Primele de Crăciun au intrat la apă
0Cei mai mulţi dintre angajaţii din companii vor primi bonusuri de sărbători, însă adaptate la perioada de criză economică. Mai simplu pentru angajatori este să ofere bonuri-cadou. Anul acesta, companiile pun sub brad prime de aproximativ 50% din salariu. Cele care nu dau prime vor să-şi impresioneze angajaţii cu petreceri de Crăciun.
Obişnuita primă de Crăciun va intra la apă anul acesta. Cel puţin aşa cred specialiştii în resurse umane. Angajatorii care sunt obligaţi prin contractul colectiv de muncă să ofere bonusuri de sărbători şi-au calculat bine bugetul pentru sfârşitul de an.
“Cele mai multe companii vor oferi prime angajaţilor, însă la nivelul minim care le este permis prin contract”, spune Daniela Necefor, managing partner Total Business Solutions. Aşa că nici măcar angajaţii din marile companii nu ar trebui să se aştepte la “surprize” substanţiale pentru acest Crăciun.
Tichetele, avantaj pentru angajatori
O altă soluţie găsită de companii este să le ofere angajaţilor bonuri de cumpărături în locul clasicei prime. Angajatorul are de câştigat făcând această alegere pentru că nu este nevoit să plătească impozit către stat pentru aceste cadouri.
“În ultima vreme, cei mai mulţi angajatori oferă tichete-cadou care sunt deductibile în limita a 150 de lei”, estimează Iuliana Badea, Sales Manager la compania de recrutare Lugera & Makler. Tichetele-cadou pot fi folosite, de obicei, în magazinele din marile lanţuri de hipermarketuri. Cei mai norocoşi vor primi bonusuri în bani, echivalentul a 50% din salariu, mai spun specialiştii.
Angajaţii sunt pesimişti
La începutul anului, o parte dintre firmele mari au vrut să schimbe strategia pentru cadourile de Sărbători ale angajaţilor şi să le ofere acestora pachete turistice sau să organizeze concerte pentru aceştia. “Reprezentanţii firmelor care au vrut să rezerve pachete turistice s-au răzgândit la mijlocul anului şi le-au anulat”, adaugă Daniela Necefor.
În timp ce angajatorii îşi calculează bine bugetul pentru prime, angajaţii nu sunt foarte optimişti în privinţa sumelor pe care le vor primi. Numărul salariaţilor români care se aşteaptă la o primă de sărbători, în condiţiile economice actuale, a scăzut la 20%, faţă de 53% în 2007, arată un sondaj făcut pe internet de BestJobs. Doar 12% din respondenţi se aşteaptă să primescă un cadou din partea companiei şi doar 13,5% speră ca angajatorii să organizeze o petrecere.
O parte dintre angajaţi cred chiar că vor primi doar o felicitare în acest an de la şefii lor. De partea cealaltă, angajatorii sunt dispuşi să scoată ceva bani din conturile firmei pentru bonusuri de Crăciun. Peste 49% vor să ofere o primă angajaţilor şi doar 23% din aceştia afirmă că actualul context economic nu permite astfel de cheltuieli. “În condiţiile unor bugete de recrutare restrânse, atenţia angajatorilor se orientează către o mai bună gestionare a resurselor proprii”, explică Nagy V. Andras, Manager BestJobs.
Petrecerea de Crăciun nu lipseşte
Dacă în privinţa bonusurilor se mai gândesc, companiile nu renunţă la petrecerea de Crăciun pentru angajaţi. Unele aleg petreceri în cluburi, altele preferă să le ofere angajaţilor o masă festivă de Sărbători. “Cadourile pentru copiii angajaţilor şi cele două evenimente – serbarea pentru copiii angajaţilor şi petrecerea pentru adulţi - nu vor lipsi nici anul acesta”, cred specialiştii în resurse umane.
Companiile mari se uită mai atent în vistierie
Cei mai mulţi dintre angajaţi nu ştiu încă ce le vor pune sub brad şefii. Angajaţii Alpha Bank şi Bancpost nu ştiu încă dacă vor primi ceva, dar spun că anul trecut au primit bonusuri mulţumitoare. Nici în companiile de telefonie mobilă nu se ştie încă nimic. „Anul trecut, prima a fost echivalentă cu un salariu suplimentar, dar anul acesta nu ştim dacă se vor da. Noi sperăm că da”, ne-a spus un angajat al Cosmote.
Angajaţii Renault Technologie Roumanie ştiu deja că nu vor primi nimic. Doar o masă la „Carul cu bere”, un local cunoscut din Capitală. Nici anul trecut francezii de la Renault nu au dat prime, aşa că respectă tradiţia.
La companiile de stat lucrurile sunt ceva mai sigure. Electrica Muntenia Nord va da prime, dar în limita bugetului. Iniţial s-a vehiculat că prima va fi de 500 de lei de angajat, dar ulterior conducerea a luat în discuţie acordarea unor bonusuri doar pentru cei cu rezultate bune, iar celorlalţi angajaţi, acordarea de prime doar în limita unui anumit fond. Funcţionarii publici vor primi şi ei prime, însă mai mici decât anul trecut. În urmă cu câteva zile, premierul Călin Popescu Tăriceanu le-a cerut angajaţilor din ministere să limiteze primele pentru angajaţi.
Foarte mulţi dintre angajaţii din companii îşi doresc de Crăciun să-şi păstreze locurile de muncă şi afirmă că în acest moment bonusurile nu sunt o prioritate. Salariatul român afectat de restructurare, în 2008, are în general vârsta între 40 şi 45 de ani, vechime de circa 20 de ani în companie, carieră unică şi nu a fost format profesional de-a lungul carierei, potrivit portretului întocmit de firma de consultanţă în management şi resurse umane BPI România.
Prima în bani va fi din ce în ce mai rară
Cristina F. lucrează la o companie medie. A primit de Paşte primă sub formă de bon de cumpărături, dar şi-ar dori ca de Crăciun să primească bani, ca şi anul trecut. „Bonul de cumpărături îl pot cheltui într-un număr limitat de magazine. Cu banii pot cumpăra haine de calitate pentru copii”, spune aceasta.
Specialiştii cred că, în anii următori, din ce în ce mai multe companii vor acorda astfel de bonuri sau vor alege să le facă anagajaţilor cadouri. Prima în bani va fi din ce în ce mai rară. „În ultimii cinci ani, numărul companiilor care acordă prime a crescut, însă forma bonusului depinde mai ales de politica internă a companiei”, spun reprezentanţi din domeniul resurselor umane.
Evenimentele organizate pentru angajaţi vor lua însă amploare, mai ales că aceasta este una din cele mai eficiente metode pentru companii pentru a-şi fideliza salariaţii.
Efectul bonusurilor este pozitiv de ambele părţi, chiar dacă toate costurile sunt suportate de angajator: creşte motivaţia angaţilor
Iuliana Badea, sales manager Lugera & Makler
Cele mai multe companii vor oferi prime angajaţilor, la nivelul minim posibil
Daniela Necefor, managing partner Total Business Solutions
Criza economică atrage schimbări majore ale politicilor de resurse umane
Nagy V. Andras, manager BestJobs