"Uit că sunt bolnav când merg la şcoală"
0Chiar dacă afecţiunea de care suferă nu îi permite să scrie, Costel, un copil de 10 ani, este bucuros de fiecare clipă pe care o petrece în şcoala existentă în Spitalul "Marie Curie"
Chiar dacă afecţiunea de care suferă nu îi permite să scrie, Costel, un copil de 10 ani,
este bucuros de fiecare clipă pe care o petrece în şcoala existentă în Spitalul "Marie Curie" din Capitală.
Numai trei spitale din România oferă copiilor internaţi pe o perioadă mai lungă de timp un program prin care li se asigură o continuitate a studiilor. Salariile profesorilor care vin în saloane pentru a face lecţiile cu micuţii pacienţi sunt suportate, după caz, de Ministerul Educaţiei sau de fundaţii din străinătate. În timp ce la noi conceptul de "şcoală în spital" abia se conturează, în alte state europene, el are deja o vechime de opt ani.
Costel are 10 ani şi este elev în clasa a II-a la o şcoală din judeţul Braşov. Diagnosticat, la nouă luni, cu o boală care i-a diminuat forţa musculară a membrelor, el şi-a petrecut copilăria mai mult prin spitale. De o săptămână este internat la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti, unde urmează un program de recuperare.
Este bucuros că în curtea spitalului există o şcoală complet echipată, construită special pentru micuţii pacienţi. "Uit că sunt bolnav când merg la şcoală. Chiar dacă nu pot să scriu, din cauza bolii, mă bucur că pot să învăţ o mulţime de lucruri noi. Spre deosebire de şcoala adevărată din Braşov, aici pot vedea şi desene animate", ne-a mărturisit copilul. Mai în joacă, mai în serios, cei doi profesori reuşesc să le transmită copiilor informaţii utile. "Copiii sunt fericiţi, părinţii, la fel.
Astfel, prevenim şi abandonul şcolar. Ne dorim să implicăm Ministerul Educaţiei în plata salariilor profesorilor, suportate, în prezent, de o fundaţie din străinătate", ne-a spus Mihai Benchea, coordonatorul şcolii. Un proiect similar se derulează şi la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş", unde există un parteneriat cu o şcoală din apropierea instituţiei.
Şcoală în Spitalul de Urgenţă "Sf. Maria" din Iaşi
Faptul că există o şcoală face ca internarea să fie mai puţin traumatizantă pentru copii. "Şcoala este un refugiu, unde copilul îşi face noi prieteni, alături de care se distrează şi învaţă lucruri noi. Şi părinţii sunt încântaţi de faptul că în spital nu se fac numai injecţii şi tratamente", ne-a spus prof. Marin Burlea, managerul Spitalului de Urgenţă "Sf. Maria" din Iaşi. Zilnic, cel puţin 30 de copii de la oncologie şi nefrologie frecventează
cursurile şcolii-spital, derulate, de cinci ani, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean.
1.200 de adolescenţi cu HIV nu au terminat gimnaziul Spitalizarea îndelungată reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de abandon şcolar. Cristian
Pedagogie în spitale
Mii de copii sunt internaţi anual în spitalele româneşti. Unii dintre ei lipsesc cu săptămânile sau lunile de la şcoală. Este vorba despre copiii din secţiile de arşi, oncologie, nefrologie, recuperare medicală sau cei infectaţi cu HIV.
Un document oficial, adoptat în urmă cu opt ani la Barcelona de către Organizaţia Pedagogilor
din Spitalele Europene, arată că fiecărui copil bolnav trebuie să i se asigure continuitatea actului educaţional pe perioada spitalizării, în clase speciale sau individual, în saloane.