Pădureanu, lordul din Bistriţa
0„Adevărul“ vă prezintă portretul celor mai controversaţi oameni din fotbalul românesc. Astăzi: Jean Pădureanu. Jean Pădureanu e considerat părintele Cooperativei, ale cărei „reguli“ nu le-a încălcat niciodată.
Oltean la origini, Pădureanu s-a născut la 22 martie 1936, la Băileşti, în judeţul Dolj. Şi-a făcut intrarea în lumea fotbalului ca jucător, evoluând la Progresul Băileşti, Universitatea Craiova, CCA şi Gloria Bistriţa, pe postul de fundaş dreapta sau central. „Nu eram dur, ci aprig. Cine se întâlnea o dată cu mine a doua oară evita", spune nea Jean.
La Bistriţa a ajuns în 1958 şi a jucat până în 1963. „Am plecat de acasă unde aveam de toate: casă cu patru camere, maşină ARO la scară. Tata era preşedinte de CAP", a explicat el. „În 1964 i-am spus prim-secretarului de la Bistriţa că de aici vreau să ies la pensie şi că vreau să nu mint jucătorii cum m-au minţit pe mine alţi conducători", a completat „Lordul".
Activitatea de conducător a început-o pe vremea când era încă jucător activ. A fost numit mai întâi secretar al clubului, fiind primul angajat al clubului, apoi vicepreşedinte al Gloriei, iar în cele din urmă a devenit preşedinte.
E divorţat de 20 de ani
Pădureanu a cochetat şi cu facultatea, dar nu a absolvit decât trei ani de Agronomie, la Craiova, pentru că s-a lăsat: „Mie îmi stătea capul la fotbal, nu la facultate. Tatălui meu i-ar fi plăcut să devin inginer agronom".
Născut la Băileşti, l-a cunoscut personal încă din vremurile studenţiei pe marele actor Amza Pellea la reprezentaţiile căruia asista mai mereu. Pădureanu a fost şi a rămas un lup singuratic. Este divorţat de 20 de ani şi locuieşte într-un apartament de trei camere la Bistriţa. „Dacă o mai fi umblat cu vreo femeie, nu l-a văzut nimeni. Aşa a fost de discret", obişnuiesc să spună apropiaţii lui.
Ştie să gătească foarte bine
Nu are copii, ci doar trei nepoţi de la sora lui, care este mai mică decât el cu 23 de ani. „Tatăl meu m-a vizitat la Bistriţa şi când a văzut cum sunt oamenii pe aici de primitori şi cum m-am adaptat eu i-a spus mamei că trebuie să mai facă un copil căci eu nu mă mai întorc acasă şi vor rămâne singuri", a povestit preşedintele bistriţean. După ce tatăl său s-a prăpădit, şi-a adus la Bistriţa şi mama, şi sora.
Puţină lume ştie că Jean Pădureanu e un bucătar foarte bun. Specialităţile sale culinare sunt sarmalele, ciorba de burtă, ciulamaua şi preparatele din carne de porc. „Cine are duşmani le spun să-i trimită la mine că o să mănânce şi o să se îngraşe până nu or să mai poată. Şi mie îmi place să mănânc bine şi mult", glumeşte preşedintele Bistriţei.
Ospitalitatea „Lordului" e bine cunoscută în lumea fotbalului. În anii 1980, naţionala lui Mircea Lucescu făcea gratuit cantonamente în zonă, iar ulterior multe şedinţe ale Comitetului Executiv al FRF au fost organizate acolo, de referinţă fiind tratamentul cu vin de Lechinţa şi cu cârnaţi făcuţi la fabrica de sub tribuna stadionului.
A suferit un infarct şi are diabet
În 1993 a trecut prin clipe grele cu sănătatea când a făcut infarct. Atunci s-a împrietenit cu George Copos, care a avut grijă de el, l-a internat la Spitalul Fundeni şi i-a adus tot ce a avut nevoie. Acum are implantat un stimulator cardiac şi suferă şi de diabet.
Abilităţile sale de conducător l-au determinat pe patronul Rapidului, George Copos, să-l instaleze ca preşedinte la clubul giuleştean, în 1996. Perioada petrecută la gruparea de lângă Podul Grand a fost însă scurtă, aproximativ şase luni, deoarece echipa sa de suflet, Gloria Bistriţa, se scufunda în subsolul Ligii I şi era în pericol de a retrograda.
A inventat „reciprocităţile" în fotbal
Pădureanu se mândreşte cu puţinele trofee din vitrina clubului
Jean Pădureanu a reuşit să menţină Gloria pe prima scenă fotbalistică, bistriţenii formând singura echipă din afara Bucureştiului care de 20 de ani nu a retrogradat niciodată. Asta şi pentru că a ales să fondeze aşa-numita „Cooperativă" a fotbalului românesc.
„Ce era să fac? Dacă nu făceam aşa, nu mai eram în Liga I! În '90, când am promovat, echipele mari aveau «sateliţii» lor. Dacă nu te lipeai în raza lor, dispăreai!", s-a scuzat Pădureanu. Ca urmare a acestui fapt, microbiştii l-au poreclit "Contele Blatula". Nu i-a dezamăgit însă niciodată pe cei cu care a tras ani la rând sforile în fotbalul românesc.
Aceştia l-au apreciat mereu, au spus despre el că e om de onoare şi l-au supranumit "Lordul". De ce? Cuvântul dat a fost întotdeauna literă de lege pentru preşedintele Gloriei. "Eu cu cine am vorbit şi am promis ceva m-am ţinut de cuvânt. Astăzi nu se mai fac blaturi. Sunt bani mulţi la mijloc. Nimeni nu-şi mai permite să cedeze vreun meci. În plus, nu mai sunt oameni de onoare ca să faci un blat", a spus „Lordul".
"Nu o să se mai nască un preşedinte ca Pădureanu, ar trebui să i se facă o statuie în faţa stadionului."
Dumitru Dragomir
preşedinte LPF
Pe toate feţele
Afaceri: Singura afacere pe care a gestionat-o a fost carmangeria din subsolul sediului clubului bistriţean. În luna mai i-a venit
ideea să intre în afaceri cu mititei. De aceea, Pădureanu a vrut să cumpere franciza restaurantului La Cocoşatu, dar până la urmă a renunţat.
Avere: Deţine un apartament de trei camere în Bistriţa şi un Mercedes primit de la Heinrich Schorsh. Practic, aceasta reprezintă singura sa avere.
Defecte majore: A creat Cooperativa din fotbalul românesc.
Calitate: Este om de onoare.
Familie: Este divorţat de 20 de ani, nu are copii, dar are nepoţi. Are o soră mai mică cu 23 de ani, aceasta având trei copii.
Performanţe: A câştigat cu Gloria Bistriţa Cupa României în 1994 şi a ocupat locul 3 în sezonul 2002-2003.
Note „Adevărul"
-Corectitudine: 8 / 10
-Influenţă: 8/ 10
-Credibilitate: 7 / 10
-Abilitate: 9 / 10
-Relaţii: 9 / 10
-Cunoscător fotbal: 8 / 10
-Profesionalism: 8 / 10