Un prim pas spre normalitate pentru copiii cu tulburări din spectrul autist

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mult aşteptatele norme metodologice de aplicare a HG privind pachetele de servicii medicale aduc detalii despre aplicarea screening-ului şi decontarea serviciilor psihologice, logopedice si de kinetoteraipie individuale pentru recuperarea copiilor cu tulburpări din spectrul autist (TSA).

La aceste reglementări se impun nişte clarificări pe care le-am obţinut de la Ministrul Sănătăţii şi de la preşedintele CNAS.

Pentru copiii cu tulburări din spectrul autist, dar şi pentru bebeluşi şi mame ce urmează să nască, noile reglementări reprezintă un prim pas spre normalitate şi un proces îndelungat de consultanţă finalizat conform aşteptărilor, dar care ridică aşteptări şi mai mari.

După îndelungi consultări în grupul format din reprezentaţi ai asociaţiilor de părinţi, reprezentanţi FEDRA, ai ministerelor Muncii, Sănătăţii şi Educaţiei alături de doamna deputat Gabriela Podaşcă, implicată activ în modificarea legislativă a autismului, precum şi reprezentanţi ai Centrului de Sănătate Mintală şi ai Colegiului Psihologilor din România, care în ultima perioadă au depus susţinerea decontarii serviciilor psihologice, iată că domnul Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, alături de domnul Radu Ţibichi, preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, s-au ţinut de cuvânt.

Formula în care au fost aprobate normele metodologice include screening-ul pentru depistarea tulburărilor din spectrul autist aplicat copiilor la consultaţiile periodice şi decontări ale serviciilor de sănătate conexe actului medical individual precum servicii de psihoterapie individuală şi psihopedagogie specială – logopedie si kinetoterapie, consiliere psihologică individuală şi de familie, evaluare psihologică, inserate în pachetul de servicii de bază.

Diagnostic precoce - şansa reală depinde de 5 minute petrecute în cabinetul medicului de familie

  • în cadrul consultaţiilor obligatorii realizate la bebeluşi de 2, 4, 6 , 9, 12, 15 şi 18 lunii, 2 şi 3 ani, se va include identificarea eventualelor deficiente ale dezvoltării psiho-motorii ale copilului prin aplicarea unui chestionar care vizează arii de dezvoltare psiho-motorii care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist. (Anexa 2C)

Compus din 12 întrebări, chestionarul cuprinde 9 întrebări adresate părintelui sau tutorelui şi 3 observaţii ale medicului, scorul final indicând necesitatea unor investigaţii de specialitate sau reluarea screening-ului la următoarea consultaţie. Screening-ul poate fi aplicat şi acasă, în orice moment de părinte şi poate fi găsit pe website-ul MSN sau la următorul link.

De ce este important diagnosticul precoce? Statisticile internaţionale spun că 1 din 100 de copii în America şi 1 din 68 în Europa au TSA. Şansa de recuperare este diagnosticul precoce, care, tot statisticile internaţionale o spun, oferă cu 50% mai multe şanse la recuperare. Până acum, în România, era o chestiune de noroc să ajungi la medicul potrivit la momentul potrivit. În afara câtorva policlinici şi spitale cu medici pregătiţi să pună diagnostic, a mai funcţionat Programul Naţional de Diagnostic Precoce şi Evaluare Psihologică Complexă pe care Asociaţia Help Autism l-a pus în funcţiune în 2012 în parteneriat cu Spitalul Obregia, secţia de psihiatrie pediatrică, precum şi Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată. De la 1 iunie, medicul de familie, în cabinetele medicale  va trebui să aplice acest screening iniţial, iar noi, ca specialişti, părinţi, reprezentanţi ai societaţii civile trebuie să ne asigurăm că niciun bebeluş sau copil cu vârsta până în 3 ani nu pleacă din cabinetul medicului de familie fără a-i fi aplicat acest screening.

Totuşi, precauţia este importantă. La prima vedere par 12 întrebări simple pentru care părintele şi medicul petrec încă 5 minute în cabinet.  De aceste 5 minute depinde intervenţia timpurie şi sansa la recuperare a unui numar cât mai mare de copii, de medicii pregătiţi să aplice screeningul, de părinţii pregătiţi să înţeleagă importanţa fiecărei întrebări.

Decontare - de la agonie la extaz şi înapoi la agonie

După ce a primit diagnostic pentru copilul său, părinţii sunt nevoiţi să-şi găsească o echipă de terapeuţi şi fondurile necesare acoperirii orelor de terapie. O chestiunie agonizantă având în vedere că acestea pot ajunge la 1000 de euro pe lună. Ordinul vorbeste despre decontare şi modalitatea în care specialiştii vor putea accesa puncte şi fonduri pentru a oferi, la rândul lor, servicii gratuite. La auzul acestei ştiri, părinţii au fost extaziaţi.

Ordinul nu conţine însă detalii în privinţa traseului pacientului şi a modalităţii de colaborarea între medicii specialişti şi furnizorii de servicii de sănătate conexe, aşa că o întâlnire cu cei doi reprezentanţi ai MS şi CNAS a fost mai mult decât importantă.

De la afirmaţia „începând cu data de 1 iunie toţi românii merg gratuit la psiholog” mai avem de parcurs un drum lung şi destul de anevoios. Ministerul Sănătăţii ne-a deschis calea decontării, sunt specialiştii pregătiţi s-o parcurgă? Clarificări în direct veţi putea urmări astazi, la ora 16.00 la Adevarul Live.

Opinii

Mai multe de la Daniela Bololoi


Ultimele știri
Cele mai citite