Soluţii naturale pentru paraziţii intestinali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Giardia, oxiurii, tenia sau limbricii sunt paraziţi ce afectează mai ales copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 10 ani. Pentru a-i elimina şi pentru a preveni reapariţia lor, poţi recurge la o serie de preparate din plante ce acţionează eficient şi cu blândeţe.

Cel mai adesea, infectarea cu paraziţi intestinali, atât la adulţi, cât şi la copii, se face prin consumul unor alimente contaminate, dar şi prin intermediul mâinilor murdare sau prin contactul cu un animal infestat. De aceea, aceste probleme sunt tipice copiilor care nu se spală pe mâini înainte de masă şi celor care-şi rod unghiile. De asemenea, ne putem îmbolnăvi şi dormind în aşternuturile folosite de o persoană cu parazitoză, dacă acestea nu au fost bine spălate în prealabil. Pe de altă parte, tenia (cunoscută şi sub numele de panglică) se ia prin consumul de carne de porc sau de vită contaminată şi insuficient gătită.

Usturoi, deparazitant universal

Remediile pe bază de usturoi acţionează eficient în toate tipurile de paraziţi intestinali. Cel mai simplu ar fi ca usturoiul să fie consumat zilnic în stare crudă. Însă acesta se poate administra şi sub formă de suc sau de tinctură. Astfel, dimineaţa, cu o oră înainte de micul dejun, se poate bea un amestec obţinut din 20 ml de suc de usturoi şi din 200 ml de lapte călduţ. Tratamentul se poate face timp de zece zile. Cura cu tinctură de usturoi are o durată de 15 zile, timp în care se administrează câte 10-15 picături de tinctură într-un pahar cu lapte sau cu ceai, de două ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă.

Seminţele de dovleac ajută la eliminarea teniei

Un alt remediu indicat în orice tip de parazitoze, dar în mod special în caz de tenie, sunt seminţele de dovleac. Se amestecă 100 g de seminţe de dovleac decojite şi pisate, cu o linguriţă de miere şi cu 30 ml de lapte sau de apă. Preparatul se administrează fracţionat,  timp de o oră, dimineaţa, pe stomacul gol. În cazul copiilor de 2-3 ani, remediul se prepară cu cel mult 50 g de seminţe de dovleac. De asemenea, se poate prepara o băutură din 50 de miezuri de seminţe de dovleac, la care se adaugă o linguriţă de miere şi 250 ml de apă, după care se omogenizează cu blenderul. Remediul se administrează în fiecare seară, timp de zece zile.

 Cimbru, contra giardiei

Uleiul volatil conţinut de cimbru împiedică reproducerea giardiei şi favorizează eliminarea ei. În general, acest remediu trebuie administrat la recomandarea unui  fitoterapeut, deoarece dozajul trebuie stabilit în funcţie de vârstă. De regulă, se iau câte trei picături de ulei de cimbru cu puţină apă sau cu o lingură de miere, de două ori pe zi, în cure de câte 5-14 zile. La copiii sub zece ani, se administrează o jumătate de doză, iar la cei sub cinci ani, o treime din dozajul clasic.

Pelin, în caz de oxiuri

O plantă cu acţiune eficientă mai ales în caz de oxiuri este pelinul. Aceasta se poate administra sub formă de pulbere, câte trei grame în amestec cu o lingură de miere. Preparatul se ia dimineaţa, pe stomacul gol. Pelinul poate fi luat şi sub formă de extract, în amestec cu extracte din alte plante, precum vetrice, cimbru, măceşe. Tratamentul cu un astfel de preparat se face timp de zece zile, cu zece zile pauză, după care se reia. Dozajul se stabileşte în funcţie de vârstă.

Suc de varză, în cure de câte opt zile

Datorită proprietăţilor antihelmintice, varza este şi ea indicată în tratarea tuturor tipurilor de paraziţi intestinali. Astfel, se pot bea zilnic între 30 şi 100 ml de suc de varză proaspătă. Pentru aromatizare, se poate adăuga puţin suc de lămâie sau de morcov. Remediul se administrează într-o singură doză zilnică, pe stomacul gol, timp de cel puţin opt zile.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra ­Constantina
medic de familie, competenţă în apifitoterapie, reflexoterapeut

Tratamentul cu plante indicat pentru eliminarea paraziţilor intestinali trebuie urmat de toţi membrii familiei, deoarece există un risc crescut să fie şi ei infectaţi. Pentru astfel de situaţii, există soluţii şi comprimate ce conţin amestecuri de plante cu efect antiseptic, antimicrobian, antihelmintic, carminativ şi antiemetic (cimbru, seminţe de mărar, cuişoare, gălbenele sau aloe), în asociere cu extract de propolis. Tratamentul trebuie recomandat de un medic fitoterapeut. Se fac cure de 7-21 de zile, în funcţie de produs, cu pauză, după care se pot relua. În paralel, se pot consuma seminţe de dovleac mărunţite, în amestec cu miere şi cu lapte, precum şi mujdei de usturoi.

Sfat: Curele cu tincturi sau cu extracte din plante trebuie urmate la recomandarea medicului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite