte. De această dată, cu o etapă înainte de final, "minerii" au reuşit numai două egaluri şi pot strânge maximum cinci puncte.
Ultimul an la Doneţk?
În cei opt ani în care a stat la Doneţk, Mircea Lucescu a câştigat tot ce se poate pe plan intern şi a obţinut rezultate remarcabile pe plan continental (câştigarea Cupei UEFA şi sfertul de finală din Liga Campionilor).
În condiţiile eşecului european din acest sezon, se pare că înţelegerea dintre antrenorul român şi Şahtior nu se va mai prelungi automat, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani. E posibil chiar ca Lucescu să simtă nevoia unei schimbări şi să renunţe la post încă din iarnă pentru a le oferi jucătorilor săi un suflu nou şi o altă motivaţie.
„Răzvan Raţ e vinovat"
Eliminarea lui Şahtior din Europa a creat un nou episod tensionat între cei doi români de la echipa ucraineană
„Adevărul": Domnule Mircea Lucescu, Şahtior Doneţk a părăsit deja cupele europene. Cum vă explicaţi?
Mircea Lucescu: Începusem bine şi acum, dar totul s-a schimbat după eliminarea nejustificată a lui Rakiţki în meciul de la Porto din prima etapă. De-atunci totul a mers prost pentru noi. Am înţeles că arbitrul german Brych a făcut câteva greşeli mari şi la celălalt meci din grupa noastră, Zenit cu Apoel. Dacă învingeau ruşii, în mod sigur motivaţia noastră era alta.
Jucătorii au fost afectaţi de rezultatul meciului de la Sankt-Petersburg?
Într-adevăr, la startul partidei, doar cei de la Porto mai aveau şanse să continue în Ligă. E posibil ca şi acest aspect să fi contat.
Ce s-a întâmplat în meciul cu portughezii?
Am avut din nou ghinion, mai ales la cele două bare. Nu se ştie cum ar fi evoluat scorul dacă am fi reuşit să marcăm noi primii.
Cum aţi reacţionat la primul gol marcat de Hulk?
Am fost surprins. Acolo a fost o mare greşeală a noastră, la un atac poziţional. Mingea era la Raţ, care n-avea voie să centreze din acea poziţie pentru că rămâneam descoperiţi. E un principiu care n-a fost respectat. Apoi, a greşit şi Kobin, fundaşul dreapta, care n-a strâns la timp.
În concluzie?
Această ediţie a Ligii Campionilor a fost o lecţie pentru noi. Probabil că avem cea mai tânără echipă din competiţie, iar jucătorii mei trebuie să înţeleagă că orice greşeală se plăteşte în astfel de meciuri. Din acest motiv, aşteptam mai mult de la Willian sau Adriano, fotbalişti care au mai multă experienţă la nivel înalt.
Ce urmează pentru Şahtior şi pentru dumneavoastră?
Mai avem câteva etape de campionat până la finalul anului. Cel mai important e să jucăm bine şi să câştigăm. După aceea, vom vedea...
Fundaşul a cedat nervos
Nu e prima dată când, la înfrângeri, Mircea Lucescu îl găseşte vinovat în special pe Răzvan Raţ. În mod cert, „Il Luce" i-a reproşat la vestiar internaţionalului român acea centrare care a precedat golul lui Hulk. Astfel, considerând că este acuzat pe nedrept, Raţ a apărut extrem de nervos la zona mixtă, refuzând să acorde interviuri, în contradicţie cu recomandările celor de la UEFA.
Analizând faza din minutul 79, se pare că Mircea Lucescu n-a avut dreptate: după execuţia lui Raţ, au mai trecut câteva zeci de secunde până la gol, timp în care jucătorii Şahtiorului ar fi avut timp să se replieze. Totuşi, presa ucraineană a taxat evoluţia mai puţin bună a lui Raţ din ultimele 20 de minute, încheiată cu autogolul din minutul 90, care a stabilit scorul final de 2-0 în favoarea lui FC Porto.
APOEL, o surpriză „dulce" şi ieftină
O echipă formată în urmă cu 85 de ani într-o cofetărie din Nicosia a obţinut calificarea în optimile Ligii, fază rezervată de regulă doar marilor forţe ale continentului. Cu un buget anual de doar 10 milioane de euro, APOEL Nicosia s-a pus la aceeaşi „masă" cu Barcelona, Real Madrid, AC Milan sau Bayern.
„Nu ne vine să credem" au exclamat în cor ciprioţii. Pentru a-şi da seama totuşi de ceea ce au realizat, jucătorii lui APOEL trebuie să privească pe tabloul celor nouă echipe calificate deocamdată în optimi şi să compare valorile loturilor. Astfel, cu o cotă de piaţă de sub 17 milioane de euro, trupa din Nicosia e la o distanţă enormă de celelalte formaţii, putându-se considera cea mai „ieftină" echipă calificată vreodată în fazele eliminatorii ale Ligii Campionilor.