LIVETEXT / Rugby World Cup: România – Argentina 8-43 (final)
0În această dimineață, România a fost depășită de Argentina (8-43). ”Stejarii” au început din nou ezitant, iar ”pumele” nu au iertat, marcând patru încercări cu care și-au luat deja punctul bonus ofensiv. România a reacționat pe final de repriză și, după un atac curajos și frumos, Ionel Cazan a culcat balonul în terenul de țintă advers. După pauză, echipa noastră a jucat mai bine, însă a comis din nou multe
MECIUL S-A ÎNCHEIAT
ULTIMUL MINUT. Și Argentina atacă, atacă, atacă... Aglomerare la 2 metri de buturile noastre. Recuperăm, însă Vali Calafeteanu trimite cu piciorul.
Min. 78. Margine pentru Argentina. Contraatac al ”pumelor”...
Min. 77. Atac al României, la mână, dar se trimite cu piciorul...
Cât de scump s-au plătit toate aceste erori!
ARGENTINA - ROMÂNIA 43-8
Martin Rodriguez transformă.
Min. 73, Ionuț Dimofte face intercepție, pasează la Carpo, care schimbă cu Ionel Cazan. Stelistul este blocat și... contraatac argentinian finalizat de Fessia.
Min. 67. Atac al României... Iese Surugiu, intră Calafeteanu. Am pierdut mingea. Argentina are grămadă ordonată.
Min. 67. S-a terminat eliminarea lui Lazăr. Acesta a reintrat. Iese Paulică Ion.
ARGENTINA - ROMÂNIA 8-36
Martin Rodriguez transformă
Min. 64. Pierdem o margine pe repunerea noastră. Suntem cu un om mai puțin... Argentinienii domină și Imhoff înscrie eseu între buturi.
Min. 62. Avem grămadă, dar ne grăbim și suntem penalizați... Atac rapid al argentinienilor, dar Surugiu și Macovei îl scot în margine pe Lobbe.
Min. 57. Ne apărăm eroic... Argentinienii sunt la nici un metru de terenul nostru de țintă... Cazan l-a blocat pe Imhoff! Foarte bine. Și îi scoatem pe argentinieni în afara terenului. Repunem. Și ieșim cu șut...
Argentina presează... Are o nouă grămadă... Riscăm să fim sancționați cu eseu de penalizare... Avem om în minus.
Min. 53. Suntem penalizați din nou și Mihăiță Lazăr este eliminat temporar (pentru 10 minute). Argentina cere grămadă ordonată. Intră Silviu Florea, Lazăr fiind jucător de linia întâi. Carpo a părăsit și el terenul.
Min. 52. Suntem penalizați. Mână în aglomerare... Argentinienii trimit în margine. Au repunere la 22 de metri. Formează un mol penetrant. Argentina avansează. A câștigat 15 metri!
Iată eseul lui Ionel Cazan
Foto: Reuters
Min. 49. Alt atac fulgerător al Argentinei... Se reușește cu greu neutralizarea lui - sud-americanii aveau superioritate numerică.
Schimbări în echipa noastră. Ies Dumitraș și Petre, intră Vlaicu și Popîrlan
Min. 47. Grămadă ordonată pentru România la 10 m de buturile argentiniene. Se reface... Sud-americanii împing, pachetul nostru reculează. Totuși reținem balonul, însă îl pierdem.
Min. 45. Dimofte vede ”o gaură” în apărarea adversă. Se duce frumos. Avem atac.
ARGENTINA - ROMÂNIA 29-8
Min. 43. Alt atac argentinian foarte periculos...Macovei plachează fără balon. Penalitate fructificată de fundașul Amorosino.
Cristi Petre e la pământ... A fost călcat de Lazăr, firește neintenționat.
Min. 43. Mihăiță Lazăr este în ofsaid. Penalitate pentru Argentina. Martin Rodriguez ratează.
Min. 41. Argentinienii au repus balonul în joc.
REPRIZA A DOUA
PAUZĂ.
