«Pot face vaccinul împotriva gripei noi?»
0Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.
«Pot stopa cumva căderea părului?»
De aproximativ un an, a început să-mi cadă părul din ce în ce mai mult. Am doar 33 de ani şi până nu demult mă mândream cu podoaba mea capilară bogată. Acum sunt nevoit să mă tund cât mai scurt. În fiecare dimineaţă observ fire de păr pe pernă, căderea părului fiind şi mai accentuată după ce mă spăl pe cap. Am observat că părul se răreşte mai ales în creştetul capului. Menţionez că atât tatăl, cât şi bunicul meu au chelit după vârsta de 35 de ani. Calviţia se moşteneşte genetic? Ce soluţii există pentru a stopa sau cel puţin pentru a încetini căderea părului? Adrian, Piteşti
Căderea părului la bărbaţii trecuţi de 30 de ani este în general determinată genetic şi nu există un tratament care să stopeze definitiv evoluţia calviţiei. Există două mari categorii de medicamente recomandate în astfel de cazuri. Unele se aplică local şi stimulează circulaţia sanguină la nivelul rădăcini firului de păr, iar altele se administrează pe cale orală şi interferă cu hormonii masculini.
În afară de aceste medicamente, care se iau doar la recomandarea dermatologului, mai există şi unele suplimente nutritive cu vitamine, minerale şi cu aminoacizi, care hrănesc firul de păr, sau soluţii capilare, nutritive care se aplică prin masarea pielii capului.
Prof. dr. Anca Zbranca medic specialist dermatolog
«Cum se poate trata Spina bifida?»
Am o fetiţă de opt ani, care a fost diagnosticată cu Spina bifida (mielomeningocel toracolombar), fiind paralizată de la mijloc în jos. Probabil din lipsa mişcării, aceasta are şi un surplus de greutate (46 kg). Vă rog să mă ajutaţi cu un sfat medical în ceea ce priveşte diagnosticul şi cu câteva îndrumări referitoare la alimentaţie. Menţionez că fetiţa a fost operată la coloană când avea vârsta de cinci-şase luni. În prezent, face kinetoterapie de patru ori pe săptămână. Au mai apărut terapii noi, la noi în ţară sau în străinătate? Nicoleta Aslău, Timişoara
Mielomeningocelul este o formă de Spina bifida, fiind o malformaţie congenitală a coloanei vertebrale, ce poate duce la apariţia tulburărilor motorii parţiale sau totale ale membrelor inferioare. Dacă fetiţa s-a născut cu paralizie, nu există şanse de recuperare. Dacă tulburările au apărut după operaţie, există un grad de recuperare prin kinetoterapie.
În ceea ce priveşte alimentaţia, aceasta trebuie să fie variată şi echilibrată, evitându-se dulciurile rafinate, pastele şi făina albă. Se recomandă cât mai multe fructe şi legume crude, salate, cereale şi paste integrale, orez brun, pâine neagră şi iaurt degresat. Puteţi adăuga în dietă şi câte un pahar de suc obţinut din morcov, sfeclă roşie, ţelină, ridiche neagră (20 grame) şi un cartof crud decojit. Periodic, se recomandă şi o cură cu vitaminele A, C, E, seleniu şi zinc.
Dr. Adrian Dumitrescu,medic specialist pediatrie,Vicepreşedinte Societatea Română de Homeopatie
«Ce soluţii există pentru durerile de spate?»
Am 61 de ani şi, de mai bine de un an, am mari probleme cu spatele, pe care nimeni nu reuşeşte să mi le trateze. În urma unei crize, am rămas imobilizată la pat şi am fost nevoită să fac injecţii cu Voltarene şi fizioterapie. După tratament, am scăpat de simptome pentru un timp, însă am făcut o nouă criză care, de data aceasta, nu a mai trecut cu tratamentul anterior. Am făcut o serie de teste şi am fost diagnosticată cu polidiscopatie vertebrală, hemangioame corp vertebral şi osteoporoză.
