Iată cum îţi poţi înfrumuseţa dantura...
0Un zâmbet de invidiat, cu o dantură ireproşabilă, poate fi obţinut mai uşor graţie tehnologiilor stomatologice din ce în ce mai performante. Aceste proceduri implică însă şi riscuri pe care este bine să le cunoşti.
Înainte de a recurge la oricare dintre metodele de înfrumuseţare dentară, asigură-te că alegi un medic cu experienţă în acest domeniu.
De asemenea, înainte de a te bucura de avantajele estetice ale procedurilor dentare moderne, informează-te asupra riscurilor pe care le implică şi întreabă medicul stomatolog ce efecte pe termen lung au aceste tehnici.
Albirea, între avantaje şi riscuri
Cea mai utilizată metodă de cosmetizare dentară este albirea. Oricare ar fi tehnica aleasă, este necesară respectarea indicaţiilor medicului, în caz contrar existând riscul ca smalţul să fie afectat.
Albirea se poate realiza prin mai multe procedee, cea mai întâlnită fiind cea cu gutiere (1), disponibile în cabinetele dentare la preţuri în jur de 200 lei. Acasă, se pot utiliza paste de dinţi speciale, precum cele de la Elgydium (2), disponibile în farmacii, preţ: 20,10 lei.
Efect de albire se poate obţine şi cu pasta de dinţi Blend-a-Med 3D White Pearl (3), preţ: 19,99 lei. Pentru rezultate maxime, se pot folosi periuţele speciale, cum sunt cele de la Elgydium (4), preţ: 10,53 lei. Datorită microsferelor non-abrazive, acestea ajută la recăpătarea strălucirii dinţilor.
Periuţa Elgydium Creation (5), la acelaşi preţ, previne şi acumularea plăcii bacteriene. În cazul soluţiilor speciale de albit, acestea se aplică în gutiere (dispozitive din plastic care se mulează pe dantură), fiind necesară respectarea concentraţiei indicate de medic. Albirea, dacă nu este realizată corespunzător, poate produce sensibilizarea la rece, acru şi la amar.
Faţetarea se practică în scop corector
Pentru poziţionarea corectă a dinţilor, dar şi pentru mascarea şi refacerea danturii afectate de carii, se poate recurge la faţetare. Cea mai ieftină este cea realizată cu un compozit.
Un posibil dezavantaj al procedurii este apariţia petelor pe dinţii trataţi. În schimb, faţetarea cu porţelan, are avantajul că păstrează culoarea dinţilor.
Acelaşi efect cosmetic se poate obţine şi cu ajutorul coroanelor dentare ceramice, care acoperă întreaga suprafaţă a dintelui. În cazul dinţilor sparţi sau deformaţi, se poate recurge şi la restaurare, care constă în aplicarea pe dinte a unui material compozit. Procedura implică riscul ca porţiunea lipită a dintelui să îşi schimbe culoarea sau să se spargă.
Bijuteriile dentare ţin chiar şi 4 ani
Aplicarea bijuteriilor (aur, diamant) durează cel mult o jumătate de oră. Fixarea acestora se efectuează numai în cabinetul stomatologic, cu ajutorul unui adeziv special, după ce, în prealabil, dintele pe care urmează a fi pusă bijuteria a fost tratat cu un gel mineralizant. Bijuteria poate fi ţinută pe dinte până la patru ani.
Detartrajul poate avea efect de albire
Unul dintre inamicii dinţilor sănătoşi, tartrul trebuie îndepărtat periodic. Această manevră se realizează de către medicul stomatolog, de regulă cu ajutorul ultrasunetelor. Detartrajul poate ajuta şi la obţinerea unui efect de albire dentară. De asemenea, după detartraj, este posibil să se observe şi prezenţa unor carii, care necesită tratament.
Specialistul nostru
Dr. Despina Miciulică
stomatologie generală
şi pedodonţie.
Albirea dentară, faţetele ceramice şi coroanele ceramice sunt câteva dintre procedeele frecvente de estetică dentară. Faţetele ceramice acoperă perfect dinţii, în aşa fel încât să corecteze atât modificările de culoare, de poziţie sau de formă ale dinţilor, cât şi leziunile carioase de la nivelul acestora.
Aparatele ortodontice (bracket-urile ceramice, aparatele linguale) moderne sunt cele căutate nu doar din punct de vedere al eficienţei, ci şi al aspectului şi confortului psihic al pacientului pe toată durata tratamentului. Există multe alte avantaje legate de aceste lucrări cosmetice, fiind importante atât din punct de vedere al sănătăţii pe termen lung, cât şi al esteticii.
Alternativă
În cazul albirii cu laser există un risc mai mic de sensibilitate dentară.