Cum se tratează infecţiile urechii
0Contrar opiniei încetăţenite, antibioticele nu sunt întotdeauna indicate în afecţiuni precum otita. Specialiştii spun că aplicarea unor tratamente empirice, fără a cunoaşte cauza infecţiei poate duce la întârzierea vindecării sau chiar la complicaţii precum surditatea.
Cel mai adesea, infecţiile urechii sau otitele apar la copiii de până în trei ani. În cazul lor sunt şi cel mai dificil de diagnosticat, deoarece ei nu pot spune dacă îi dor urechile sau dacă nu mai aud bine. Trebuie precizat că durerile şi scăderea auzului nu sunt singurele simptome ale otitei, aceasta putându-se manifesta şi prin febră sau prin tulburări de somn. Astfel, potrivit specialiştilor, atunci când copilul plânge aparent fără motiv, când nu mai doarme bine şi face febră, părinţii trebuie să se adreseze cât mai curând medicului.
„Copiii fac cel mai adesea infecţii ale urechii atunci când au vegetaţii adenoide, iar când acestea se suprainfectează dau otită medie sau otită seroasă. De asemenea, astfel de probleme pot apărea şi în perioadele de epidemie de gripă. În clipa în care copilul acuză dureri preauriculare sau dacă acesta este foarte mic şi duce mâna la ureche, părintele trebuie să se adreseze unui specialist ORL pentru prescrierea unui tratament de specilalitate", spune medicul specialist ORL Cezara Danciu de la Spitalul „Colţea" din Bucureşti. Cu toate acestea, nici adulţii nu sunt feriţi de astfel de probleme, infecţiile urechii apărând adesea după o răceală sau ca o consecinţă a rinitiei, a sinuzitei, a polipilor nazali sau a alergiilor.
Pot fi cauzate de un virus
Infecţiile urechii pot fi declanşate fie de bacterii, fie de virusuri care se dezvoltă în urechea medie. De aceea, antibioticele nu sunt întotdeauna indicate în astfel de situaţii, ele neavând niciun efect în afecţiunile virale. De altfel, un raport publicat în „Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane" arată că în 80% din cazuri, afecţiunea trece de la sine după trei zile. De aceea, mulţi medici recomandă în primele zile antiinflamatoare de tipul ibuprofenului şi abia apoi, în cazul în care simptomele persistă, un tratament cu antibiotice.
Cu toate acestea, există tendinţa de a abuza de astfel de medicamente, ceea ce duce la o creştere a rezistenţei la antibiotice a germenului şi la reducerea eficienţei tratamentului. În plus, specialiştii au constatat că există un risc crescut ca la o lună după tratarea incorectă a unei infecţii a urechii, boala să recidiveze.
Trebuie făcută o antibiogramă
Potrivit medicului Cezara Danciu antibioticele sunt ineficiente în caz de infecţii ale urechii dacă germenul care a produs-o nu este sensibil la antibioticul respectiv. De aceea, atunci când urechea supurează, este indicat să se recolteze secreţie şi să se facă o antibiogramă. Abia după aceea se recomandă tratamentul antibiotic.
Otitele, prevenite prin vaccinare
De câţiva ani, au apărut şi în România vaccinuri care protejează împotriva virusurilor pneumocicice, un tip de germen ce cauzează otită, pneumonie şi meningită. Aceste vaccinuri sunt destinate sugarilor şi copiilor cu vârsta de până în 5 ani, însă nu fac parte din schema obligatorie de imunizare. Totuşi, specialiştii recomandă părinţilor să facă astfel de vaccinuri copiilor, acestea putând preveni până la 34% din otitele medii.
Simptomele, atenuate şi cu plante
În paralel cu tratamentul recomandat de medicul ORL, se poate apela şi la o serie de remedii naturiste pentru atenuarea durerii cauzate de infecţii. În acest sens, se pot folosi comprese cu bitter suedez, care se aplică pe urechea afectată. De asemenea, în fiecare seară, se pot face băi de aburi timp de 10 minute cu infuzie de muşeţel sau de urzică (o lingură de plantă la 250 ml de apă clocotită). Specialiştii recomandă şi o soluţie alcoolică de propolis (cu concentraţie de 5%) din care se pun câte 10 picături în ureche, de trei ori pe zi.