VIDEO Burj Dubai, gigantul turnurilor, a devenit Burj Khalifa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Burj Al Arab
Burj Al Arab

Întreaga lume este astăzi cu ochii pe Dubai şi aşteaptă inaugurarea celui mai înalt turn din lume, după o întârziere de aproape un an. Ca spectacolul să fie complet, misterul planează încă asupra înălţimii turnului. Unele surse, precum FoxNews, vorbesc de 804 metri, altele vehiculează 817,7 metri.

Inginerii responsabili de construirea celei mai înalte clădiri din lume vor dezvălui abia în ultimul moment care va fi înălţimea turnului Burj Dubai. Deocamdată, doar câteva persoane sunt în posesia acestei informaţii, relevă Reuters.

UPDATE 18.30 Şeicul Mohammad a dezvelit o placă memorială şi a rostit o scurtă cuvântare, în timpul căreia a redenumit Burj Dubai în "Burj Khalifa", de la numele şeicului Khalifa ben Zayed Al-Nahyane, preşedintele federaţiei Emiratelor Arabe Unite, din care face parte Dubai.

Şeicul Khalifa este, totodată, suveran al emiratului Abou Dhabi, care a sprijinit Dubaiul în timpul crizei provocate de datorii, avansând din partea conglomeratului său Dubai World suma de 10 miliarde de dolari pentru a salva compania Nakheel.

UPDATE 18.00 Circa 2.000 de poliţişti asigură paza şi securitatea în zonă.

UPDATE 17.50 A început ceremonia de inaugurare a celui mai înalt turn din lume cu un spectacol de lumini, apă şi focuri de artificii.

Mai citeşte şi:

Dubai şi Abu Dhabi pornesc furtuna în Golf

„Este încă un secret", a afirmat inginerul american William Baker de la compania Skidmore, Owings and Merrill LLP. „Clientul nostru (Emaar Properties PJSC) nu vrea să dezvăluie deocamdată decât faptul că turnul este mai înalt
de 800 de metri. Aici intervine partea misterioasă a proiectului", a mai spus inginerul specializat în structuri înalte.

William Baker a admis că arhitecţii s-au întrebat dacă cineva va încerca să-şi dea seama care este înălţimea zveltei clădiri măsurându-i umbra. Numai că nu au cunoştinţă ca aşa ceva să se fi întâmplat până acum.

Reprezentanţii Consiliului Clădirilor Înalte, un organism internaţional de urbanism, le-au cerut în repetate rânduri responsabililor de proiect să le spună care este înălţimea reală.

„Nu ştim de ce nu au vrut să facă asta. Putem doar să bănuim că au avut un motiv întemeiat", a declarat Jan Klerks, membru al Consiliului.

Zi cu dublă semnificaţie

Inaugurarea turnului era programată pentru 2008, însă gigantul imobiliar Emaar Properties, dezvoltatorul proiectului, a amânat evenimentul. Data de 4 ianuarie 2010 a fost aleasă întrucât coincide cu cea de-a patra aniversare a preluării puterii de către şeicul Mohammad Ben Rached Al-Maktun, notează agenţia AFP. Astfel, sărbătoarea va fi dublă.

Criza financiară ce s-a resimţit puternic în Dubai, unde preţurile la imobiliare au scăzut semnificativ încă din vara lui 2008, a dat naştere unor speculaţii privind o nouă amânare a inaugurării. Însă cei de la Emaar Properties nu au vorbit despre această posibilitate. Ba mai mult, recent, inginerul William Baker a afirmat că problemele economice cu care s-a confruntat emiratul în ultima perioadă nu au afectat vânzările de apartamente din turn.

„S-au vândut aproape toate", a declarat Baker. Vânzările în cauză se referă şi la „reşedinţele corporatiste" ce se află la cele mai înalte etaje ale clădirii.

Piesa de rezistenţă

Burj Dubai este preconizat a avea cel puţin 160 de etaje şi, după datele anunţate în toamna anului trecut, o înălţime de 818 metri. Indiferent dacă această înălţime va fi sau nu depăşită, clădirea este cea mai înaltă din lume. Locul doi revine turnului Taipei 101 Taiwan, ce măsoară 509,2 metri în înălţime. Cele mai înalte zece clădiri din lume se află în Asia, toate fiind ridicate în ultimii 13 ani.

Burj Dubai, a cărui construcţie a început în urmă cu circa cinci ani, este piesa de rezistenţă a unui proiect de anvergură, în valoare de 20 de miliarde de dolari, ce vizează cartierul Downtown Burj Dubai. Ambiţiile dezvoltatorilor au fost uriaşe. Aici se află şi cel mai mare mall din lume.

Burj Dubai, format din apartamente, birouri şi un hotel Armani, promite să fie o clădire sinonimă cu opulenţa. Valoarea sa totală se ridică la patru miliarde de dolari, deşi, iniţial, costurile fuseseră estimate la numai un miliard. Construcţia turnului s-a încheiat la data de 10 noiembrie 2009, când a fost coborâtă ultima macara. Evenimentul a fost transmis în direct pe internet, atrăgând milioane de vizitatori, dornici să vadă cu ochii lor ce se întâmplă în paradisul arhitectural al lumii.

Finisaje amânate

La 9 iunie 2008, Emaar Properties a anunţat că terminarea construcţiei se va amâna întrucât se impun finisaje ce vor fi gata abia în septembrie 2009. Designul apartamentelor a fost gândit astfel încât încăperile să fie atractive, dar şi spaţiul să fie utilizat într-un mod optim.

Cum a crescut în timp

Planurile arhitecturale pentru Burj Dubai s-ar fi schimbat drastic pe parcursul timpului, spun unele voci.

Iniţial, s-ar fi dorit o clonă a turnului Grollo din
Melbourne, ce măsoară 560 de metri, după care ar fi fost redesenat de Skidmore, Owings and Merrill LLP. Recent, arhitectul Marshall Strabala, care a lucrat la proiect până în 2006, a afirmat că turnul urma să aibă 808 metri.

Arhitectul care a desăvârşit planurile, americanul Adrian Smith, a declarat că a urmărit ca turnul să nu fie doar cel mai înalt, ci şi foarte elegant.

Luxos şi strălucitor

Arhitecţii şi-au propus să rupă gura târgului şi se pare că au reuşit. Unul dintre cele nouă hoteluri din spectaculoasa clădire va fi Armani, ce poartă amprenta celebrului creator de modă cu acelaşi nume. Se va întinde pe 37 de etaje. Peste 1.000 de opere de artă vor face deliciul vizitatorilor.

În holul hotelului vor fi expuse 196 de piese din bronz şi alamă pentru a simboliza toate ţările lumii. La etajul 78 va fi amplasată o piscină de vis. Câteva centre SPA şi magazinele de lux vor completa peisajul, împreună cu o platformă de pe care se va putea observa fantasticul Dubai. Într-o zi senină, norocoşii vor putea privi în zare până la 80 de kilometri depărtare. Burj Dubai nu va deţine recordul mondial doar în materie de înălţime.

Se va putea lăuda şi cu cele mai rapide ascensoare din lume. Curioşii vor putea ajunge în vârful clădirii în numai două minute. Cei care se tem că ar putea exista probleme cu ventilaţia nu au de ce să-şi facă griji. Sistemul de răcire poate produce suficient condens pentru a umple 20 de bazine olimpice pe an. Apa va fi folosită însă pentru a uda gazonul.

Mai mult, Burj Dubai va fi înconjurat de un lac artificial. Cartierul Downtown Burj Dubai se întinde pe o suprafaţă de 200 de hectare.

Click aici pentru a mări imaginea.

No title
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite