VIDEO Cum se descoperă un model internaţional
0Diana Dondoe şi Catrinel Menghia se află printre româncele care s-au afirmat în moda internaţională. Intrarea în lumea modelingului are loc sub auspicii ceva mai puţin extravagante decât peisajul în sine şi nu este un lucru atât de „strălucitor“ pe cât s-ar crede.
Fetele care se afirmă prin fizicul lor sunt deseori „ridicate" de pe stradă sau din diverse locuri publice, din oraşe de provincie sau chiar din sate. Alina Brăilescu este scout de peste 10 ani, iar în prezent este responsabilă cu „descoperirile" la agenţia Best Models. Scout, termenul folosit pentru aceşti agenţi, înseamnă cercetaş în limba engleză, dar cuvântul îşi are originile în franţuzescul „escoute", care înseamnă deschizător de drumuri.
„Asta facem noi, lansăm modele, după ce le identificăm", spune Alina Brăilescu. Din 2004, agenţia pleacă anual cu caravana prin toată România. Scopul: identificarea fetelor care se încadrează în categoria posibilelor modele.
După căutări în Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Suceava, Galaţi, Constanţa, Iaşi, Ploieşti, Oradea, Chişinău şi Bucureşti, are loc concursul Next Generation Models, unde va fi aleasă câştigătoarea cu titlul „Cel mai bun tânăr model al anului". Anul acesta finala are loc la 29 noiembrie, la Teatrul Naţional Bucureşti - Sala Atelier, unde vor fi prezenţi agenţi internaţionali, designeri, fotografi de modă şi editori de modă.
Din portofoliul agenţiei fac parte nume cunoscute precum vedeta Acasă TV Mădălina Drăghici sau modelele internaţionale Rodica Lăzărică şi Ioana Timoce.
Deschizătoare de drumuri
Dar cum ajungi model internaţional? „Fetele se înscriu la preselecţie, vin cu poze şi defilează în faţa juriului câţiva paşi. Nu trebuie să stea în costume de baie sau în rochii de seară, ne-am întâlnit de mai multe ori cu prejudecata asta", povesteşte Alina.
Accentul se pune pe înălţime, măsuri şi fizionomie, şi în special pe naturaleţea fetei. Poveştile frumoaselor României care au reuşit să-şi facă un nume în industria internaţională a modei sunt multe. Irina Lăzăreanu, Diana Dondoe, Catrinel Menghia sau Elena Băguci au tras lozul norocos cu sau fără voia lor. Dacă unele dintre ele au intuit că ar putea să aibă succes în lumea modei şi s-au înscris la diverse competiţii de frumuseţe, altele au fost descoperite chiar pe stradă de oameni care se ocupă cu aşa ceva: caută posibile modele pentru podiumurile de afară.
Mădălina Drăghici
Un deschizător de drumuri este fostul manechin Dana Săvuică, care a descoperit-o pe Diana Dondoe. Se întâmpla în 1997, la Craiova, la un concurs de frumuseţe organizat de Săvuică, unde Diana a câştigat locul 1. Imediat după aceea, olteanca în vârstă de 15 ani, a fost trimisă la Paris, unde a „crescut" sub îndrumarea lui Giani Portmann, un scout român stabilit în Franţa de mai bine de zece ani.
După ce a defilat pentru mari case de modă ca Chanel, Givenchy, Calvin Klein ori Donna Karan, a apărut în calendare alături de modele celebre ca Naomi Campbell şi Adriana Lima, românca a reuşit performanţa de a se situa pe locul 3 într-un top 50 al celor mai bune modele din lume.
Frumuseţea, o ecuaţie matematică
„Din păcate, până acum, în România n-am găsit decât o singură fată care să reunească toate calităţile pe care ar trebui să le întrunească un model: Diana Dondoe. Încă mai caut", spune Giani Portmann.
Noţiunea de model care ar trebui să respecte canoanele 90-60-90 este una falsă în opinia lui Portmann, dar există, totuşi, anumite reguli.
