Ce pericole se ascund în piscină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce pericole se ascund în piscină
Ce pericole se ascund în piscină

Persoanele care merg la ştrand riscă să se îmbolnăvească de hepatita A sau de conjunctivită. Cele mai periculoase piscine sunt cele cu apă „clocită“ de razele soarelui. La temperaturi ridicate, clorul din piscină se evaporă, iar microbii se pot înmulţi necontrolat.

Cu cât este mai cald afară, cu atât riscul de a ne îmbolnăvi de la apa din piscină este mai mare, spun specialiştii. Şi asta din cauză că substanţele cu care sunt curăţate bazinele se evaporă la temperaturi ridicate.

Există situaţii în care, chiar dacă apa din piscină nu este caldă, clorul tot nu „îşi face bine treaba“. Şi asta pentru că, în cazul anumitor microbi, este nevoie de câteva zile pentru a fi distruşi de substanţele dezinfectante.

Riscul de îmbolnăvire creşte în cazul în care în bazin înoată şi persoane cu diverse afecţiuni contagioase. Astfel, pe lângă microbii care se înmulţesc în mod natural în apa din bazin, riscăm să mai contractăm şi virusul hepatitei A sau bacteria E. coli (care dă enterocolită).

Risc de astm la copii

În majoritatea situaţiilor, sistemul nostru imunitar este destul de puternic încât ucide bacteriile sau microbii pe care îi înghiţim accidental sau care pătrund în ochi ori în urechi.

Nu acelaşi lucru se întâmplă însă în cazul femeilor însărcinate, persoanelor cu boli cronice şi copiilor. „Copiii sunt mai vulnerabili în a dezvolta diverse afecţiuni cutanate - mai ales eczeme, foliculite, impetigo (cunoscut sub denumirea populară de «bube dulci»), negi. Pot apărea reacţii iritative, cu roşeaţă şi cu uscarea pielii“, subliniază Oana Clătici, medic specialist dermatologie, Clinica ANAIS din Bucureşti.

În cazul copiilor mai mici de doi ani, este interzis scăldatul în piscine acoperite. În timp, aceştia pot dezvolta astm.

„Clorul din piscină, în prezenţa urinei, transpiraţiei şi salivei, poate determina formarea unui gaz – triclormina, care pătrunde în plămânii copilului, având un efect nociv, asemănător cu cel al ţigărilor la adult“, mai spune specialistul.

După baie, aplicaţi spray pe picioare

Specialiştii recomandă evitarea piscinelor care nu au apa limpede şi care miros puternic a clor. Contrar opiniei generale, o apă corect dezinfectată trebuie să aibă un miros subtil de clor. Un conţinut ridicat de clor nu înseamnă neapărat o eficienţă mai ridicată, ci un risc mai mare de reacţii alergice, acnee sau de decolorare ori de cădere a părului.

„Faceţi duş înainte şi după ce aţi înotat, nu înghiţiţi apă din piscină şi purtaţi ochelari de protecţie. Nu mergeţi desculţi pe marginea piscinei, gresiei, grătarului de la duş şi folosiţi doar papucii personali“, vă sfătuieşte medicul Oana
Clătici.

Cum cele mai frecvente afecţiuni dobândite la piscină sunt micozele picioarelor, aplicaţi după fiecare baie spray antimicotic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite