VIDEO Mircea Vintilă spune „Povesci din Bucuresci“
0Folkistul susţine în această seară un concert în care va depăna amintirile sale legate de oraşul natal. Mircea Vintilă cântă la Cinema Scala din Bucureşti, de la ora 19.30, în cadrul unui spectacol în care se împletesc muzica, filmul şi teatrul.
Spectacolul din această seară aduce în prim-plan mai multe istorisiri despre Bucureşti, puse pe note de folkistul Mircea Vintilă. Pe parcursul a două ore, spectatorii vor asculta cele mai cunoscute melodii ale artistului, mai vechi ori mai noi, de la „Mielul", „Hanul lui Manuc" şi „Bade Ioane" la „Madama de pică", „Miruna" şi „Poveste fără sfârşit".
Folkistul spune că, special pentru acest spectacol, a adaptat melodiile pe care le interpretează. „În mare parte, este vorba despre cântecele mele cu întâmplări din Bucureşti. Spectacolul are loc într-o sală de cinema şi am adaptat special piesele pentru acest eveniment", spune Mircea Vintilă.
Născut în Bucureşti, unde, de altfel, şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii, artistul povesteşte că spectacolul este gândit în aşa fel încât, la final, spectatorii să realizeze cum a fost Bucureştiul odinioară şi cum este astăzi. „Tot show-ul este o poveste. Toate cântecele, poveştile despre Bucureşti, îmi sunt dragi. În melodiile mele vorbesc despre Cişmigiu, Liceul Lazăr, Hanul lui Manuc, strada Popa Nan, Piaţa Obor, cartierul Cotroceni", spune acesta.
„Aştept cadouri şi telefoane"
Mircea Vintilă mărturiseşte că ideea i-a venit cu mult timp în urmă şi că de zece ani doreşte să pună în scenă acest spectacol. „Acum s-a nimerit, ne-am hotărât dintr-o dată să-l facem", dezvăluie el.
Reprezentaţia din această seară va include momente de teatru şi de film, care vor completa povestea muzicală a lui Mircea Vintilă.
„Povestim despre Bucureştiul de odinioară, dar îl vom şi vedea. Apoi vom povesti despre Bucureştiul de azi, ca să vedem ce se întâmplă", adaugă folkistul.
Totodată, Mircea Vintilă aniversează mâine 61 de ani, dar va marca evenimentul prin muncă.
„Marţi e posibil să am spectacol la Sibiu. Nu ştiu dacă în ultimii cinci-şase ani am reuşit să stau acasă sau cu prietenii. Nici măcar nu cred că vom face un chef după spectacol, pentru că trebuie să mă odihnesc. În orice caz, aştept cadouri şi telefoane", glumeşte artistul.
Una dintre figurile emblematice ale folkului românesc, Mircea Vintilă îşi aminteşte şi de şicanele din perioada comunistă, când melodiile lui erau cenzurate.
Cenzurat la radio şi la TV
„Încercam să ne rezolvăm problemele. În timpul regimului comunist, aveam o lume a noastră care, la un moment dat, te făcea să uiţi de toate nebuniile din jur. Melodiile mele nu au fost difuzate pe cât mi-aş fi dorit şi ar fi fost normal - multe au fost oprite de la radio şi televiziune. A fost o perioadă grea. Am multe amintiri amuzante de atunci, dar nici scrise, nici spuse nu mai au valoare", conchide folkistul.
"Tot show-ul este o poveste. În melodiile mele vorbesc despre Cişmigiu, Liceul Lazăr, Hanul lui Manuc, strada Popa Nan, Piaţa Obor, cartierul Cotroceni."
Mircea Vintilă
cântăreţ
"În timpul regimului comunist aveam o lume a noastră care, la un moment dat, te făcea să uiţi de toate nebuniile din jur."
Mircea Vintilă
cântăreţ
De la „Lordul John" la Pasărea Colibri
Mircea Vintilă s-a născut la 23 martie 1949, la Bucureşti. A absolvit Liceul „Gheorghe Lazăr", despre care vorbeşte în cântecele sale, dar şi Institutul de Construcţii. Şi-a făcut debutul în 1968, la Casa de Cultură a Studenţilor, cântând piesele „Lordul John" şi „Osebite anecdote".
A lansat mai multe albume solo („Crezul meu", „Peripeţii noi", „Mircea Vintilă"), iar în 1993, alături de Florian Pittiş, Marius Batu, Vlady Cnejevici şi de Mircea Baniciu a înfiinţat formaţia Pasărea Colibri. Mircea Vintilă a lansat în 2000 albumul „Madama de Pică", iar cinci ani mai târziu albumul „Opere şi operete", care reuneşte cele mai frumoase piese ale folkistului.