Min. 40. Lovitură de pedeapsă pentru România. Repriza s-a încheiat. Alegem să dăm la bețe. Sunt circa 50 de metri până la buturi. Poziție lateral stânga. Dimofte nu poate concretiza - balonul a trecut pe lângă.
Argentinienii trec printre perdelele defensivei noastre foarte ușor... Amorosino se duce vreo 25 de metri... Superioritate argentiniană pe flancul drept. Dumitraș plachează și argentinienii fac înainte.
Min. 38. Avem repunere din margine. Toniță pleaca la atac. E blocat. Se trimite cu piciorul. Iulian Dumitraș.
Min. 37. Penalitate pentru Argentina transformată în grămadă ordonată. Argentinienii introduc, dar fac înainte... Erau la câțiva metri de buturile noastre.
Min. 36. Un nou atac argentinian... Ionuț Dimofte șutează un balon, însă argentinienii fac rebond. Jucătorii noștri suferă tare mult. Sud-americanii sunt greu de oprit.
Ionuț Dimodte a ratat transformarea.
ARGENTINA - ROMÂNIA 26-8
Min. 32. ESEU ROMÂNIA! IONEL CAZAN. UN ATAC FRUMOS AL ROMÂNIEI. MAI ÎNTÂI PE TRESFERTURI, COMBINAȚIE LEMNARU - GAL, APOI S-A DESCHIS ÎN DREAPTA ȘI ACȚIUNEA A FOST FINALIZATĂ DE STELIST.
ARGENTINA - ROMÂNIA 26-3
Min. 30. Al 4-lea eseu pentru Argentina. Lucas Gonzalez Amorosino înscrie la centru, fără probleme. Martin Rodriguez transformă.
Min. 28. Reușim să ieșim, însă cu lovitură de picior, în margine. Argentinienii sunt foarte periculoși. Evită jocul pe înaintare, ei fiind net superiori pe treisferturi.
Min. 27. România e superioară la ocuparea teritorială: 66%. Ursache a dat cele mai multe placaje: 7. Pe locul 2 este Surugiu, cu 4.
Min. 24. România câștigă prima grămadă ordonată. Avansăm. Se face înainte...
Min. 24. Pachetul nostru de înaintare este mai greu cu 5 kg: 902 - 897
ARGENTINA - ROMÂNIA 19-3
Martin Rodriguez ratează transformare.
Min. 20. Argentina înscrie al treilea eseu... S-a bătut repede o penalitate și ”stejarii” sunt surprinși. Eseu marcat cu grămada de pilierul Juan Figalio.
Argentina domină la posesie: 65%.
Min. 19. Arbitrul australian Steve Walsh le dă penalitate argentinienilor pentru placaj fără balon deși nici vorbă despre așa ceva!
Min. 16. Am reușit să ne apărăm... În sfârșit... Argentinienii erau la un metru de terenul nostru de țintă, însă au blocat balonul. Penalitate pentru România. Ieșim din încercuire.
Min. 15. Ratăm multe placaje și argentinienii trec prin apărarea noastră cu multă ușurință, prin atacuri la mână. Se observă diferența dintre cele două echipe la jocul în câmp deschis.
ARGENTINA - ROMÂNIA 14-3
Ionuț Dimofte fructifică lovitura de la circa 22 de metri, ușor lateral stânga.
Min. 15. ”Stejarii” au repus balonul în joc. Avem penalitate, dar trimitem în margine. Câștigăm balonul pe repunerea noastră și formân un mol. Suntem la 5 metri de terenul de țintă advers. Avem altă lovitură de pedeapsă. Alegem să o concretizăm.
ARGENTINA - ROMÂNIA 14-0
Martin Rodriguez a transformat.
Min. 8. Iulian Dumitraș este sancționat pentru un balon ținut la sol (cam sever... arbitrul australian). Argentinienii au trimis în margine, au repus și au marcat al doilea eseu prin Juan Manuel Leguizamon...
ARGENTINA - ROMÂNIA 7-0
Eseul este transformat de Martin Rodriguez.
ARGENTINA - ROMÂNIA 5-0
Min. 5: Eseu Argentina. Santiago Fernandez înscrie la centru. Apărarea noastră a fost depășită ușor. Daniel Carpo n-a putut recepționa un balon în aer...
