Dieta care creşte pofta de mâncare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dieta care creşte pofta de mâncare
Dieta care creşte pofta de mâncare

Îţi lipseşte pofta de mâncare sau, din contră, apetitul tău este crescut? Află ce alimente trebuie să incluzi în dietă sau, dimpotrivă, pe care să le eviţi.

Grăsimile saturate din alimente, în special cele din carne, din lactate şi din uleiurile de palmier şi de cocos, cresc apetitul, blocând semnalele care ajung la creier şi care anunţă că organismul a consumat destulă hrană. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat pe animale de laborator şi publicat în revista „The Journal of Clinical Investigation“.

Cercetătorii americani de la Centrul Medical UT Southwestern din Dallas afirmă că rezultatele la care au ajuns confirmă recomandările nutriţioniştilor cu privire la limitarea consumului de grăsimi, deoarece acestea îi determină pe oameni să mănânce mai mult decât au nevoie. Explicaţia este că grăsimile saturate activează o genă, PKCB, care inhibă acţiunea leptinei, hormon care semnalează senzaţia de saţietate. Cantitatea de grăsimi saturate trebuie să reprezinte 7 la sută din totalul caloriilor de care avem nevoie zilnic.

Duşmanii apetitului

Stresul, administrarea medicamentelor în exces, tabagismul şi consumul de alcool sunt cauze ale apariţiei inapetenţei. Uneori, lipsa poftei de mâncare poate semnala şi apariţia unei boli infecţioase.

Mierea, pe stomacul gol

image

O singură linguriţă de miere pe zi este de ajuns pentru stimularea apetitului. Mierea conţine aproape toate mineralele şi vitaminele necesare organismului. Atenţie, nu se recomandă administrarea sau consumul de miere fără acordul medicului, dacă ai diabet.

Fructele cresc secreţia gastrică 

Pentru a limita consumul excesiv de grăsimi saturate, poţi mânca fructe şi legume. Consumate în stare proaspătă şi incluse zilnic în dietă, fără sare sau zahăr, ele cresc secreţia gastrică şi, deci, pofta de mâncare. Cele mai puternice efecte le au citricele, ardeiul roşu, hreanul şi ridichile. Din categoria condimentelor care cresc apetitul fac parte rozmarinul, chimenul, coriandrul, anasonul, măghiranul şi tarhonul.

Sfat

Mestecă rădăcină de ghimbir cu 30 de minute înainte de masă pentru a-ţi stimula apetitul.

Atenţie la carbohidraţi!

image

Produsele făinoase, dulciurile şi băuturile carbogazoase sunt surse de carbohidraţi care determină organismul să consume din ce în ce mai multe alimente.

Făinoasele cresc glicemia, apoi o scad, stimulând astfel apetitul.

image

Specialistul nostru


Livia Nena
biolog nutriţionist

Este bine să diferenţiem senzaţia de foame de anumite pofte. Foamea apare când, în urma unei activităţi fizice intense, organismul rămâne fără rezerve (carbohidraţi, proteine), ce reprezintă carburanţii organismului. Poftele apar din diverse motive: perioade stresante, fluctuaţii hormonale.

De pildă, pofta de dulciuri apare atunci când scade nivelul glucozei din sânge. De asemenea, consumul de produse zaharoase şi de băuturi carbogazoase dulci stimulează cantitatea de insulină, ceea ce duce la o creştere a poftei de mâncare prin scăderea glicemiei. Există însă şi foarte multe plante care intră în categoria „condimente“, ce au rolul de a stimula pofta de mâncare. Cimbrul, rozmarinul, salvia, busuiocul şi ghimbirul cresc secreţia de sucuri gastrice şi pancreatice, stimuleazând activitatea biliară.

Ghid de nutriţie

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare

Sfeclă roşie pentru anemie

image
image

Sfecla roşie este un adevărat depozit de vitamine şi de minerale. Cui îi este recomandată în mod deosebit această legumă ne spune specialistul nostru.

Reglează tensiunea

Această legumă conţine potasiu şi acid folic, substanţe ce reglează tensiunea arterială şi previn apariţia sau agravarea bolilor cardiovasculare. Sfecla roşie este un calmant al sistemului nervos, datorită potasiului pe care îl conţine. Ea ajută şi la eliminarea grăsimilor, de aceea este recomandată persoanelor cu un nivel mare de colesterol sau în curele de slăbire. Betanina, care dă culoarea acestei legume, este un puternic antioxidant cu rol în prevenţia cancerului. Cantitatea mare de fier şi de acid folic din compoziţie o indică persoanelor anemice.

Se poate fierbe sau coace

Spre deosebire de nutrienţii din alte legume, cei din sfecla roşie nu se distrug prin prelucrare termică. Ea este la fel de sănătoasă dacă o fierbem în apă ori la aburi sau dacă o coacem. Poate fi consumată şi crudă, ca garnitură la friptură, pentru că nu îngreunează digestia. Din sfeclă se poate prepara un suc gustos şi plin de vitamine. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite