Clasa a IV-a A da lectii de administratie
0Puse cap la cap, cele 6 miliarde de doze de aluminiu "baute" anual la nivel mondial ar acoperi distanta de la Pamant la Luna si inapoi; cu energia electrica economisita prin reciclarea unei singure
Puse cap la cap, cele 6 miliarde de doze de aluminiu "baute" anual la nivel mondial ar acoperi distanta de la Pamant la Luna si inapoi; cu energia electrica economisita prin reciclarea unei singure doze, un televizor poate functiona trei ore. Un teanc de hartie de un 1 metru inaltime, dus la centrul de colectare in loc de lada de gunoi, salveaza un copac. Din 10 sticle de plastic reciclate se poate fabrica un tricou.
Cu asemenea informatii, adunate intr-un mini-manual prietenos, elevii de-a IV-a din scolile sectorului 3 al Capitalei au fost atrasi intr-un program-pilot de informare si educare in ce priveste protejarea naturii si gestionarea deseurilor de ambalaje. Organizatori - Asociatia Romana pentru Ambalaje si Mediu (din care fac parte companii-gigant), Ministerul Educatiei si cel al Agriculturii. La finalul programului, copiii au fost invitati sa participe la un concurs. Pustilor li s-a cerut sa conceapa un proiect viabil de reciclare a unui tip de ambalaj. Au fost si desene, si poezioare, si compuneri despre copacul care plange c-o sa fie taiat. Au fost si copii care s-au gandit la sponsori si taxe de participare, au scris lucrarea pe computer si au impanat-o cu date de pe Internet. Insa un proiect a lasat juriul cu gura cascata, silindu-l sa-i acorde un premiu special, pentru ca nu se incadra in toate baremele impuse in concurs. Titlul sau este "Oare e atat de usor?", aluzie la sloganul programului-pilot - "E usor! Zambetul planetei sta in puterea ta!". Reproducem integral textul lucrarii. Ganditi-va ca apartine unor pusti de zece ani.
Copiii nu spun lucruri trasnite
"Va voi spune in cele ce urmeaza de ce noi, elevii clasei a IV-a A de la Scoala nr. 47, ne-am pus aceasta intrebare. De ce credem ca la noi in cartier colectarea hartiei, a plasticului si a sticlei este aproape imposibil de realizat?
Orele pe care le-am desfasurat impreuna cu doamna invatatoare in cadrul programului "E usor! Zambetul planetei sta in puterea ta!" ni s-au parut ore foarte placute, in care nu numai ca am aflat lucruri extrem de interesante, dar ne simteam importanti la gandul ca vom contribui si noi la "Zambetul planetei".
In prima ora, doamna invatatoare ne-a prezentat regulamentul concursului, in care am aflat despre concursul de obiecte decorative si proiecte. Asa am vazut ca multe dintre obiectele pe care noi le-am realizat la orele de abilitati practice erau obiecte confectionate din materiale refolosibile (sticle din plastic, doze de aluminiu, ziare, reviste, fire textile).
In ceea ce priveste proiectele despre reciclare, ele au fost multe. Cel putin jumatate dintre noi am venit cu cate o idee, insa unul a castigat, cel referitor la reciclarea ambalajelor din carton.
Pornind de la ideea ca in fiecare zi elevii scolii consuma lapte ambalat intr-o cutie de carton, am calculat ca zilnic putem colecta peste 250 de cutii de carton, intr-o saptamana peste 1.250, intr-o luna aproximativ 6.000 de cutii, iar pana la sfarsitul anului peste 36.000 cutii.
Un astfel de ambalaj cantareste 10 g, deci intr-o luna am fi colectat 60 kg de hartie, iar pana la sfarsitul anului 360 kg. Am fi salvat astfel viata a 5-6 copaci. Numarul acestora ar fi mult mai mare daca acest proiect ar fi fost pus in aplicare de catre toate scolile.
Proiectul nostru s-a dovedit a fi nerealizabil deoarece am cautat in zadar centrele de colectare de hartie. In cartierul nostru se afla un singur centru de colectare a fierului vechi. Cel mai apropiat centru de colectare a hartiei l-am intalnit intr-un alt cartier, la distanta de 7-8 km de scoala noastra. Sa ajungem acolo ar fi trebuit sa schimbam 3 mijloace de transport.
Proiectul nostru ar putea fi realizabil daca am fi ajutati in transportarea acestor deseuri catre centrele de colectare".