VIDEO Artişti la vârsta copilăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medeea  Marinescu, actriţă la Teatrul Naţional din Bucureşti
Medeea Marinescu, actriţă la Teatrul Naţional din Bucureşti

Lumea îi ştie drept Maria, Mirabela, Veronica, Pistruiatul. Filmul le-a deschis o uşă, dar nu toţi au trecut dincolo de ea. Presa vremii îi numea copii-minune. Unii dintre ei sunt nume cunoscute în teatru sau film. Alţii s-au pierdut în anonimat mergând pe alte căi decât cele aflate în luminile rampei.

„Maria Mirabela doi crini cu ochi de poveşti/ Sub cerul ca umbrela/ Alături de prieteni/ Ce bine e să trăieşti". Versurile melodiei cântate de Mihai Constantinescu sunt un paşaport valabil pentru orice vârstă spre copilărie:

„Maria Mirabela", filmul regizat de Ion Popescu Gopo, a lansat în urmă cu 30 de ani două micuţe vedete: Gilda Manolescu (interpreta Mariei, fetiţa cea bună) şi Medeea Marinescu (interpreta Mirabelei, fetiţa rea). Filmul şi personajele sale au rămas repere pentru cinematografia românească. Medeea Marinescu, astăzi în vârstă de 36 de ani, actriţă la Teatrul Naţional din Bucureşti, este, pentru publicul nostalgic, tot Mirabela.

„Startul  spre ceea ce urma să fac a fost dat de acest rol. A fost o întâmplare să iau castingul, să-l cunosc pe Ion Popescu Gopo. O întâmplare fericită a fost şi ca filmul să fie iubit de public şi să dăinuie 30 de ani. Toate acestea mi-au asigurat un capital uriaş: simpatia publicului. La facultate înţelegi că actoria este o profesie, că trebuie să te şlefuieşti şi că acel capital nu este suficient. Devii responsabil şi dator", povesteşte Medeea despre ce a însemnat Mirabela pentru cariera ei.

„Fetiţa cea rea" a murit

 Colega ei de filmări, Gilda Manolescu, „fetiţa cea bună", a avut altă soartă. A plecat în Germania cu mama ei, care s-a recăsătorit acolo. „Am încercat să iau legătura cu ea însă nu am reuşit. Gilda a murit în urmă cu an. Am aflat după ce am primit un telefon de la cineva care era prieten cu mama ei. Am fost şocată", adaugă Medeea acest amănunt trist. Lulu Mihăescu, alias „Veronica" din filmul Elisabetei Bostan, nu a valorizat „capitalul de simpatie" oferit de rol.

Lulu a încercat să se desprindă de imaginea fetiţei cu codiţe şi ochi migdalaţi şi să-şi creeze o nouă identitate artistică. O piesă respinsă la Festivalul de la Mamaia şi scurta carieră de clăpar în formaţia Timpuri Noi au convins-o să renunţe la România şi să se mute în Canada în 1996. Astăzi, „Veronica" are 43 de ani şi este departe de statutul de star pe care mulţi i l-au prezis. 

„Pistruiatul", o existenţă comună

În copilărie şi adolescenţă, Andrei Duban, a jucat în 14 filme



Puţini ştiu cine este Costel Băloiu. Este suficient să spui „Pistruiatul" şi imediat îl vezi pe băiatul ştrengar, în pantaloni scurţi, însoţit de câinele Calu. Costel Băloiu, fost Pistruiatul, este şofer. Un destin comun pentru un copil care avea toate şansele să devină actor profesionist. Greşelile adolescenţei, printre care şi o căsătorie la vârsta de 18 ani, lipsa cuiva „care să-l tragă de urechi" după cum a mărturisit într-un interviu, i-au gravat o existenţă comună.

Strălucirea nu este eternă. Costel Băloiu (51 de ani) ştie cel mai bine acest lucru.  Andrei Duban (38 de ani), actor la Teatrul Naţional din Bucureşti, a debutat la televiziune la vârsta de şase ani. Nu există săptămână să nu apară în emisiunile „Lumea copiilor" sau „Caruselul copiilor". Copil şi adolescent fiind, a făcut 14 filme, dintre care unul cu rol principal („Acţiunea Zuzuc", regia Gheorghe Naghi).

Duban a fost remarcat la Festivalul Naţional Cântarea României, unde a câştigat succesiv faza pe şcoală, pe sector, pe Bucureşti şi pe ţară. Această înălţime „patriotică" i-a conferit statutul de recitator de poezii la diverse evenimente omagiale în vremea comunismului. Andrei Duban nu a fost copil de „ştabi" sau de activişti. Zice că nu a avut pile, ci doar „talent şi noroc". Îşi aminteşte cu plăcere de copiii talentaţi ca el, precum Dana Mladin, care i-a fost colegă la „Şcoala Vedetelor" (astăzi producătoare la Antena 1) sau Dorina Chiriac, actriţă.

"A fost o întâmplare să iau castingul, să-l cunosc pe Ion Popescu Gopo. O întâmplare fericită a fost şi ca filmul să fie iubit de public şi să dăinuie 30 de ani. "
Medeea Marinescu
actriţă

"Dacă nu aş fi fost actor? Îmi este imposibil să mă imaginez făcând altceva!"
Andrei Duban
actor

„Fenomenul" Cleopatra Stratan

În copilărie şi adolescenţă, Andrei Duban, a jucat în 14 filme

Cleopatra Stratan a uimit lumea pe când avea trei ani Foto: Agerpres



La vârsta de 3 ani, în 2006, Cleopatra Stratan stabilea un record în România: era cea mai tânără interpretă care vindea 12.000 de exemplare dintr-un album la numai o săptămână de la lansare. Melodia „Ghiţă" a fost difuzată inclusiv la posturile de radio străine, iar fetiţa cantautorului Pavel Stratan era numită „copil-minune". „Cleomania" a devenit rapid un fenomen muzical şi comercial, fiind lansată inclusiv o păpuşă cu numele micuţei soliste.

De fapt, aceasta este rolul industriei showbizz: să facă bani şi să lanseze vedete, indiferent de vârstă. Dacă Shirley Temple, Drew Barrymore sau Macaulay Culkin par azi „depăşiţi", să aruncăm o privire în grădina Disney Channel, unde Hannah Montana, Jonas Brother sau Selena Gomez sunt nişte adolescenţi în plină ascensiune. Şi plini de bani.

Cleopatra Stratan a uimit lumea pe când avea trei ani
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite