Tot ce trebuie să ştii despre cancerul pulmonar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fumul de ţigară conţine peste 300 de substanţe chimice, iar aproximativ 40 dintre aceastea sunt incriminate şi recunoscute drept factori carcinogeni direcţi FOTO Shutterstock
Fumul de ţigară conţine peste 300 de substanţe chimice, iar aproximativ 40 dintre aceastea sunt incriminate şi recunoscute drept factori carcinogeni direcţi FOTO Shutterstock

Această formă de cancer este „cel mai mare ucigaş” dintre toate. Este numărul 1 dintre toate cancerele în rândul bărbaţilor, dar şi boala oncologică cu cea mai mică durată medie de supravieţuire.

1. CE ESTE CANCERUL PULMONAR?

Dr. Dana Stănculeanu, Institutul Oncologic „Alexandru Trestioreanu” Bucureşti

Cancerul pulmonar reprezintă o creştere a unor celule anormale în plămân. Aceste celule se înmulţesc şi cresc într-un ritm mai rapid decât celulele normale. Mai multe celule cancerose ataşate unele de altele formează o tumoră.

Tumorile pot fi benigne sau maligne. Cele benigne nu se extind şi nu periclitează viaţa. Ele pot fi îndepărtate prin intervenţie chirurgicală fără a se reface. Tumorile maligne pot invada şi distruge ţesuturile şi organele învecinate sau se pot extinde în alte părţi ale corpului.

Dacă celulele canceroase au început să crească în plămân, excrescenţa formată se numeşte tumoră pulmonară primară. Uneori, celulele tumorale din plămân se desprind, sunt purtate prin vasele de sânge, ajungând în alte părţi ale organismului, unde se fixează şi unde încep să crească (de exemplu în oase). Acest nou cancer se numeşte metastază sau tumoră secundară.

2. CARE SUNT CAUZELE CANCERULUI PULMONAR?

Dr. Dorin Vancea, preşedintele Secţiei de Cancer Pulmonar a Societăţii Române de Pneumologie

Spitalul de Pneumologie „V. Babeş” Timişoara

Spre deosebire de majoritatea altor tipuri de cancer, ale căror cauze sunt adesea necunoscute, cauza principală a cancerului pulmonar este reprezentată, la peste 90% din pacienţi, de fumat. Corelaţia dintre fumat şi cancer a fost descoperitp încă din anii 1950.

În rândul barbaţilor fumători, riscul de apariţie a cancerului pulmonar este de 17%, în timp ce în rândul femeilor fumătoare este de 12%.  Specialiştii estimează că un individ care fumează mai mult de un pachet de ţigări pe zi are un risc de a dezvolta cancer pulmonar de 20 - 25 de ori mai mare comparativ cu un nefumător.

Din păcate, în acest context, 40% dintre persoanele care încep să fumeze în adolescenţă şi continuă să fumeze şi după această vârstă nu vor ajunge la pensie. Dacă persoana renunţă la fumat, riscurile de apariţie a cancerului se reduc treptat în timp, însă destul de greu. Se pare că abia dupa 15 ani de absti-nenţă totală de la fumat riscurile de apariţie a cancerului încep să devină similare cu cele ale unui nefumător, însă ele se reduc la 2% doar după 30 de ani de la abandonarea fumatului. În primii 10 ani riscurile se menţin însă foarte ridicate. Fumatul pipei sau al trabucurilor este şi el un important factor de risc.

Citeşte continuarea pe clicksanatate.ro

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite