Plasticul ecologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de cercetători din Coreea de Sud a reuşit să producă plastic fără a folosi combustibili fosili. Materialul biodegradabil recent descoperit ne poate scăpa de recipientele convenţionale toxice în care sunt îmbuteliate majoritatea băuturilor de pe piaţă.

Armate întregi de sticle din plastic ocupă rafturile buticurilor şi ale marilor magazine.

Modificarea proprietăţilor petrolului prin diverse precese chimice şi transformarea acestuia în PET părea să fie singura modalitate de a obţine plasticul necesar îmbutelierii apei, a sucurilor sau a băuturilor alcoolice.

Multe studii internaţionale au atras atenţia că sticlele din plastic determină schimbarea componenţei chimice a lichidelor conţinute, care devin toxice pentru organism.

 Pe de altă parte, un deşeu din PET se degradează în 400 de ani, lucru extrem de nociv pentru mediu.

Plastic biodegradabil, produs la scară largă

În aceste condiţii, descoperirea echipei de cercetători din Coreea de Sud este cu atât mai binevenită. Plasticul ecologic pe care au reuşit să-l obţină coreenii, fără utilizarea combustibililor fosili, poate înlocui cu succes sticlele convenţionale din PET. Studiile specialiştilor s-au concentrat asupra acidului polilactic (PLA), o substanţă biodegradabilă, derivată din resurse regenerabile.

„Multe materiale pe care le folosim zi de zi se obţin din combustibili fosili. Ideea de a produce plastic din bio­masă regenerabilă a suscitat mult interes în contextul degradării accelerate a mediului şi în condiţiile în care petrolul este o resursă epuizabilă. PLA este considerat o alternativa bună, pentru că este biodegradabil şi are o toxicitate redusă", a explicat profesorul Sang Yup Lee, cel care a condus cercetările.

Rezultatele obţinute de specialiştii sud-coreeni ar putea stimula producţia la scară largă de plastic biodegradabil, cu o toxicitate scăzută pentru om şi mediu.

Toxicitate demonstrată

Sticlele din plastic eliberează în lichidele conţinute o cantitate semnificativă de bisfenol A, substanţă chimică care distruge hormonii endocrini, potrivit unui studiu al Centrului pentru controlul şi prevenirea bolilor din Statele Unite ale Americii.

Compusul toxic a fost regăsit în corpul persoanelor în 95% din cazurile supuse testelor. Un alt studiu, realizat de cercetătorii germani a arătat că apa din sticlele din plastic conţine de 30 de ori mai multe chimicale decât apa din paharele de sticlă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite