„Restaurantul boschetarilor“, deschis în centrul Berlinului
0Berlinezii nu se mai satură de experimentul artistic al unui londonez care a făcut un local din dărăpănături. Un artist britanic şi-a exploatat dragostea pentru artă, a combinat-o cu preparate culinare şi a deschis un restaurant improvizat din gunoaiele de pe străzi.
Tony Hornecker, artizanul restaurantului în stil vagabond denumit „The Pale Blue Door" („Uşa albastru deschis"), spune că afacerea nu-i aduce profit, dar îi dă satisfacţia că a creat o atracţie unică în Berlin. „The Pale Blue Door" a fost denumit aşa după uşa scorojită prin care oaspeţii îşi fac intrarea în decorul care amestecă barăci din bârne de lemn, corturi şi case construite în copaci, toate ornate cu materiale colorate. Terasa i-a cucerit pe berlinezi. „Am avut totul rezervat, am avut câte 60 de persoane pe seară, timp de 20 de zile", a declarat Hornecker pentru Reuters.
Restaurantul a devenit atât de popular încât şi-a prelungit „popasul" în capitala Germaniei de la 12 zile, cât era programat iniţial, la mai mult de cinci săptămâni.
O cină costă 25 de euro
Timp de patru nopţi pe săptămână, pentru 25 de euro de persoană, oaspeţii se pot delecta cu un meniu ce include salată, friptură de vită cu garnitură de cartofi şi legume şi un desert pe bază de fructe. Preţul include şi o jumătate de sticlă de vin, dar şi un spectacol cu travestiţi.Hornecker este şi bucătarul restaurantului, dar şi chelnerul care serveşte clienţii aşezaţi fie la mesele înşirate în grădină, fie pe paturi, într-una dintre cocioabele în care locuieşte echipa artistului. Feţele de masă, farfuriile şi tacâmurile sunt desperecheate, pentru a păstra spiritul locului.
„În principiu, este o instalaţie artistică, nu o afacere. Nu ne aduce profit, câştigăm suficient cât să ne permită să locuim aici", a explicat Hornecker. Iniţial, artistul voia să deschidă un restaurant pentru un singur weekend, în garsoniera sa din Londra, în 2009, dar recesiunea l-a făcut să-şi piardă locul de muncă.
Instalaţia din Berlin a fost gândită ca o tabără de rromi. După ce a ajuns la Berlin, într-o dubă plină cu feţe de masă, farfurii, bârne de lemn, ferestre şi deja celebra uşă albastră adusă de la apartamentul londonez al lui Hornecker, echipa a petrecut prima săptămână colindând prin capitala Germaniei pentru a aduna materiale de construcţii din stradă.
Mare parte din instalaţia artistică va fi demontată la încheierea proiectului, dar Honecker plănuieşte să lase în picioare casa în care a locuit. „Asta e cea mai nouă idee - să încep să las în urmă căsuţe oriunde mă duc, ca să mă pot întoarce."
Turneu în America de Sud
Artistul şi echipa sa vor să plece cu restaurantul în turneu prin America de Sud, anul viitor. „Vom cumpăra un camion şi-l vom transforma într-o instalaţie artistică. Va fi un restaurant pliabil cu care vom merge din Chile până în Columbia, oprindu-ne câteva seri în câteva locuri", a spus Hornecker.