Statele Unite: "Persoanele cu dizabilităţi sunt discriminate în România"
0În Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului se arată că legea din România cere ca persoanele cu dizabilităţi să aibă condiţii speciale de acces în instituţii şi transport în comun, însă acest lucru nu este respectat deoarece ţara noastră are foarte puţine facilităţi pentru astfel de oameni.
Site-ul Departamentului de Stat al SUA arată faptul că Guvernul român nu poate să pună în practică legile care prevăd ajutorarea persoanelor cu dizabilităţi. „De asemenea, organizaţiile neguvernamentale au observat că plasarea, condiţiile de viaţă şi tratamentul pacienţilor în multe spitale psihiatrice nu respectă standardele internaţionale cu privire la drepturile omului”, se precizează în raport.
Mai citiţi şi:
Ionica Tarău, inginera care luptă pentru drepturile surdo-muţilor
Sute de slujbe din Regiunea Sud-Est sunt salvate de copiii cu dizabilităţi
Triplă campioană naţională în scaun cu rotile
Mai mult, autorităţile din Statele Unite spun că le-a fost cu greu permis accesul în incinta instituţiilor de stat pentru persoane cu dizabilităţi, pentru a evalua situaţia acestora. „Instituţiile respective erau supraaglomerate, aveau personal insuficient calificat iar angajaţii nu cunoşteau legea. Din păcate, pacienţii erau neglijaţi şi erau cazaţi în condiţii de igienă precare, iar medicamentaţia era insuficientă”, se mai arată în raportul Departamentului de Stat al SUA prinvind drepturile omului.
Raportul Departamentului de Stat al SUA prezintă cazul unui pacient din spitalul din Poiana Mare care a murit după ce a înghiţit dezinfectant. Deşi instituţia este cunoscută pentru condiţiile precare care au dus la decesul a 150 de pacienţi, între anii 2002 şi 2004, situatia în acest spital a rămas aproape neschimbată.
Se mai menţionează, printre altele, şi modul în care poliţiştii au împuşcat oameni nevinovaţi, în diverse circumstanţe. Pe 2 august 2009, ajutorul şefului de post din satul Oancea, judeţul Galaţi,ofiţerul Teodoru Toader, l-a împuşcat pe Ciprian Muşat deoarece acesta a considerat că tânărul asculta muzica mult prea tare.
Conform martorilor, poliţistul l-a avertizat pe Muşat pentru tulburarea liniştii publice iar acesta ar fi răspuns pe un ton ofensator. Ofiţerul s-a dus acasă, însă a revenit la faţa locului după zece minute şi a descărat şase gloanţe în trupul lui Ciprian Muşat, care a decedat 24 de ore mai târziu. Raportul arată că ajutorul şefului de post nu a respectat drepturile victimei sale.
Şi postul BBC a prezentat situatia pacienţilor din spitalele psihiatrice româneşti, într-un documentar difuzat în luna decembrie a anului trecut. Imaginile filmate cu camera ascunsă arată paturi murdare, mâncare insuficientă şi de proastă calitate, pacienţi sedaţi şi legaţi de paturi, lipsa personalului medical şi a tratamentului.
Guvernul României a replicat că imaginile prezentate de BBC nu sunt reprezentative pentru sistemul medical al persoanelor cu dizabilităţi, se mai arată în raportul Departamentului de Stat american.