Empatia, secretul comunicării
0>> Această capacitate de a vedea lucrurile şi din perspectiva celorlalţi ne ajută pe toţi la depăşirea momentelor dificile din viaţă. La bucurie sau la necaz, prietenii adevăraţi şi
>> Această capacitate de a vedea lucrurile şi din perspectiva celorlalţi ne ajută pe toţi la depăşirea momentelor dificile din viaţă.
La bucurie sau la necaz, prietenii adevăraţi şi rudele ne împărtăşesc sentimentele. Modul în care reuşim să ne bucurăm alături de ei sau să-i ajutăm să depăşească momentele nefaste dă dimensiunea capacităţii sociale care se numeşte empatie.
De aceea, această capacitate de a vedea lucrurile din perspectiva celuilalt este un obiect de studiu la care aderă tot mai mulţi psihologi şi medici din lumea întreagă. Dintre toate categoriile de vârstă, bătrânii sunt cei mai expuşi la lipsa de empatie.
Unii oameni ne plac din clipa în care îi întâlnim şi schimbăm primele impresii. Alţii parcă vin în calea nostră de pe altă planetă şi trebuie să descoperim un cod de comunicare. De aceea, oamenii de ştiinţă fac cercetări asidue şi lansează opinii tot mai importante despre calitatea de a deveni empatici - de a şti să comunicăm cu ceilalţi şi de a-i înţelege.
Voluntarii participanţi la un studiu american, care au ajutat copii proveniţi din familii dezorganizate, au constatat o mare capacitate a celor mici de a se adapta la programul de joc şi studiu în care au fost integraţi. Dar şi voluntarii, la rândul lor, au trăit un sentiment de satisfacţie când au constatat receptivitatea acestor copii-subiecţi, cu o structură psihică mult mai sensibilă ca a celorlalţi.
Unde-s mulţi, puterea creşte!
Grupurile de persoane care au scopuri comune obţin rezultate remarcabile în timp-record, atât pe plan social, cât şi profesional. Aceste structuri sociale întăresc sentimentul de apartenenţă la un scop, la o cauză comună, membrii lor fiind pe aceeaşi lungime de undă. Cei care fac parte din asociaţii studenţeşti, din fundaţii umanitare, cercuri de cercetare, cluburi de carte etc. se organizează neapărat în jurul unor interese empatice, cu efecte pozitive pentru scopul urmărit.
Şi specialiştii de la Institutul de Neurologie al University College din Londra au ajuns la concluzia că o capacitate superioară de înţelegere a celor din jur este condiţia de bază a îmbunătăţirii relaţiilor interumane.
Bătrânii, cei mai expuşi la singurătate
"Vârstnicii reprezintă o categorie socială înconjurată de prejudecăţi, spune dr. Gabriel Prada, directorul medical al INGG <> . Ei se consideră marginalizaţi. De aceea, colectivul nostru de specialişti se străduieşte să stimuleze calităţile empatice ale celor care se ocupă de îngrijirea lor", explică dr. Prada.