Primul “pancreas artificial”, testat cu succes pe un bolnav de diabet

Primul “pancreas artificial”, testat cu succes pe un bolnav de diabet

Persoanele care suferă de diabet, mai ales de tip I, trebuie să-şi controleze nivelul glicemic de mai multe ori pe zi

Primul "pancreas artificial" a fost testat cu succes pe un bărbat bolnav de diabet din Montpellier (Franţa). Bărbatul diabetic căruia i s-a transplantat dispozitiv a petrecut chiar şi o seară la restaurant, unde nu a fost nevoit să-şi controleze glicemia şi să-si dozeze insulina.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cercetătorii de la Centrul de investigaţii clinice afiliat CHU din Montpellier, în colaborare cu universităţi americane şi italiene, au efectuat primul transplant al unui pancreas artificial portabil într-un bolnav de diabet, în vârstă de 54 de ani.

Citeşte şi:
Cele mai noi reguli pentru a mânca sănătos, stabilite la Harvard

FOTO Harvard: Ce trebuie să conţină cei doi litri de lichide recomandate pe zi

Transplant a fost un real success, barbatul diabetic putându-se bucura de o masă la restaurant care fără pancreasul artificial nu ar fi fost posibilă. Pacientul nu a fost nevoit să-şi controleze alimentaţia în mod excesiv, să-şi măsoare periodic glicemia şi nici să-şi dozeze insulina, scrie publicaţia franceză "Information Hospitalière".

"Pentru prima dată, am putut să-i permitem unui pacient să iasă din spital având instalat un pancreas artificial portabil, fără să fie nevoie să îl conectăm la un computer", a explicat profesorul Eric Renard, directorul departamentului de endocrinologie, diabetologie şi nutriţie de la CHU Montpellier, coordonatorul acestui studiu din Franţa.

Eşti amator de dulciuri. Dar ştii ce conţin?

În prezent, persoanele care suferă de diabet, mai ales de tip I, trebuie să-şi controleze nivelul glicemic, sau zahărul din sânge, de mai multe ori pe zi, înţepându-se în vârful degetului cu acul unui glucotest. Acesta este un mic dispozitiv electronic care, după ce primeşte o picătură de sânge, indică nivelul glicemiei. Ulterior, bolnavul de diabet îşi poate injecta o anume doză de insulină pentru a restabili un nivel glicemic normal.

Procedura este cel puţin incomodă, dar absolut necesară, pentru că glicemia este supusă unor variaţii numeroase, în funcţie de alimentaţie, stres şi activitatea fizică depusă.

Avantajele şi dezavantajele consumului de carne roşie

"Principalul obiectiv este de a valida dispozitivul pe timpul nopţii, deoarece riscul hipoglicemiei nocturne este acela care îi sperie cel mai mult pe pacienţi", a continuat profesorul Renard. Testele efectuate simultan la Monpellier şi în Padova (Italia) i-au determinat pe savanţi să spere că un dispozitiv semiautomatizat ce poate fi utilizat şi pe timpul zilei ar putea fi construit în viitorul foarte apropiat.

Ce este pancreasul artificial?

Potrivit profesorului Eric Renard de la CHU Montpellier, pancreasul artificial este, de fapt, construit din dispozitive deja comercializate pe piaţă: "un senzor care se prezintă sub forma unui mic fir de păr inserat sub piele şi o pompă portabilă cu insulină ce are un mic tub fixat sub piele pentru a permite administrarea de insulină".

Deşi astfel de dispozitive au mai fost testate de oamenii de ştiinţă, până în prezent nu au reuşit să conceapă unul care să poate funcţiona fără a fi legat la un computer specializat din spital.

În schimb, pancreasul artificial al savanţilor francezi are instalat un mini-computer într-un telefon inteligent, capabil să administreze funcţionarea întregului sistem.

Acesta este sistemul care decide, în funcţie de măsurătorile furnizate de senzor, doza de insulină pe care pompa trebuie să o elibereze în organism. Computerul este capabil, de exemplu în cazul în care prevede o scădere a glicemiei, să emită un avertisment sonor în timpul somnului pacientului, pentru a-l trezi pe acesta.citeste totul despre: