Final de vis pentru un stadion de legendă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

X-Lecia, cea mai celebră arenă poloneză, a găzduit ultima competiţie După ce superbikerii de la X-Fighters au făcut spectacol, "Stadionul deceniului" va fi dărâmat din temelii pentru a

X-Lecia, cea mai celebră arenă poloneză, a găzduit ultima competiţie

După ce superbikerii de la X-Fighters au făcut spectacol, "Stadionul deceniului" va fi dărâmat din temelii pentru a face loc unei arene ultramoderne.

Cunoscut ca un oraş care a renăscut de fiecare dată după ce a fost de mai multe ori distrus din temelii, Varşovia nu putea să ofere altă soartă celui mai cunoscut stadion polonez. X-Lecia, sau "Stadionul deceniului", este 23 Augustul polonezilor.

Numai că el nu a mai apucat să devină un "Lia Manoliu", născându-se odată cu regimul comunist şi apunând odată cu el, în anii 1990. Însă, spre deosebire de alte construcţii din Varşovia care au fost distruse complet în zgomot de tancuri şi bombardiere în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de această dată spectacolul a luat locul terorii.

La 25 de ani de la ultimul eveniment desfăşurat pe acest stadion intrat în paragină, motoarele turate la maximum de către luptătorii extremi pe două roţi au încântat 35.000 de oameni care au venit să-şi ia la revedere de la gigantica construcţie într-un mod cu totul inedit.

Cel de-al şaselea eveniment Red Bull X-Fighters din sezonul 2008 a fost ultima competiţie de pe X-Lecia înainte ca stadionul să fie dărâmat din temelii, iar pe locul său să fie construită o arenă ultramodernă în vederea desfăşurării Campionatului European de Fotbal din 2012.

Adrenalină la maximum

Cei mai tari freestyleri pe motociclete s-au reunit la Varşovia pentru ultima reprezentaţie a anului, cea care a decis şi câştigătorul sezonului 2008 al campionatului Red Bull X-Fighters. După ce s-au duelat în sărituri ameţitoare şi în acrobaţii incredibile în alte cinci locaţii, Mexico City, Rio de Janeiro, Dallas, Madrid şi Wuppertal (Germania), bikerii extremi au avut parte de un traseu special în Polonia.

Peste 15.000 de tone de pământ au fost cărate în incinta stadionului X-Lecia pentru a construi un traseu în lungime totală de 500 de metri, care a oferit posibilitatea atât unor sărituri de excepţie, dar şi a unui duel de motocros cu obstacole.

După un concurs de excepţie, s-a impus elveţianul Mat Rebeaud, care astfel şi-a asigurat şi titlul la general în sezonul 2008. "Acum pot să dărâme liniştiţi stadionul. Un final mai bun nici că se putea", a spus după eveniment campionul Red Bull X-Fighters 2008.

Spectacol de milioane

Pregătirile speciale faţă de celelalte evenimente ale sezonului s-au datorat şi revenirii în şa, doar pentru acest show, a americanului Travis Pastrana, considerat cel mai bun acrobat pe motocicletă al tuturor timpurilor.

Pastrana, care între timp a trecut la volan în competiţiile de raliu pe patru roţi, a uimit din nou în timpul supersesiunii care a încheiat evenimentul.

Patru echipe a câte trei motociclişti s-au duelat la săritura în înălţime cu motocicleta, într-o cursă unu contra unu de-a lungul circuitului, unde a contat nu numai timpul obţinut, dar şi modul în care au fost depăşite obstacolele, la final având loc un parcurs freestyle. Pastrana, alături de Ronnie Renner, cel care deţine recordul mondial la săritură în înălţime cu motocicleta, şi de francezul Thomas Pages, s-au impus în această supersesiune care a fost cireaşa de pe tort a serii.

Spectacolul a fost de milioane, şi la propriu, şi la figurat. O astfel de producţie, care a inclus, pe lângă construirea traseului propriu-zis, un show de sunet şi lumini, precum şi o sesiune de focuri de artificii de aproximativ o jumătate de oră la final, a costat aproape 2 milioane de euro.

Tot ce îţi rămâne să speri, după ce ai văzut un asemenea spectacol, este că fanii motocicletelor de la noi, al căror număr este în continuă creştere, dar şi publicul larg vor putea vedea în curând o asemenea punere în scenă şi în România. Locaţii precum stadionul X-Lecia, avem, din păcate sau din fericire pentru posibilii organizatori, destule.

Acum pot să dărâme liniştiţi stadionul. Un final mai bun nici că se putea pentru un stadion cu o asemenea istorie
Mat Rebeaud,
campion X-Fighters 2008

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite