Virgil Stănescu: „Jucătorii români trebuie respectaţi“
0Revenit în România, după patru sezoane petrecute în Rusia, fostul căpitan al echipei naţionale crede că sportivilor noştri trebuie să li se acorde mai multe şanse. Deşi debutul său în noul sezon, alături de Steaua Turabo, nu a fost unul fericit, înfrângere la Piteşti, în Cupa României, Stănescu este încântat de ce a găsit la noul său club.
„Adevărul Sporturi“: Cu o singură excepţie, sezonul 2004-2005 la Dinamo, nu ai mai jucat în ţară din 1997. Ce te-a determinat să revii, la 32 de ani, în campionatul României?
Virgil Stănescu: M-a atras noua organizaţie a celor de la Steaua, faptul că au investit într-un sistem care pe lânga echipa de seniori, cuprinde toate nivelele: tineret, juniori şi copii. Am prieteni aici, sunt acasă lângă familie şi sper ca împreună cu fanii să ne bucurăm de baschet. Sincer mă cam săturasem să tot umblu cu geamantanele după mine prin toate colţurile lumii, şi chiar dacă experienţa Dinamo nu a fost una fericită, am decis să revin în România şi sper să nu regret acest lucru.
Ce alternative au existat pentru tine în această vară?
Am avut oferte din Italia, unde însă nu m-am înţeles din punct de vedere financiar, şi din Polonia şi Ucraina, de care însă nu am ţinut cont nefiind campionate puternice. Am mai avut o ofertă din Iordania, însă am preferat să rămân acasă lângă familie.
Debutul nu a fost prea fericit, înfrângere la Piteşti, 80-64, în Cupa României. Care au fost cauzele?
În ceea ce priveşte jocul meu, nu sunt încă sută la sută pus la punct cu pregătirea fizică şi asta s-a văzut. Diferenţa nu a fost atât de mare precum o arată rezultatul şi cred că ei au fost poate un pic mai organizaţi. Dar mă bucură faptul că am întâlnit la Steaua o echipă cu o mare dorinţă de victorie şi cred că putem construi mult în viitor.
Ce obiectiv aveţi în acest sezon?
Cred că odată cu venirea mea obiectivele s-au schimbat şi vom încerca să accedem între primele patru echipe.
Te-ai gândit până acum ce vei face când vei încheia cariera de jucător?
Am terminat şcoala de antrenori, însă nu cred că aş putea avea răbdare să stau pe bancă în timpul unui meci şi să nu intru pe teren. Cred că mai degrabă aş căuta o funcţie managerială într-un club sau în FR de Baschet.
Postul de preşedinte?
(Râde) E o ţintă mult prea îndepărtată. Nu spun că nu mi-ar plăcea la un moment dat, însă deocamdată nu cred că sunt calificat pentru această funcţie.
Ce-ai face totuşi dacă ai ajunge la un moment dat la conducerea Federaţiei?
Cred că în primul rând aş face mai multă ordine în sensul în care fiecare ar trebui să aibă sarcini precise, nu toată lumea să se ocupe de toate. Altfel cred că trebuie să acordăm în continuare cât mai multă atenţie jucătorilor români, în special celor tineri. Ei trebuie respectaţi şi trebui făcuţi să-şi dorească să evolueze în campionatul intern şi pentru echipa naţională. Noi, jucătorii mai experimentaţi, trebuie să le demonstrăm că şi prin baschet se poate câştiga respectul, popularitatea şi stabilitatea financiară, nu numai prin fotbal.
CV Virgil Stănescu
Data naşterii: 9 ianuarie 1977
Locul naşterii: Bucureşti
Familie: căsătorit, are un băiat pe nume Remi
Înălţime: 2,06 metri
Post: pivot
A jucat la: SOCED Bucureşti, South Alabama Jaguars (NCAA), Frankfurt Skyliners (Germania), Turk Telekom (Turcia), Telindus Oostende (Belgia), Al Quadisiya (Kuweit), Spartak St. Petersburg, Spartak Primorie Vladivostok, Unics Kazan şi CSK VVS Samara (toate din Rusia).
S-a calificat cu Unics Kazan în Final Eight, al ULEB Cup, în 2008.