„Sună ciudat, dar frumuseţea este o ecuaţie matematică: distanţa dintre baza nasului şi bărbie trebuie să fie aceeaşi cu distanţa dintre sprâncene şi baza părului. Sunt reguli care trebuie respectate: cum ar fi numărul de aur (1,61803399) care reprezintă înălţimea piramidei lui Keops împărţită la jumătatea bazei. Dacă împarţi înălţimea la distanţa dintre buric şi sol trebuie să obţii această cifră", spune aceasta.
După aceste reguli se ghidează şi Dana Săvuică, care spune că este tot timpul în căutarea unor noi frumuseţi, în licee, la balurile de boboci, pe stradă ori în cluburi.
„Pe Alina Ilie care a apărut pe coperta «Elle» România luna trecută, am descoperit-o într-o staţie de tramvai, când venea de la şcoală. Acum am trimis-o la Paris, la aceeaşi agenţie care se ocupă de Diana Dondoe. Pe oriunde merg, «filez» trotuarele, intersecţiile", povesteşte Săvuică.
Catrinel Menghia
Tot pe stradă a fost descoperită şi Catrinel Menghia, de către un scout al agenţiei MRA Models. „Era în 2001, în Iaşi. Pe atunci făcea sport de performanţă, era foarte atletică. Am adus-o la Bucureşti, unde a participat la concursul Ford Supermodel of the World, la fel ca şi Elena Băguci. Culmea a fost că niciuna nu a câştigat locul întâi", îşi aminteşte Liviu Ionescu, director al agenţiei de modele MRA Models.
Băguci, o tânără de 15 ani din satul Chirnogi, situat undeva în Bărăgan, a ajuns la concurs adusă de o verişoară care locuia în Bucureşti. Acum, Băguci trăieşte la New York şi, ca şi Dondoe, a prezentat pentru mai toţi creatorii de modă importanţi. La fel ca şi compatrioatele ei, Catrinel Menghia, considerat cel mai bine cotat model român de lenjerie intimă, s-a stabilit peste hotare, în Italia.
"Pentru a deveni top-model, drumul este foarte lung. Manechinul este o imagine care trebuie să-şi facă un nume."
Giani Portmann
agent
"Din păcate, până acum, în România n-am găsit decât o singură fată care să reunească toate calităţile necesare unui model: Diana Dondoe. Ea a reuşit performanţa să ocupe locul 3 într-un top 50 al celor mai bune modele din lume."
Giani Portmann
agent
Cindy Crawford, descoperită în lanul de porumb
Cindy Crawford rămâne pe lista marilor designeri
Supermodelele anilor '90, Cindy Crawford, Linda Evanghelista, Naomi Campbell şi Claudia Schiffer, au schimbat faţa meseriei şi modul în care este percepută. La rândul lor, au avut parte de începuturi de carieră la fel de nonconformiste precum carierele în sine.
Cindy Crawford a fost descoperită la 16 ani, de un fotoreporter care a fotografiat-o în timp ce depănuşa porumb. Reacţiile pozitive pe care le-a primit după publicarea imaginii au convins-o să se înscrie la o agenţie de modele, iar restul este istorie.
Antimodelul Kate Moss
Naomi Campbell a fost zărită de un agent Ford în timp ce-şi făcea cumpărăturile în Covent Garden, în Londra, iar Gisele Bundchen în timp ce mânca la McDonald's, într-un mall. Kate Moss avea 14 ani când îşi începea cariera de model, fiind remarcată pe un aeroport, în New York. La 15 ani, devenea antimodelul, cu figura şi cu silueta ei aflată în contrast cu trupurile feminine afişate de manechinele în vogă pe atunci.
Moss avea doar 1,70 metri înălţime, în timp ce supermodelele nu coborau sub 1,80 metri. La rândul ei, Kate Moss a fost cea care a descoperit-o pe Irina Lăzăreanu, modelul de origine română care a emigrat în Canada la vârsta de 5 ani, împreună cu părinţii săi. Deşi până atunci mai încercase câteva joburi de model ca să-şi plătească chiria, Lăzăreanu a dat lovitura când prietena ei, Kate Moss, a propus-o pentru un pictorial în revista „Vogue", ediţia franceză.