Am urmat numeroase terapii, însă problemele persistă şi chiar se agravează, potrivit ultimelor investigaţii. Ce mă sfătuiţi să fac şi ce medic ar trebui să mai consult? Constanţa Balaniuc, Bucureşti
Sfatul meu este să urmaţi un program susţinut de gimnastică medicală, asociat cu un program de electrostimulare. Aceste şedinţe trebuie făcute de câte trei ori pe săptămână, timp de câteva luni. Terapia este benefică atât pentru coloana vertebrală şi pentru aparatul locomotor, cât şi pentru a încetini evoluţia osteoporozei. Polidiscopatia, asociată cu modificările de statică vertebrală şi cu osteoporoza, necesită o tonifiere musculară adecvată şi o bună utilizare a calciului la nivelul oaselor şi muşchilor. Vă aştept la o consultaţie, pentru a stabili o terapie individualizată.
Dr. Georgiana-Ozana Tache medic primar balneofizioterapie şi recuperare medicală
«Pot face vaccinul împotriva gripei noi?»
Am 51 de ani şi sufăr de alergie la beta-lactamice. Boala se manifestă prin apariţia unor pete pe tot corpul, care provoacă mâncărimi şi umflarea feţei şi ochilor. Precizez că diagnosticul stabilit de medicul alergolog nu se bazează pe teste alergologice, ci doar pe consult. Aş dori să ştiu dacă, în situaţia în care sunt alergic la antibiotice, pot să fac vaccinul împotriva gripei noi. Ioan L., Mediaş
Din datele prezentate de dvs., reiese că aveţi o reacţie adversă la antibiotice din clasa penicilinelor, ceea ce, de obicei, aduce după sine recomandarea de a evita tratamentele cu medicamente înrudite structural. În ceea ce priveşte siguranţa vaccinării, principalele contraindicaţii valabile pentru orice tip de vaccin sunt reprezentate de reacţiile alergice severe, de tip şoc anafilactic la administrarea unui vaccin asemănător, alergia la ou sau la alte componente ale vaccinului.
În situaţia descrisă, este recomandabilă reevaluarea alergologică pentru investigarea factorilor de risc specifici, eventual neinvestigaţi încă, astfel încât decizia din punct de vedere alergologic să fie luată coroborând mai multe date.
Dr. Camelia Berghea medic primar alergologie-imunologie clinică Spitalul clinic de psihiatrie „Alexandru Obregia"
«Copilului meu îi amorţesc mâinile»
Băiatului meu în vârstă de 17 ani îi amorţesc atât de tare mâinile atunci când iese din casă, încât nu le mai poate mişca. Toată mâna i se înroşeşte şi mai-mai că plânge atunci când revine la căldură. La şcoală nu mai poate să scrie. Simptomele i se atenuează doar când bagă mâinile în apă rece, timp de câteva minute, şi apoi în apă caldă. Este aceasta o soluţie? Am consultat medicul de familie, însă acesta nu ne-a recomandat niciun remediu. De asemenea, vă rog să-mi spuneţi şi ce tratament este indicat în caz de viermi intestinali.Ana, Satu Mare
Este posibil să fie vorba despre sindromul Raynaud. Această boală poate fi congenitală sau, în unele cazuri, poate fi asociată cu o serie de afecţiuni, cum ar fi sclerodermia, dermatomiozita sau lupusul eritematos sistemic. Apariţia sindromului Raynaud este potenţată şi de fumat sau de anumite tipuri de leziuni. Terapia constă în administrarea de vasodilatatoare, folosirea mănuşilor sau compreselor calde şi în tratamentul afecţiunii de bază. Sfatul meu este să consultaţi un medic specialist internist sau un reumatolog. În ceea ce priveşte viermii intestinali, tratamentul se stabileşte după aflarea rezultatelor examenului de coprocultură.
Dr. Radu Leon George medic de familie,competenţă în fiziokinetoterapie