Farmacia verde pentru bila leneşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele macerate, decocturi şi sucuri extrase din trufandale cu efecte  antiinflamatoare, diuretice şi antispastice stimulează în mod natural secreţia vezicii biliare, fiind benefice şi pentru detoxifierea ficatului.

Bila leneşă, denumită în termeni medicali dischinezie biliară hipotonă, este o afecţiune larg răspândită. Regimul alimentar nesănătos, stresul, predispoziţia genetică şi sedentarismul sunt principalii factori de risc ai bolii. Ceaiurile preparate din plante, sucurile extrase din legume, dar şi uleiurile esenţiale cu  proprietăţi coleretice, colagoge şi antiinflamatorii pot îmblânzi problemele cauzate de proasta funcţionare a bilei.

Calmante din dovleac

O cură cu un decoct preparat din codiţe de dovleac are efect diuretic, colagog şi calmant, iar rezultatele apar după primele patru-cinci zile de tratament. Pentru a avea efect pe termen lung, trebuie urmat cel puţin două săptămâni. Decoctul se prepară astfel: se toacă mărunt două linguri cu codiţe de dovleac (uscate sau verzi) şi se fierb în 500 ml de apă timp de 15 minute. După ce s-a răcit, decoctul obţinut se strecoară şi se bea pe parcursul unei zile. 

Un alt remediu foarte bun în cazul crizelor de bilă este maceratul din seminţe de dovleac. Terapeuţii spun că acest preparat aduce multe beneficii  suferindului de dischinezie biliară: o cură de zece zile cu un astfel de macerat stimulează puternic secreţia de bilă, curăţă ficatul de toxine şi are un efect relaxant asupra vezicii biliare. Maceratul se prepară din patru linguri cu seminţe de dovleac decojite şi zdrobite, care se macerează timp de trei ore în 500 ml de apă. Leacul se bea călduţ, în două-trei etape.

Ridichea, un bun detoxifiant

Sucul proaspăt de ridichi de lună (cele roz), obţinut prin zdrobirea acestora, stimulează eliminarea bilei şi este un bun calmant. Timp de o lună, cât durează cura, se administrează zilnic câte 25 g de suc dimineaţa, înainte de micul dejun. Terapia cu acest suc este benefică, de asemenea, pentru detoxifiere, precum şi în afecţiuni ale ficatului sau în caz de litiază biliară. 

Un preparat obţinut din următorul amestec de plante: coada-şoricelului, sunătoare, măceşe, mătase de porumb, turiţă-mare, păpădie, rostopască şi frunze de mentă acţionează ca antiinflamator, diuretic şi antispastic. El se foloseşte sub formă de decoct, care se prepară dintr-o lingură de amestec de plante şi din 250 ml de apă. După ce fierbe cinci minute, ceaiul se lasă la infuzat un sfert de oră. În timpul curei, care trebuie continuată zece zile, se bea câte o cană de ceai înaintea meselor principale, îndulcit cu puţină miere.                                                                                                                                    

Păpădia dizolvă colesterolul «rău» 

Întreaga plantă are efect vindecător, mai ales datorită sărurilor de potasiu şi principiilor amare din compoziţia sa. Preparatele cu păpădie au indicaţii pentru cele mai diverse necazuri hepatobiliare: stimulează secreţiile bilei şi ale ficatului, reduc aciditatea gastrică, ajutând la eliminarea colesterolului din organism şi, în acelaşi timp, la detoxifiere. Infuzia se prepară din două linguriţe de frunze mărunţite şi dintr-o cană cu apă clocotită. Doza indicată este de câte două căni pe zi, un interval de cinci săptămâni.

Remediu rapid în caz de criză

Când apar primele semne care anunţă o criză de bilă, prepară un ceai dintr-o linguriţă de păpădie şi dintr-o cană cu apă clocotită. Pune ibricul pe foc două minute şi lasă să se infuzeze alte trei minute. Bea zilnic câte o ceaşcă înaintea meselor principale. În acelaşi timp, pentru a grăbi eliminarea bilei, aplică pe zona bolnavă un săculeţ umplut cu sâmburi de cireşe, încălzit în cuptor, cât să-l suporte pielea, iar deasupra pune o pătură pentru a menţine căldura circa 30 de minute.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie competenţe în apifitoterapie
reflexoterapeut


Pentru prevenirea crizelor de dischinezie biliară şi pentru corectarea tulburărilor de fond, este utilă terapia cu plante cu efect coleretic-colagog, care favorizează secreţia şi eliminarea de bilă în duoden şi îmbunătăţesc tranzitul intestinal. În acest caz sunt indicate plantele tonic-amare, care se folosesc sub formă de ceaiuri, de tincturi şi de comprimate. Rostopasca, de exemplu, regenerează şi celula hepatică; anghinarea reduce nivelul colesterolului şi trigliceridelor din sânge, iar păpădia are acţiune tonic-hepatică şi curăţă sângele de toxine. Se poate face cură cu tije de păpădie proaspete.

Leac

Câte trei linguri cu ulei de sunătoare pe zi (de la magazinele de profil) stimulează funcţionarea bilei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite