5 aliaţi care ţin diabetul în frâu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O scădere cu 10 la sută a greutăţii corporale te ajută să reduci considerabil nivelul zahărului din sânge, arată studiile. Iar pentru a face acest lucru, este bine să incluzi în dietă alimente cu indice glicemic scăzut.

Dacă suferi de diabet este important ca, atunci când îţi alcătuieşti dieta, să ţii seama de faptul că trebuie să consumi alimente sărace nu doar în zaharuri, ci şi în sare şi în grăsimi şi bogate în fibre şi în proteine. Aceasta deoarece o alimentaţie corectă ajută la menţinerea glicemiei la un nivel cât mai apropiat de normal şi te fereşte şi de posibilele complicaţii ale dia­betului.

1. Legumele

Ardeii, varza, ceapa, usturoiul, morcovii, ţelina, sfecla, fasolea verde, vinetele, roşiile, ciupercile şi castraveţii sunt legume pe care, în funcţie de sezon, le poţi include cu succes în alimentaţie. Acestea au un conţinut scăzut de glucide, sub 10 la sută, fiind şi surse excelente de fibre, de vitamine şi de minerale cum ar fi: vitamina A, complexul de vitamine B, vitaminele C şi E, zinc, seleniu şi magneziu. Aşadar, încearcă să incluzi la fiecare masă cel puţin una dintre aceste legume, fie că le consumi în stare proaspătă, în salate, fie că le adaugi în ciorbe sau în tocăniţe.

2. Verdeţurile

Gama de verdeţuri este deo­sebit de vastă mai ales în sezonul cald şi, de aceea, acum este momentul să profiţi din plin de beneficiile acestor alimente. Astfel, fie că este vorba de salată verde, de spanac, de urzici, de lobodă sau de ştevie nu ezita să consumi verdeţuri zilnic. Ca şi legumele, acestea au puţine calorii, au un indice glicemic scăzut şi un conţinut ridicat de vitamine, de minerale şi de fibre, care normalizează glicemia.

3. Cerealele integrale

Dieta zilnică trebuie să includă circa 30-35 de grame de fibre. Iar o sursă excelentă de fibre sunt cerealele integrale. În plus, acestea sunt o sursă bogată de antioxidanţi, de vitamine, de minerale, de carbohidraţi şi de fitonutrienţi. În plus, consumul de cereale integrale contribuie la reducerea excesului ponderal. Însă trebuie să ai grijă să adaptezi numărul de porţii pe care le poţi consuma zilnic necesarului tău de calorii şi schemei de tratament antidiabetic pe care o urmezi.

4. Carnea slabă

O dietă echilibrată înseamnă să ai şi un aport adecvat de proteine. Iar necesarul de proteine îl poţi asigura prin consumul de carne slabă de pui sau de peşte. Consumă-le zilnic, dar în cantităţi mici. Specia­liştii recomandă ca o porţie de carne să nu depăşească 90 de grame după gătire şi ca înainte de preparare să fie înlăturată toată grăsimea vizibilă. De asemenea, aceste alimente trebuie consumate fierte sau la grătar.

5. Lactatele

Laptele, iaurtul şi brânza de vaci trebuie incluse zilnic în dietă, atâta vreme cât sunt degresate. Ele îţi oferă energie, fiind bogate în proteine, în calciu, în vitamine şi în minerale. Aşadar, micul dejun ar trebui să includă un produs lactat.

Beneficiu: O dietă sănătoasă stimulează activitatea pancreasului şi secreţia de insulină.

Evită fructele dulci!

Specialiştii atrag atenţia asupra fructelor cu un conţinut ridicat de zahăr, cum ar fi strugurii, smochinele, stafidele, perele sau prunele. Aceste alimente trebuie chiar excluse din dietă dacă suferi de diabet, deoarece au un indice glicemic crescut şi există riscul hiperglicemiei. Poţi consuma în schimb pepene, lămâi, căpşuni, cireşe, coacăze, nuci, mere şi gutui.

Specialistul nostru
Livia Nena
biolog nutriţionist

image

Având în vedere că diabetul este o afecţiune în care dieta joacă un rol major, persoanele cu această problemă ar trebui să fie sub supravegherea unui medic specialist. Alimentaţia acestora include un anumit gramaj al glucidelor pe zi, cantitatea permisă stabilindu-se individual.

Este esenţial să se respecte aportul permis de glucide, deoarece acesta este în strânsă corelaţie cu cantitatea de insulină administrată (la diabetul insulinodependent). Şi în cazul diabetului de tip 2 există restricţii în ceea ce priveşte cantitatea zilnică de glucide ce provin în special din făinoase, din lactate, din fructe şi din  legume cum sunt: morcovii, cartofii, mazărea şi fasolea uscată. Desigur, produsele zaharoase sunt interzise în diabet.

Este important să mănânci puţin şi des, să cântăreşti alimentele şi să iei masa la ore fixe.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite