Pielea poate fi distrusă de cosmetice
0Unele ingrediente din produsele de înfrumuseţare sunt toxice pentru organism. Cremele, loţiunile, gelurile de duş şi produsele de uz medical conţin câteva ingrediente periculoase pentru
Unele ingrediente din produsele de înfrumuseţare sunt toxice pentru organism.
Cremele, loţiunile, gelurile de duş şi produsele de uz medical conţin câteva ingrediente periculoase pentru sănătate. Lidocaina, metil salicilatul şi hidrocortizonul se numără printre substanţele de care ar trebui să ne ferim, avertizează specialiştii americani citaţi de CNN.
"Celulele epidermei asigură corpului o protecţie fizică împotriva tuturor agenţilor externi dăunători, din acest motiv pielea trebuie apărată de orice substanţă nocivă", a explicat pentru CNN dr. Francesca J. Fusco, medic dermatolog în cadrul Şcolii de Medicină Muntele Sinai, SUA.
Cercetătorii, împreună cu dr. Francesca J. Fusco, au realizat o listă de ingrediente, întâlnite frecvent în produsele cosmetice, dar şi în cele pentru uz medical.
1. Metil salicilat - Majoritatea cremelor pentru dureri musculare conţin printre altele mentol, camfor şi metil salicilat, pentru îndepărtarea durerii. "Aceasta din urmă este similară aspirinei, din acest motiv, în momentul în care se aplică în timp ce pacientul urmează un tratament pe bază de aspirină, în organism se creează o supradoză", a afirmat dr. Matt Zirwas, directorul Centrului Dermatologic din Ohio. Potrivit acestuia, o cremă care conţine această substanţă trebuie aplicată în cantităţi mici, pe zona dureroasă, nu mai mult de trei-patru ori pe zi.
2. Lidocaina, benzocaina şi tetracaina - Majoritatea anestezicelor conţin mai puţin de cinci la sută din aceste substanţe, ceea ce le face sigure pentru sănătatea pacientului. Însă, în momentul în care pielea este mult prea anesteziată, pacientul care suferă o intervenţie pentru îndepărtarea unei aluniţe de exemplu nu mai simte atunci când laserul este prea puternic.
3. Hidrocortizonul - Antiinflamator, este folosit adesea pentru tratarea senzaţiei de mâncărime, cauzată de eczeme şi dermatite de contact. Limita indicată de hidrocortizon este de unu la sută. Însă trebuie acordată o atenţie suplimentară atunci când crema care îl conţine se aplică pe zone sensibile, precum cea a ochilor, deoarece în aceste locuri pielea este mai subţire.
4. Vitamina A - Produsele pe bază de vitamina A sunt folosite adesea pentru tratarea acneei. Efectul advers este acela că pielea devine mai subţire, fiind astfel mai expusă razelor soarelui şi mai sensibilă la tratamentele cosmetice. Din acest motiv, dermatologii sfătuiesc ca, înainte cu o săptămână de a merge la cabinetul de cosmetică, să încetăm să folosim produse pe bază de vitamina A.