Vârsta a doua, epoca de aur a creierului
0Mintea umană funcţionează cel mai eficient în jurul vârstei de 50 de ani, nu în tinereţe. Corpul şi creierul nu îmbătrânesc în acelaşi ritm. Dimpotrivă, puterea minţii creşte odată cu vârsta, arată studiile.
Cu toţii ne gândim la bătrâneţe. Ne este teamă de suferinţă. Dar nu ne întrebăm ce se va întâmpla cu mintea noastră. Chiar este creierul condamnat la degradare?, se întreabă Barbara Strauch, jurnalist la „The New York Times" şi autoare a cărţii „Viaţa secretă a creierului adulţilor: Descoperiţi talentele surprinzătoare ale minţii de la vârsta mijlocie".
Citiţi şi:
Cum să-ţi menţii creierul în formă
Ce se întâmplă în creier când dormim
Ajunsă la această vârstă, Barbara Strauch a crezut că ştie răspunsul la întrebare. S-a dovedit însă că se înşelase. A descoperit că este înconjurată de oameni de vârstă similară care, deşi nu-şi puteau aminti numele restaurantului la care au mâncat sau al cărţii pe care tocmai o terminaseră de citit, puteau să coordoneze afaceri pe continente diferite, scrie Strauch în cartea ei, citată de „The Daily Mail".
Schimbările prin care trece corpul sunt de necontestat. „În ciuda eforturilor mele - alerg regulat, înot, fac yoga - am luat în greutate 10 kilograme, mai mult ca niciodată", explică Strauch. În plus, acum are nevoie de trei perechi de ochelari, una pentru citit, alta pentru condus şi încă una pentru scrisul la computer.
Cercetătorii - sociologi, psihologi şi neurologi - au descoperit însă că, în cazul unei persoane ajunsă la vârsta a doua, creierul nu se comportă ca restul corpului. Este adevărat că memoria este afectată, la fel şi alte funcţii ale creierului legate de motricitate. Pe de altă parte, creşte abilitatea de a lua decizii corecte despre lumea din jur.
Mai logici şi mai optimişti
Cercetătorii au folosit rezonanţa magnetică pentru a analiza efectele îmbătrânirii şi au constatat că celulele creierului nu se împuţinează subit. Dimpotrivă, creierul se adaptează şi le permite persoanelor trecute de 50 de ani să-l folosească mult mai eficient. Astfel, dacă tinerii folosesc pe rând cele două emisfere ale creierului, persoanele în vârstă reuşesc să le utilizeze simultan. De asemenea, se îmbunătăţesc capacităţile cognitive, după cum demonstrează un studiu care a urmărit evoluţia vieţii a 6.000 de americani timp de 40 de ani.
Testele de vocabular, memorie, aritmetică, orientare spaţială, viteză de reacţie şi logică au demonstrat că oamenii cu vârste între 40 şi 60 de ani au obţinut rezultate mai bune decât cei de 20 de ani. Bărbaţii au avut cele mai bune rezultate în jurul vârstei de 50 de ani, pe când la femei, abilităţile s-au îmbunătăţit şi după vârsta de 60 de ani. Chiar şi abilităţile sociale şi capacitatea de a judeca corect oamenii şi situaţiile cresc odată cu vârsta. Partea creierului responsabilă cu emoţiile umane se micşorează mai lent decât celelalte zone. Un studiu realizat de Universitatea Harvard demonstrează că oamenii trecuţi de 50 de ani iau şi cele mai bune decizii financiare.
Nu în ultimul rând, studiile contrazic şi teoria conform căreia îmbătrânirea aduce după ea dezamăgire şi depresii. Se pare că, pe măsură ce îmbătrânim, reacţionăm altfel la necazuri, creierul reuşeşte să se programeze să accentueze aspectele pozitive şi să le elimine pe cele negative.
Puterea gândurilor obscene
Maestrul memoriei Ed Cooke, cel care l-a antrenat pe campionul la memorie al Statelor Unite, Joshua Foer, susţine că imaginaţia sexuală îmbunătăţeşte capacitatea de a reţine. Acesta explică pe site-ul său că, pentru a ne putea aminti ceva, trebuie să ni se pară interesant şi să-l înţelegem. „Când nu ai nicio relaţie emoţională cu materialul pe care încerci să-l memorezi, trebuie să-l aduci la viaţă cu ajutorul imaginaţiei", explică Cook. Iar imaginaţia sexuală s-a dovedit extrem de eficientă, pentru că ne captează atenţia şi creează amintiri şocante.