Min. 3. Martin Rodriguez ratează deși poziția nu a fost rea.
Min. 3. Argentina are lovitură de pedeapsă pentru un ofsaid la o spontană.
ORA 06.30. România a avut lovitura de start.
ORA 06.29. Toți jucătorii români au cântat imnul ”Deșteaptă-te române!”. Nu mai sunt lacrimile pe care le-am văzut în 2007, la meciul cu Noua Zeelandă, însă s-a simțit emoția.
ORA 06.28. S-a intonat mai întâi imnul Argentinei. Pe stadion sunt mulți suporteri ai ”pumelor”. Unii dintre ei au venit cu rulote - au trecut oceanul cu vaporul!
ORA 06.27. Trofeul William Webb Ellis, care se acordă campioanei mondiale la rugby, este expus pe stadion.
ORA 06.25. Echipele au intrat pe teren. Vremea este însorită la Invercargill. Cerul este variabil.
ORA 06.20. Pe stadionul din Invercargill sunt și suporteri români.
ORA 06.00. Meciul România - Argentina va fi arbitrat de australianul Steve Walsh. Judecători de margine sunt Jonathan Kaplan (Africa de Sud) și Simon McDowell (Irlanda). Arbitru video: Shaun Veldsman (Africa de Sud).
Fiind socotită echipă gazdă, conform tragerii la sorți, Argentina va evolua în echipamentul ei tradițional - tricouri albe cu dungi bleu, șorturi albe. Românii vor purta echipamentul din meciul cu Scoția, adică galben.
ORA 05.45.Naționala de seniori nu a învins niciodată Argentina la rugby
Șapte meciuri au disputat echipele de rugby ale României și Argentinei la seniori, toate fiind câștigate de sud-americani. "Stejarii" au fost pe punctul să se impună în 1992, pe fostul stadion "23 August", când au cedat la limită: 18-21. Ultimul meci s-a jucat la Cupa Mondială din 2003, fiind câștigat de "pume" cu 50-3.
Primele dispute romăno-argentiniene au loc în 1973. Atunci, după modelul existent la națiunile majore, România a efectuat primul ei turneu la sud de Ecuator. S-a mers pe ruta București - Paris - Madrid - Rio de Janeiro - Buenos Aires. Un drum care a durat circa 24 de ore. Naționala a disputat atunci cinci meciuri, iar pachetul de înaintare advers i-a surprins pe "stejari": legau jos astfel încât și centrul de greutate să fie cât mai aproape de sol. Din acest motiv, pachetul nostru de înaintare a reculat adeseori.
Iată rezultatele înregistrate atunci de România:
19-10 cu SIC
10-16 cu Selecționata de interior a Argentinei
9-15 cu Argentina
6-7 cu Selecționata Rosario
3-24 cu Argentina
Printre jucătorii care au participat la acel turneu s-au numărat Răducu Durbac, Ion Constantin, Petrică Motrescu, Dumitru Teleașă, Gheorghe Nica, Mihai Nicolescu, Petre Florescu, Constantin Fugigi, Florian Constantin, Enciu Stoica, Gheorghe Dărăban, Gheorghe Dumitru, Mircea Ciornei, Valeriu Iorgulescu, Constantin Dinu, Alexandru Atanasiu și Andrei Hariton.
La întoarcerea acasă, cei doi antrenori, Titi Ionescu și Theodor Rădulescu, au anunțat Biroul FR de Rugby că nu pot lucra... împreună.
La o palmă de victorie în 1992
Următorul meci-test s-a disputat în 31 octombrie 1992, pe stadionul "23 August" din București. 15.000 de oameni au asistat la dispută, pe o vreme frumoasă. România a început tare și în minutul 8 a deschis scorul prin eseul lui Hary Dumitaș (4-0). Treptat, însă, s-a cedat inițiativa, însă la pauză a fost 8-7 pentru noi. La reluare, argentinieanii s-au detașat, ei conducânt cu 8-21 în minutul 52. Grămada noastră a cedat, iar treisferturile n-au reușit să se sincronizeze. Și, în plus, nici nu prea s-a placat. Cu toate acestea, pe final se putea obține un rezultat de egalitate, însă arbitrul scoțian KW McCartney ne-a refuzat o penalitate... S-a terminat 18-21...
Au marcat: Dumitraș 8p (2 încercări), Nichitean 10p (2 penalități, 1 transformare), respectiv Camardon 4p (1 eseu), Fort 4p (1 eseu), 4p (1 eseu de penalizare), Meson 6p (1 penalitate, 3 transformări).
În continuare, România și Argentina au jucat două meciuri la Cupa Latină. Mai întâi, în 14 octombrie 1995, la Buenos Aires când "pumele" au câștigat cu 51-16, iar apoi în 18 octombrie 1997, în Franța, la Auch, când tot ele s-au impus cu 47-18.
Iar dacă penultimul joc a avut loc la Rosario, în 8 august 1998 (22-68), ultimul s-a disputat la Cupa Mondială din 2003, încheindu-se cu un sec 3-50.
Per total, în cele 7 meciuri Argentina a înscris 274 de puncte și a primit 89.
Florin Vlaicu (stânga) și Mihăiță Lazăr sunt doi din cei cinci ”stejari” care au reușit singura victorie cu Argentina, în meci oficial: 21-13 la CM de juniori din 2005. Acel succes a clasat România pe locul 7 în lume
Foto: Reuters
ORA 05.00. Condițiile meteo în care se va disputa meciul România - Argentina pot influența desfășurarea ostilităților și, implicit, rezultatul final. Un teren umed, precum și ploaia i-ar putea avantaja pe ”stejari”. Sud-americanii au o înaintare puternică, dar și treisferturi de mare valoare. Ultimele și-ar face mai greu jocul pe un teren alunecos, cu un balon care e mai dificil de pasat. De altfel, acest aspect a fost evidențiat și de Fabian Turnes, antrenorul secund al Argentinei - ”Totul va depinde de climat. Mai întâi, vom juca pe înaintare, care va deschide culoare pentru treisferturi. Vom încerca să fim incisivi și preciși. Dacă va fi vânt sau ploaie, vom juca cu siguranță mai mult cu piciorul” -, dar și de Juan Martin Fernandez Lobbe, promovat căpitan în absența lui Felipe Contepomi: ”Românii au un pachet bun de înaintare și o bună apărare. S-a putut vedea contra Scoției”.
ORA 04.30. "Pumele" sunt sigure pe ele. Au anunțat deja echipa pentru meciul de sâmbătă, de la Invercargill, cu România. Busculat (lovitură la coaste) serios în partida cu Anglia (9-13), căpitanul Felipe Contepomi nu va juca! Va lipsi și Gonzalo Tiesi, care a plecat deja acasă.
În locul lui Contepomi, căpitan va fi centrul de linia a treia Juan Martin Fernandez Lobbe. Ceea ce ar însemna că argentinienii vor acorda atenție mare înaintării. La deschidere, în locul lui Contepomi, va juca Santiago Fernandez, iar fundaș a trecut Lucas Gonzalez. Martin Rodriguez i-a lăsat tricoul cu numărul 15, iar el va juca în centrul liniei de treisferturi, alături de Marcelo Bosch.
Antrenorul Santiago Phelan a mers pe mâna jucătorilor care activează în Franța. Sunt 11, fără a-l mai socoti pe talonerul Ledesma, care după Cupa Mondială se va retrage pentru a deveni antrenor al înaintării lui Stade Francais - ne vom reîntâlni cu el, la București, în meciul pe care "lupii" îl vor susține cu gruparea pariziană în Challenge Cup.
XV-LE DE START AL ARGENTINEI: 15. Gonzalez - 14. Camacho, 13. Rodriguez, 12. Bosch, 11. Agulla - (md) 10. Fernandez, (mg) 9. Vergallo - 7. Leguizamon, 8. Fernandez Lobbe (cpt.), 6. Farias Cabello - 5. Albacete, 4. Carizza - 3. Figallo, 2. Ledesma, 1. Roncero
Rezerve: 16. Creevy, 17. Scelzo, 18. Galarza, 19. Campos, 20. Lalanne, 21. Sanchez, 22. Imhoff.
Vali Calafeteanu (stânga) și-a revenit după refluxul gastro-esofagian de săptămâna trecută și e rezervă la meciul de astăzi. Cosmin Rațiu, în schimb, e încă la refacere
Foto: Reuters
ORA 04.00. Într-o țară în care Lionel Messi este rege, selecționata de rugby se dovedește a fi regina sporturilor. Cu toate că nu se bucură de popularitatea fotbalului, sportul cu balonl oval a devenit în ultimii ani principalul furnizor de rezultate deosebite. În 2007, cu două victorii în fața Franței, țara gazdă a Cupei Mondiale, echipa de rugby a Argentinei a terminat pe locul 3, după Africa de Sud și Anglia, dar înaintea fostelor campioane Australia și Noua Zeelandă.
IATĂ O SCURTĂ PREZENTARE A RUGBY-ULUI DIN ARGENTINA
ORA 03.30. Căpitanul echipei naţionale de rugby, Marius Tincu, se aşteaptă la un meci dificil pe grămadă în meciul de sâmbătă cu Argentina, mai ales dacă va continua să plouă. "Dacă nu lupţi, nu câştigi. Dacă vremea continuă să fie aşa, lupta va fi foarte importantă sâmbătă. Am văzut meciul Argentinei împotriva Angliei. Ei au avut o apărare foarte bună şi au luptat bine. Îi ştiu pe băieţi, mulţi dintre ei evoluează în Franţa. Nu ne-am apărat bine în meciul cu Scoţia, dar am luptat foarte mult. Sper ca aşa să fie şi mâine (n.r. - sâmbătă), dar cu o apărare mai bună", a declarat, vineri, după un antrenament efectuat în ploaie jucătorul echipei Perpignan.
De partea cealaltă, argentinienii vor încerca să-şi adapteze jocul la evoluţia României. "Desigur clima va avea un impact asupra meciului. Încercăm să dezvoltăm un joc mai incisiv, dar dacă va continua să plouă şi să bată vântul, vom juca mai mult la picior", a afirmat antrenorul secund al Argentinei, Fabian Turner. Manuel Carizza (linia a doua) se aşteaptă la o vreme dificilă. "Climatul poate fi o variabilă importantă. Poate să fie senin, dar în acelaşi timp poate să bată vântul şi să plouă. Ne aşteptăm la ce e mai rău. Trebuie să fim atenţi în aceste condiţii. Totuşi terenul se prezintă în condiţii perfecte, chiar dacă este ud", a menţionat Carizza.
Un brav căpitan de echipă, Marius Tincu
Foto: Reuters
ORA 03.00. Reveniți joi, în Invercargill, orașul din Noua Zeelandă care se află în cel mai sudic punct la planetei, "stejarii" i-au vizitat pe copii aflați la spitalul de acolo. Ieri, la antrenamentul căpitanului, vremea a fost schimbătoare: când soare, când ploaie și chiar lapoviță.
CITEȘTE CE AU FĂCUT ”STEJARII” ÎN ULTIMELE DOUĂ ZILE (FOTO DE LA ANTRENAMENTE)
”Stejarii” s-au antrenat pe soare, ploaie și chiar lapoviță ieri
Foto: Reuters
ORA 02.45. România participă pentru a 7-a oară la Cupa Mondială de rugby, fiind una dintre cele 13 națiuni care nu a ratat niciun turneu final. În Noua Zeelandă a fost deplasat un lot de 30 de jucători, la care s-a adăugat talonerul Andrei Rădoi, ca o variantă de înlocuire pentru linia întâi în caz de accidentare a unuia dintre jucători (pe posturile de pilier și taloner există o specializare) - s-a evitat astfel aducerea din țară a unui înlocuitor, cu problemele pe care le-ar fi generat adaptarea la fusul orar și la climă.
Printre absenții de la Cupa Mondială se numără Sorin Socol, Alexandru Manta, care au anunțat că se retrag, Cătălin Dascălu, cu probleme medicale, și Cătălin Fercu, ultimul nesuportând un zbor de 40 de ore cu avionul până în Noua Zeelandă.
IATĂ PREZENTAREA LOTULUI ROMÂNIEI DEPLASAT LA CUPA MONDIALĂ DE RUGBY
ORA 02.30. Prima și cea mai importantă constatare privind XV-le de start al "stejarilor", anunțat pentru meciul de astăzi, este că jucătorii de pe înaintare sunt aceeași cu cei care au început partida cu Scoția (24-34), de sâmbăta trecută. Schimbările au survenit, așadar, pe linia de treisferturi. Ionuț Dimofte, de pildă, a trecut mijlocaș la deschidere, iar Dănuț Dumbravă a fost anunțat ca rezervă. Uvertura lui CSM Baia Mare va fi asociat lui Florin Surugiu, care a făcut un joc bun contra "ciulinilor". Veteranul Lucian Sîrbu va fi odihnit astfel că rezervă pe postul de mijlocaș pe grămadă este anunțat Valentin Calafeteanu.
Fundaș rămâne Iulian Dumitraș, iar rezervă Florin Vlaicu, ambii având evoluții bune cu Scoția. La nivel de aripi doar Mădălin Lemnaru a rezistat, însă acum el va evolua cu numărul 14, nu 11 - de altfel, așa s-a și obișnuit în ultima vreme (Fercu evolua cu 11). Pe celălalt flanc va acționa Ionel Cazan, în timp ce pe centru, lângă Gal Csaba, care a jucat și împotriva scoțienilor, va apărea Constantin Gheară, care va debuta cu această ocazie la Cupa Mondială.
Pe banca de rezerve, alături de Vlaicu, Dumbravă și Calafeteanu, apar înaintașii Bogdan Zebega (taloner), Silviu Florea (pilier), Valentin Popîrlan (linia a doua) - care au jucat cu Scoția - și Daniel Ianus, care are și el ocazia să debuteze la Rugby World Cup.
XV-LE DE START AL ROMÂNIEI: 15. Iulian Dumitraș - 14. Mădălin Lemnaru, 13. Gal Csaba, 12. Constantin Gheară, 11. Ionel Cazan - (md) 10. Ionuț Dimofte, (mg) 9. Florin Surugiu - 7. Ovidiu Toniță, 8. Daniel Carpo, 6. Mihai Macovei - 5. Cristi Petre, 4. Valentin Ursache - 3. Paulică Ion, 2. Marius Tincu (cpt.), 1. Mihăiță Lazăr.
Rezerve: 16. Bogdan Zebega, 17. Silviu Florea, 18. Valentin Popîrlan, 19. Daniel Ianus, 20. Valentin Calafeteanu, 21. Dănuț Dumbravă, 22. Florin Vlaicu.
ORA 2.10. Au mai rămas circa patru ore și jumătate până la startul partidei România – Argentina. Întâlnirea se dispută în grupa B a Rugby World Cup, cea mai echilibrată de până acum. Vicecampioana mondială Anglia a depășit la limită (13-9) Argentina, locul 3 la ultima ediție a Mondialelor. Scoția, formație care a disputat în 1871, primul meci test din istoria sportului cu balonul oval, contra ”trandafirilor”, a suferit cumplit în partidele cu România (34-23) și Georgia (15-6).
Managerul Angliei, Martin Johnson, cel care a fost căpitan în 2003, la primul și singurul titlu mondial câștigat de o națiune din Nord, la rugby, declară că nu este surprins de riposta dată de România și alte așa-zise ”echipe mici” la Cupa Mondială.
VEZI CE A DECLARAT MARTIN JOHNSON DESPRE ”ECHIPELE MICI”
ORA 2.00. Bună dimineața! Cu prietenie în rugby, vă invit să trăim împreună emoțiile celui de-al doilea meci al ”stejarilor” la Cupa Mondială. În urmă cu o săptămână, tot într-o sâmbătă, ei au fost pe punctul de a produce o mare surpriză: au condus cu 24-21 Scoția, cu șapte minute înaintea finalului de meci.