Tineri români şi străini care schimbă vieţi
0Adolescenţi din mai multe ţări au participat la Turneul „Anul European al Voluntariatului“. Voluntari cu vechime şi-au împărtăşit experienţele celor interesaţi să încerce programele Serviciului European de Voluntariat (SEV).
Antonia Fätkenheuer, din Germania, are 19 ani şi din septembrie anul trecut îşi face stagiul de voluntar SEV la Cluj. Abia a terminat liceul, dar nu s-a grăbit să dea la facultate, aşa că şi-a luat o pauză, acel „gap year", foarte popular printre tinerii străini. „Nu eram hotărâtă ce vreau să fac mai departe şi, în plus, am vrut să ocolesc drumul obişnuit pe care, după liceu, mergi la facultate, apoi te angajezi, faci copii, ieşi la pensie şi mori. Am vrut să scap un pic de toate astea. De asemenea, voiam să cunosc alte ţări şi alte culturi şi aşa am hotărât să fac voluntariat timp de un an."
La Cluj a ajuns din întâmplare. Îşi dorea un proiect în Israel, dar a atras-o şi unul din România. A aplicat la amândouă, iar acum lucrează cu Asociaţia „Familia Regăsită", care sprijină familiile sărace, oferindu-le mâncare, medicamente, haine sau mobilă. Antonia lucrează cu copiii, ajutându-i la lecţii. „Încercăm să le oferim un mediu curat şi sigur în care să-şi petreacă timpul după şcoală şi să le arătăm şi altă versiune a lumii, diferită de ce văd acasă."
Rasa i-a ajutat pe copiii dintr-un orfelinat bucureştean
Toţi copiii cu care lucrează au probleme mai mari decât a întâmpinat ea vreodată, de aceea Antonia spune că de multe ori s-a simţit copleşită şi că nu ar fi rezistat fără sprijinul colegilor de la centru. Peste patru luni se va întoarce în Germania sau poate va rămâne în Cluj, unde şi-a făcut mulţi prieteni. Încă nu ştie. Despre viitor spune că are „multe idei şi niciun plan".
Rasa Ambruleviciute e o altă tânără voluntară care a participat la întâlnirea de la Muzeul Ţăranului din Bucureşti. Originară din Lituania, Rasa face voluntariat la Fundaţia „Filantropica Metropolis" din Bucureşti, care se ocupă cu protecţia copiilor separaţi de familiile lor. Rasa a mai lucrat cu minori din familii cu probleme, iar voluntariatul o face să se simtă utilă. Şi-a dorit mult să vină în România, pentru că avea deja prieteni români pe care îi întâlnise la studii, în Danemarca. Stagiul ei durează tot un an.
Zece luni în Polonia
Gabi a făcut un stagiu în Polonia
Gabriel Niculiţă (21 de ani), din Brăila, face voluntariat de la 14 ani. La 18 s-a înscris în programul SEV şi a plecat, pentru 10 luni, în Polonia, unde a lucrat într-un centru pentru tineri, într-unul pentru persoane cu dizabilităţi şi într-altul de recreere pentru adolescenţi. „SEV e o poartă către Europa. Mi-a oferit şansa să cunosc altă lume şi mi-a schimbat mentalitatea, am devenit mult mai deschis."
Serviciul European pentru Voluntariat e un program de mobilitate al Comisiei Europene care se adresează tinerilor între 18 şi 30 de ani. Stagiile SEV pot dura între două săptămâni şi un an, toate costurile voluntarilor fiind acoperite. Întâlnirea de la MŢR a fost organizată de ProVobis în colaborare cu ANPCDEFP. În fiecare an se derulează peste 2.000 de proiecte SEV la care participă mii de tineri
"Mi-am dorit să vin în România, deoarece ştiam că aici sunt oameni deschişi.''
Rasa Ambruleviciute voluntară
"SEV mi-a oferit şansa să cunosc altă lume şi mi-a schimbat mentalitatea.''
Gabriel Niculiţă voluntar