Emisiunile copilăriei postcomuniste
0Sandu Gruia, Marian Râlea şi Eugen Cristea povestesc cât de frumoasă şi de inteligentă era distracţia copiilor, la televizor, acum 15 ani. Ei nu cred că astăzi există echivalent pentru emisiunile de atunci. Magicianul, Arlechino şi Omidee erau, în anii ’90, personajele preferate ale copiilor. Cum au evoluat emisi- unile dedicate copiilor, povestesc personaje îndrăgite de la TV.
În iunie ’90, Liana Săndulescu producea prima emisiune pentru copii, „Club Anda“, în vremuri libere de orice oprelişti. Anda Călugăreanu prezenta emisiunea, alături de Omidee, jucăria galbenă care prindea viaţă prin vocea actriţei Simona Măicănescu, stabilită acum la Paris.
Emisiunea a avut ultima ediţie în iunie 1993, iar Anda Călugăreanu s-a stins din viaţă în luna august a aceluiaşi an. Întrebată despre diferenţele dintre emisiunile de atunci şi cele de acum, Liana Săndulescu răspunde uşor nostalgică. „Întrebarea se adresează sensibilităţii mele, aşa că orice comparaţie aş face, o fac în favoarea producţiilor de atunci“, spune Liana.
„Era, parcă, mai multă deschidere, disponibilitate şi mult mai multă grijă în selecţionarea informaţiei şi a stării care se transmitea copiilor“, crede aceasta. „Sunt surprinsă că nu avem mai multă grijă pentru ceea ce transmitem copiilor şi tot noi ne mirăm că sunt agresivi şi violenţi“, mărturiseşte aceasta în ceea ce priveşte opţiunile de la TV de astăzi.
Eugen Cristea nu se fereşte de măgăruş
După „Club Anda“, a urmat o perioadă monopolizată de emisiunea prezentată de Eugen Cristea (57 de ani), „Feriţi-vă de măgăruş!“. Difuzată din 1993 până în 1998, emisiunea de cultură generală a făcut furori în rândul copiilor, care nu se lăsau deloc intimidaţi de măgăruşul folosit pe post de „pedeapsă“.
Lui Cristea nu i-a fost greu să menţină treaz interesul copiilor, pentru că, spune el, încă mai păstrează „un suflet de copil“. „Mie, într-un fel, îmi este mai simplu să vorbesc cu cei mici, iar asta presupune să mă apropii de ei, de limba lor“, mărturiseşte Eugen. „Îmi plac mult jucăriile, jocurile pe computer, sunt un mare amator de Playstation“, spune, amuzat, Cristea.
Eugen Cristea a prezentat timp de cinci ani emisiunea „Feriţi-vă de măgăruş!“
Despre emisiunile de acum, întreabă sec: „Care emisiuni?“. În orice caz, şi dacă sunt, în mod cert nu mai au „romantismul“ acelor vremuri, crede el. Ce îl bucură cel mai mult este că „lumea nu uită“ şi că întâlneşte pretutindeni oameni care îşi aduc aminte. Nu-l deranjează că a rămas întipărit în memoria copiilor de atunci drept Cristea de la „Feriţi-vă de măgăruş!“ şi spune amuzat că e o cruce pe care o poartă „cu mare plăcere“.
Domnule Arlechino, îmi daţi şi mie un autograf?
Sandu Gruia, în vârstă de 52 de ani, este uşor supărat. „Astăzi, copiii nu au dreptul la o emisiune decentă“, concluzionează trist. Amintindu-şi de perioada lui Arlechino, povesteşte că împreună cu Radu Popovici, cel care a inventat toate formulele de emisiuni pentru copii, hotărâse să facă emisiuni în care micuţii să nu fie trataţi ca „nişte neputincioşi, ca nişte arieraţi“.
„Ne-am adresat copiilor culţi, inteligenţi, spre deosebire de show-urile de azi, care îşi tratează spectatorii într-o manieră prea puţin flatantă, ca să nu spun că-i face retardaţi“, comentează Gruia.
„Astăzi întrebările sunt puse la modul acesta: «câte mâini are un om?». Răspunsul, pe care, desigur, îl ştie toată lumea, se taxează, iar afacerea este câtă lume telefonează. Nu mai contează nimic, emisiunile pentru copii nu se mai fac, pentru că totul trebuie să renteze“, spune Sandu Gruia. În schimb, este mulţumit că lumea nu uită de Arlechino. „Chiar ieri mi-a cerut cineva un autograf «de la Arlechino»“, spune, amuzat, Sandu Gruia.
Pentru cei care şi-au trăit copilăria în perioada postcomunistă, Marian Râlea (52 de ani) reprezintă dimineţile de weekend care acaparau atenţia micuţilor.
Magicianul şi copiii lui
Mica, Ducu, Andreea şi Radu au fost ajutoarele magicianului, urmaţi de Abramburica, Abramburelul şi Iulia, de care Marian Râlea nu s-a despărţit, menţionând că „sunt ca şi copiii“ lui. „Am crescut alături de ei şi de câte ori au un necaz sau o bucurie mă caută să ne sfătuim“, spune Râlea.
Magicianul crede în continuare că, dacă s-ar mai putea, emisiunea „Abracadabra“ şi-ar găsi locul şi în acest timp. „Cred că e un timp pentru fiecare dintre noi, un timp al poveştii Abracadabra şi un timp al acelui gen de emisiune. Cred că poate exista şi acum o «Superabracadabra», dar nu în acelaşi format. Şi mai există şi alte cuvinte magice pe lume“, încheie acesta.
Bucurii pentru cei mici, la TVR
Actorii care au realizat o parte din producţiile menţionate mai sus împart aceeaşi idee: azi nu mai există emisiuni pentru copii, sau dacă sunt, nu beneficiază de îndeajuns de multă promovare.
Cu toate acestea, TVR 1, singurul canal care mai acordă spaţiu emisiunilor de acest gen, are în continuare în grilă „bucurii“ pentru cei mici. În fiecare sâmbătă dimineaţă, de la ora 11.30, Dan Helciug prezintă „Arca lui Noe“. „H...ora prichindeilor“ este difuzată la TVR 2, în fiecare dumincă, de la ora 9.00 dimineaţa şi are ca scop promovarea folclorului românesc în rândurile celor mici.
Sandu Gruia rămâne Arlechino în memoria celor care erau copii în anii `90
Personajele puse în scenă de actori şi copii reamintesc, în fiecare ediţie, câte o poveste celebră („Capra cu trei iezi“, „Fata moşului şi fata babei“), dar care are alt final decât cel cunoscut. „ABC... de ce?“ şi „Atenţie, copii“ sunt alte producţii difuzate sâmbăta, la TVR 2.
Experienţa jocului
Marian Râlea consideră că, pentru un actor, experienţa căpătată din jocul cu cei mici este inegalabilă. „Mi-am câştigat libertatea pe care o au copiii când se joacă, sinceritatea lor şi adevărul pe care îl fac cei mici în timpul jocului. Toate aceste învăţături le-am practicat pe scenă şi astfel mi-am desăvârşit munca de actor“, spune el.