Românii, europenii care s-au săturat de politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii, europenii care s-au săturat  de politică
Românii, europenii care s-au săturat de politică

Ei nu se simt ataşaţi de ţara lor, dar au mers la vot pentru că este datoria lor de cetăţeni. Suntem total dezinteresaţi de politică şi ne situăm pe locul 24 între ţările europene în privinţa prezenţei la urne la europarlamentare.

Potrivit unui eurobarometru realizat ca urmare a prezenţei slabe la vot la alegerile pentru Parlamentul European, românii sunt pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte ataşamentul faţă de ţară, dar şi în ceea ce priveşte interesul faţă de politică.

Astfel, 44% din românii care nu au votat şi-au argumentat decizia prin lipsa de încredere în politică în general, în timp ce doar 20% din aceştia au declarat că pun preţ pe deciziile politice. În plus, nu suntem interesaţi nici din ce partide politice provin cei mai mulţi europarlamentari. Datele arată că 50% din europeni sunt interesaţi de acest aspect, dar numai 33% din români.

Campanii de informare fără rezultate

Întrebaţi dacă se simt apropiaţi de un partid politic, doar 26% din români au răspuns afirmativ. Nici în privinţa rezultatelor  campaniilor de informare pentru alegeri nu stăm mai bine. 62% din români îşi amintesc să fi văzut la televizor, pe internet, în ziare sau să fi auzit la radio un spot care să încurajeze populaţia să meargă la vot, faţă de 67% media europeană. Pe ultimul loc la acest capitol se află bulgarii, cu 45%.

La nivel European, motivele cel mai des invocate pentru absenteismul de la alegerile din iunie au fost lipsa de încredere generală faţă de liderii politici (28%), ideea că votul nu schimbă nimic (17%) şi lipsa de interes pentru politică (17%).

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite