Regretele pot fi dureroase, dar sunt foarte utile
0Se spune că este mai bine să regreţi ceva ce ai făcut decât să regreţi ce nu ai făcut. Iar oamenii de ştiinţă afirmă că zicala este cum nu se poate mai adevărată, notează „The Daily Mail“.
Potrivit unui studiu recent, realizat de doi cercetători americani, în urma unui eşec, te confrunţi cu un sentiment de deznădejde pe termen scurt. Dacă nici măcar nu-ţi încerci norocul, starea de nemulţumire şi gândurile cu privire la potenţiala şansă ratată te însoţesc pe termen lung.
Pe baza răspunsurilor date de 370 de adulţi, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că regretele cel mai des întâlnite sunt cele legate de dragoste, de studii şi de locul de muncă. Cele de natură romantică s-au dovedit cele mai puternice. Însă rezultatele studiului au arătat clar că persoanele care şi-au încercat norocul în dragoste au suferit mai puţin, pe termen lung, în comparaţie cu cele care n-au făcut nimic pentru relaţia la care visau.
Totodată, au arătat cercetătorii, femeile au mai multe regrete în materie de dragoste în comparaţie cu bărbaţii. În cazul domnilor se întâlnesc însă mai multe păreri de rău legate de locul de muncă sau de studii.
Regretele au însă şi o parte bună, susţin cercetătorii, întrucât ne pot impulsiona ca, pe viitor, să nu mai ratăm şanse sau să evităm greşelile care ne-au dus la un eşec. „Chiar dacă regretele, mai ales când sunt foarte multe, îţi pot afecta psihicul, te pot motiva pentru a-ţi îmbunătăţi viaţa", a declarat profesorul de psihologie Mike Morrison de la Universitatea din Illinois, care a coordonat studiul.