ONU refuză să declare focarul de coronavirus drept pandemie / Oamenii de ştiinţă contestă decizia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile cazuri de coronavirus apărute în Italia, Iran, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii şi în multe alte ţări din lume, i-au determinat pe oamenii de ştiinţă să afirme cu claritate că ne aflăm în faţa unui focar global serios, ce ar trebui recunoscut drept pandemie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a folosit până acum noţiunea de „criză” în ideea de a nu crea îngrijorări sau a spulbera sperenţele anumitor state care cred că nu vor avea astfel de îmbolnăviri, relatează Euronews.

„Cu excepţia situaţiei în care suntem convinşi că este incontrolabil, de ce am declara pandemie?", a spus, săptămâna aceasta, directorul general al OMS Tedros, Adhanom Ghebreyesus.

Agenţia de sănătate din SUA a descris anterior pandemia ca fiind o situaţie în care un nou virus provoacă „focare susţinute la nivel comunitar”, în cel puţin două regiuni ale lumii.

Experţii spun că pragul pandemiei a fost atins de mult

Mulţi experţi spun că pragul a fost îndeplinit de mult: virusul care a fost identificat pentru prima dată în China se răspândeşte în mod liber, a ajuns pe toate continentele, mai puţin în Antarctica, iar avansarea pare inevitabilă. Cazurile de coronavirus au reuşit să se înmulţească rapid, chiar şi în ţările cu sisteme de sănătate publică relativ puternice.

Vineri, virusul a atins o nouă etapă: au fost infectaţi peste 100.000 de oameni în întreaga lume, mult mai mult decât cei bolnavi de SARS, MERS sau Ebola, virusurile cu care s-a confruntat populaţia globală în ultimii ani.

„Cred că este destul de clar că ne aflăm în pragul unei pandemii şi nu ştiu de ce OMS opune rezistenţă în acest sens”, a declarat Michael Osterholm, directorul Centrului pentru Cercetarea Bolilor Infecţioase de la Universitatea din Minnesota.

Declararea pandemiei ar putea provoca restricţii suplimentare

Experţii recunosc că declararea unei pandemii are puternice implicaţii politice şi sociale pentru că poate afecta industrii, poate duce la restricţii comerciale mai drastice, inclusiv la stigmatizarea oamenilor afectaţi. 

OMS a fost criticată anterior pentru că a marcat focarul de gripă porcină din 2009 drept o pandemie, însă experţii spun că, în situaţia de acum, apelând la această denumire, toate ţările ar putea fi stimulate să se pregătească pentru eventuala sosire a virusului.

OMS a declarat deja virusul ca o „urgenţă globală pentru sănătate” la sfârşitul lunii ianuarie, notificând statele şi organizaţiile umanitare şi emiţând un set extins de recomandări pentru a stopa răspândirea.

Chiar şi în ţările care şi-au închis rapid legăturile cu China, COVID-19 a reuşit să se strecoare. În câteva săptămâni, oficialii din Italia, Iran şi Coreea de Sud au trecut de la raportarea unor noi cazuri la înregistrarea a sute de infectări.

„Am fost prima ţară care a oprit zborurile către China şi am fost complet surprinşi de această boală”, a declarat Massimo Galli, un profesor de boli infecţioase de la Universitatea din Milano. „Este periculos pentru întreaga lume că virusul este capabil să se răspândească în subteran aşa.”

Cu peste 3.800 de cazuri, Italia este epicentrul focarelor europene, în ciuda măsurilor precum închiderea şcolilor şi a stadioanelor sportive, precum şi a recomandărilor adresate în special vârstnicilor de a nu ieşi din case decât dacă este absolut necesar. Cu toate acestea, Italia a exportat virusul în cel puţin alte 10 ţări, inclusiv România, Austria, Republica Cehă, Spania, Africa de Sud şi Nigeria.

Focarul de coronavirus îndeplineşte toate condiţiile pentru a fi numit pandemie 

Devi Sridhar, o profesoară de sănătate publică globală la Universitatea din Edinburgh, care a co-prezidat o revizuire a răspunsului OMS la focarul de Ebola din Africa de Vest, între 2014 şi 2016, a afirmat că declararea pandemiei în cazul coronavirusului este întârziată.

„Acest focar îndeplineşte toate definiţiile pentru o pandemie”, a spus ea.

În cadrul unei conferinţe de presă, luna trecută, dr. Mike Ryan, şeful deviziei de urgenţe al OMS, a declarat că pandemia este „o situaţie unică în care credem că toţi cetăţenii de pe planetă” ar putea fi expuşi la un virus „într-o perioadă de timp definită.”

Câţiva experţi au spus că nu au mai auzit această definiţie. Centrele SUA pentru controlul şi prevenirea bolilor, la rândul său, definesc pandemia drept „o epidemie care s-a răspândit pe mai multe ţări sau continente, afectând de obicei un număr mare de oameni.”

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite