INTERVIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In spatele insomniei se ascunde fie depresia, fie anxietatea Retetele pentru psihotrope ar trebui urgent securizate Stresul afecteaza din ce in ce mai multe persoane. De asemenea, incidenta

In spatele insomniei se ascunde fie depresia, fie anxietatea
Retetele pentru psihotrope ar trebui urgent securizate
Stresul afecteaza din ce in ce mai multe persoane. De asemenea, incidenta tulburarilor depresive a crescut. Cat de importanta este urmarirea pacientilor aflati sub terapie cu medicamente psihotrope, ne-a explicat dr. Irina Dan, medic primar psihiatru la Spitalul Clinic "Alexandru Obregia" din Capitala.
- Ce sunt medicamentele psihotrope?
- Medicamentele psihotrope sunt substante chimice, autorizate de toate forurile internationale, si care au efecte asupra sistemului nervos central. Unul dintre acestea este efectul trofic, adica de imbunatatire a hranirii celulelor nervoase. Un alt efect pe care il pot avea este cel de refacere a anumitor tipuri de celule nervoase dupa accidentele vasculare cerebrale sau dupa accidentele traumatice cerebrale. Pot, de asemenea, sa aiba un efect linistitor asupra creierului, antidepresiv sau chiar antipsihotic. Sunt diferite categorii de medicamente psihotrope. Ceea ce le uneste pe toate, indiferent de afectiunea pentru care au fost create, este faptul ca actioneaza asupra celulei nervoase.
- Unele dintre aceste medicamente pot fi cumparate si fara reteta?
- In aceasta categorie intra si medicamente care pot fi eliberate fara prescriptie medicala.
De exemplu, si vitaminele pot fi psihotrope la un moment dat. Grupul de vitamine B are un efect trofic favorabil asupra sistemului nervos si periferic. Dat fiind faptul ca exista un rasunet, uneori favorabil, iar alteori nefavorabil, al actiunii vitaminelor asupra sistemului nervos central, consider ca cel putin prima oara cand se administreaza astfel de produse este nevoie de o recomandare medicala.
- Pacientul trebuie sa mearga prima data la medicul de familie?
- Prima "statie", cea mai importanta pentru populatie, este medicul de familie. Acestia sunt evident din ce in ce mai bine pregatiti, au cursuri de perfectionare, au examene de atestare, deci o pregatire profesionala continua. Prima persoana cu care se poate deschide discutia despre suferinta care il macina este medicul de familie. Inainte de a ne repezi sa luam un flacon de medicamente despre care am auzit de la altii, este bine sa intrebam doctorul de familie. Daca acesta isi cunoaste intr-adevar pacientii de pe lista, atunci va sti sa gaseasca medicamentul indicat la bugetul pacientului si va stabili daca este necesar sau nu tratamentul. Pacientii pot fi tentati, din cauza reclamelor la diverse produse, sa incerce diverse remedii de care nu au nevoie. La randul sau, medicul de familie ii poate recomanda pacientului sa consulte un specialist. Important este modul de prescriere a medicamentelor care sunt utilizate in ambulator. E nevoie de o indrumare specializata. Sunt o gramada de produse expuse in farmacii care "ne iau ochii". Pana la un anumit nivel, medicul de familie poate prescrie unele medicamente antidepresive usoare, care sunt tot psihotrope, anxiolitice usoare, pe perioade scurte de timp, dar nu mai mult de o luna.
- Cat de importanta este monitorizarea pacientului?
- In cazul in care pacientul urmeaza tratament cu antidepresive, trebuie chemat la cabinet cam o data pe saptamana. La anxioliticele cu structura benzodiazepinica, o noua prezentare la medic ar trebui sa se faca la cateva zile de la prescrierea tratamentului.
Anxioliticele sunt substantele psihotrope care scad teama pacientilor. Cei care sufera de anxietate au atacuri de panica, le este frica de societate, au alte fobii etc. In aceste cazuri este nevoie de tratament pentru a diminua senzatia de teama fara obiect a pacientului. Unele dintre aceste medicamente, daca sunt folosite mai mult de 3-4 luni in doza mare si zilnic, pot duce la obisnuinta. Aceasta terapie este foarte buna, dar trebuie monitorizata. De aceea, orice eliberare de medicament din aceasta clasa trebuie sa se faca pe baza unei retete securizate.
- In cazul unei depresii, cat timp trebuie urmat trata-mentul?
- La orice terapie psihotropa, efectul nu apare peste noapte. Un tratament, fie anxiolitic, fie antidepresiv trebuie continuat cu rabdare. La cele mai moderne antidepresive, primele efecte apar in 7-10 zile. In legatura cu posibila dependenta data de unele produse psihotrope, securizarea retetelor este foarte importanta, pentru ca numai un medic poate stabili un tratament exact. Acesta este obligat sa monitorizeze pacientul in timpul terapiei si doza administrata. Antidepresivele nu dau dependenta si, ca urmare, tratamentul poate continua 6 luni, un an si chiar un an si jumatate pana pacientul se vindeca. Pregatirea momentului intreruperii trata-mentului se poate face prin psihoterapie. Alte medicamente psihotrope care trebuie atent monitorizate sunt hipnoticele sau inductoarele de somn. Insomnia nu este o afectiune in sine, ci un simptom. In spatele oricarei insomnii exista o traire, fie depresiva, fie anxioasa, fie deliranta etc. Pana se stabileste cauza, somniferul ar trebui prescris de medicul psihiatru. Exista o gama foarte larga de astfel de produse si fiecarui pacient i se potriveste un anume tratament, tinand seama si de alte afectiuni somatice, de activitatea pe care o desfasoara.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite